Rump toont draadbandstraalmachine in gieterij uitvoering op GIFA

0
205

Konrad Rump Oberflächentechnik stelt op de gieterijvakbeurs GIFA (28 juni t/m 2 juli in Düsseldorf) een draadbandstraalmachine in ‘gieterij uitvoering’ tentoon. Rump wordt in Nederland en België vertegenwoordigd door Hevami oppervlaktetechniek uit Veghel.

Bij Rump spreekt men veelal over een ‘gieterij uitvoering’ als de machine is voorzien van een magneetafscheider en een swingzeef in plaats van een transportschroef. De magneetafscheider is bedoeld om de aanwezige zanddelen zo snel mogelijk uit het straalproces te krijgen. De swingzeef heeft als doel om alle grove vervuiling zoals zandklompen direct uit het straalproces te verwijderen. Daarnaast is de swingzeef in vergelijking met de transportschroef minder slijtagegevoelig, zodat de magneetafscheider in combinatie met de swingzeef de optimale combinatie is voor alle gieterijen die in zand gieten. Zand zorgt veelal in een straalmachine voor extreme slijtage zodat het wenselijk is om het zand zo snel mogelijk uit het straalproces te krijgen.

De tentoongestelde draadbandstraalmachine is geschikt om de oppervlakte van zeer verschillende gietstukken te stralen. De te stralen delen worden hiervoor op de draadband gelegd en met een constante voortgaande snelheid (deze is instelbaar) door het straalbereik getransporteerd welke is voorzien van de nieuwste direct aangedreven straalturbines.

De machinebehuizing evenals de straalturbines (8x 22 kW) zijn geproduceerd uit slijtvast mangaanstaal. De slijtplaten van de binnenbekleding en de schoepen bestaan uit hoogslijtvast speciaalstaal. De afwerpsnelheid van de straalturbines is middels een toerentalregeling vanaf de schakelkast voor de verschillende toepassingen afzonderlijk instelbaar, zodat ook beschadigingsgevoelig gietwerk gestraald kan worden. Door een optimale overlapping van het straalbeeld verkrijgt men na het stralen een zeer homogene oppervlaktestructuur.

De straalmiddelreiniging wordt bewerkstelligd door een gecombineerde zeef- en windafscheiding en de magneetafscheider welke tot 120 kg/min aan zand uit het straalmiddel kan verwijderen. Via de nageschakelde voorraadsbunker wordt het gereinigde straalmiddel via doseerinrichtingen toegevoerd aan de straalturbines.

De schakelkast is voorzien van een vrij programmeerbare besturing en een touch-panel met gebruiksvriendelijke functieaanduiding voor een bedrijfszekere en storingsvrije werking van de straalmachine. De verschillende parameters worden volgens het gekozen straalprogramma afzonderlijk ingesteld.

Rump staat op de GIFA in hal 16, stand 16F03. Michel van Heeswijk van Hevami is daar aanwezig.