Ruim 3 miljoen euro voor promotie techniek op vmbo-scholen

TechniekTalent.nu en Platform Bèta Techniek investeren de komende vijf jaar bijna 3,4 miljoen euro in de promotie van techniek onder vmbo-leerlingen. Het bedrag zal worden gebruikt om de samenwerking tussen vmbo-scholen en het technisch bedrijfsleven binnen regionale ‘TechNet-kringen’ te stimuleren.

Zo wil men het techniekonderwijs en de loopbaanoriëntatie aantrekkelijker maken en daarmee meer vmbo’ers enthousiasmeren voor techniek. In de komende jaren zal een groot tekort ontstaan aan technische vakkrachten, omdat veel oudere werknemers met pensioen gaan.

Al in 2008 hebben TechniekTalent.nu, het samenwerkingsverband van acht technische bedrijfstakken (onder andere Metaalunie en FME), en Platform Bèta Techniek gezamenlijk de handschoen opgepakt om samenwerking tussen scholen en bedrijven te bevorderen. Regionaal zijn door heel Nederland 115 zogenaamde TechNet-kringen opgezet. Inmiddels werken binnen deze kringen 1906 bedrijven samen met 227 vmbo-scholen.

Het streven is om dit aantal in de komende jaren verder te verhogen tot 3000 bedrijven en tenminste 300 vmbo-scholen en 30 mbo-scholen. TechniekTalent.nu investeert tot en met 2015 bijna 2,7 miljoen euro in TechNet en Platform Bèta Techniek 700.000 euro. Met deze gezamenlijke investering moet een belangrijke bijdrage worden geleverd aan de instroom van vmbo-jongeren in het technisch onderwijs.

Jos Kleiboer, voorzitter van TechniekTalent.nu, is verheugd over het gezamenlijke investeringsplan, dat naar zijn mening hoogstnoodzakelijk is. “Een groot aantal technische bedrijven heeft de komende jaren te maken met een stevige uitstroom van oudere werknemers. Mede daardoor krijgt het technisch bedrijfsleven de komende jaren met flinke personeelstekorten te maken. Dat biedt voor jongeren veel kansen op een baan. De wereld van techniek biedt een enorm breed en gevarieerd werkveld, met volop interessante, uitdagende én goedbetaalde banen. Werken in de techniek, betekent werken aan de toekomst van Nederland. Zonder techniek staat de wereld stil.”

Hans Corstjens, directeur van Platform Bèta Techniek: “Het kabinet heeft als één van de speerpunten het versterken van een hoogwaardige kenniseconomie van ons land. Als Platform Bèta Techniek zijn al onze activiteiten daarop gericht. Dat vraagt een gecoördineerde aanpak van basisonderwijs tot arbeidsmarkt. Met TechNet willen wij het vmbo-onderwijs en bedrijfsleven bij elkaar brengen om gezamenlijk op te trekken. Die samenwerking staat ook centraal in andere programma’s van het Platform Bèta Techniek zoals Jet Net (havo/vwo) en de Centra voor Innovatief Vakmanschap in het mbo. De jongeren van Nederland hebben recht op een goede verbinding tussen onderwijs en bedrijfsleven!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Samenwerking tussen Hexagon en Ontdekfabriek

08-01 Hexagon Manufacturing Intelligence kondigt een tweejarige samenwerking aan met de Ontdekfabriek in Eindhoven. Door…

Personeel en Opleiding

Meer dan de helft van de jongeren ziet toekomst in de techniek

26-06 Jongeren zien vaker een toekomst voor zichzelf weggelegd in de techniek. De interesse in…

Personeel

Taalgebruik beïnvloedt beeld jongeren van techniek

16-01 Hoe over techniek geschreven en gesproken wordt, bijvoorbeeld in de voorlichting over technische opleidingen…

Personeel

Jongeren in de metaal drie keer vaker een ongeluk

13-11 In vergelijking met andere werknemers in de metaal hebben jongeren drie keer zo vaak…

Personeel en Opleiding

Gezocht: technisch talent met ambitie

24-09 Een belangrijke mededeling voor bedrijven die talent met ambitie in huis hebben: de inschrijving…

Uncategorized

São Paulo kleurt oranje

09-07 Zestien jonge vakmensen uit de metaal, elektro-, installatie en koudetechniek verdedigen volgende maand de…

Geen categorie

Bemoedigende resultaten regionale aanpak Techniekpact

16-06 Twee jaar na de ondertekening van het Nationaal Techniekpact 2020 hebben bedrijfsleven, onderwijs en…

Personeel en Opleiding

PNO Consultants lanceert Praktijkleren Online

31-03 PNO Consultants heeft ‘Praktijkleren Online‘ gelanceerd. Hiermee kunnen werkgevers snel en betrouwbaar subsidie voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen