Rösler neemt werpstraalturbinespecialist Rutten over

0

Door de overname begin dit jaar van de Belgische werpstraalturbinespecialist Rutten, kan Rösler hoge prestatie straalinstallaties gerichter aan de eisen van klanten aanpassen.

Rutten, al meer dan 20 jaar wereldwijd leverancier van long life-straalturbines, heeft zich steeds meer op innovaties van werpstraalturbines geconcentreerd. Inmiddels omvat het programma speciale turbines met gekromde werpschoepen tot een Gamma-ϒ-werpstraalturbine. De onderscheidende aspecten van deze C- en Gamma-ϒ-turbines worden onderstreept door talrijke octrooien, zoals bijvoorbeeld de bijzondere uitvoering van de ϒ-werpschoepen met twee werkvlakken. Eén van de voordelen is de met 130 m/s (bij 3000 rpm) duidelijk hogere afwerpsnelheid van het straalmiddel ten opzichte van conventionele schoepenwielen. Hierdoor is een stijging van de impactenergie tot 70% mogelijk, alsmede een betere aanstraling van moeilijk bereikbare vlakken. Een ander voordeel is het feit dat het straalbeeld van deze turbine kan worden aangepast. Hierbij wordt gebruik gemaakt van drie gekalibreerde modellen per turbine. Zo kan bijvoorbeeld de straalmiddelstraal en hot-spot voor het kogelstralen (shotpeening) sterk worden geconcentreerd. Als het gaat om gietdelen en algemeen straalwerk, dan wordt met een normale straal gewerkt, terwijl voor het stralen van vlakke platen de breed uitlopende variant optimaal is. Andere kenmerken van deze werpstraalturbines zijn hun extreem hoge slijtvastheid door het gebruik van hardmetaal en ultra hoogvaste legeringen en een geringer straalmiddel- en energieverbruik.

De nieuwste ontwikkeling van Rutten is de Gamma-ϒ-turbine, waarvan de werpschoepen over twee werkvlakken beschikken – in zogenaamde ϒ-vorm. Dit maakt eenvoudige motorische of manuele omkeer van de draairichting mogelijk, om het straalgebied te vergroten en de levensduur te verlengen. Bovendien kan met deze werpstraalturbines de voorraad van onderdelen worden beperkt en het risico van een verkeerde montage worden vermeden.

Dankzij het gebruik van hoogvaste legeringen bieden deze in vergelijking tot de standtijden van conventionele turbines, een 8 tot 16 keer hogere slijtvastheid. Daarom bestaan ook de verdeler en doseerder uit twee grondstoffen. Bij de verdeler zijn bijvoorbeeld de lamellen ook van deze hoogvaste legering gemaakt. Bij hetzelfde toerental en een identieke diameter van de werpstraalturbine bieden de Gamma-ϒ-turbines een 25% hogere afwerpsnelheid van het straalmiddel. Dankzij deze hogere snelheid en de vloeiende uitstroom van het straalmiddel zijn de straalkwaliteit en het straalvermogen duidelijk gestegen. De impactenergie van het straalmiddel stijgt tot 70%.