RVS Finish gaat naast stralen en slijpen nu ook ultrasoon reinigen

RVS Finish heeft een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Stond er vroeger nog wel eens een straler een halve dag stil, dat komt nu niet meer voor. De organisatie is sterk verbeterd, evenals de kwaliteit van het werk, en de straalcapaciteit is fors opgevoerd. Bovendien is het slijpen toegevoegd aan de dienstverlening en vanaf maart ook het ultrasoon reinigen. Daarmee is het in Bergeijk gevestigde bedrijf nu een volwaardig nabehandelaar van RVS.

Ooit is RVS Finish begonnen met keramisch stralen. Later kwam daar het glasparelstralen bij. “Ons uitgangspunt is dat we het probleem van de klant willen oplossen”, zegt bedrijfsleider Driek Brouwers. “Daar gaan we steeds verder mee. Zo zijn we ook gaan slijpen. Dat kunnen we snel en efficiënt. We schatten goed in welke behandeling we moeten doen en zorgen ervoor dat de kwaliteit daarvan goed is. We slijpen bijvoorbeeld op ruwheid voor de levensmiddelenindustrie. Daar mag geen fout inzitten, dus meten we de ruwheid ook.”

RVS Fine Finish

Over ruwheid gesproken. Ook op het gebied van glasparelstralen heeft RVS Finish daar onlangs belangrijke stappen in gezet. Het stralen van oppervlaktes wordt toegepast om na de bewerking van RVS producten een uniforme finish te verkrijgen. Lasvervuiling, oxidehuid of zetranden worden hierdoor verwijderd. Door het stralen krijgen de producten een glad en egaal mat grijs oppervlakte. Deze bewerking wordt vaak toegepast als het visuele aspect van producten belangrijk is. Glasparelstralen gebeurt met een scherpkantig straalmiddel van gebroken glasbolletjes. “De ruwheid die hiermee wordt verkregen ligt normaal tussen de 1.5 en 3 micron”, zegt Brouwers. “Wij kunnen met glasparelstralen echter een veel lagere ruwheid van Ra-0,5 bereiken. We noemen dit fijnstralen of Fine Finish. Die lage ruwheid is interessant omdat stralen aanmerkelijk goedkoper is dan andere behandelingen waarmee dergelijke ruwheden kunnen worden behaald, zoals slijpen of polijsten. Vaak combineren we behandelingen. Dan slijpen we bijvoorbeeld de binnenkant van een product en stralen we de buitenzijde voor het mooie plaatje, zonder dat je daarmee op de ruwheid inlevert.”

RVS Finish beschikt over een grote capaciteit waardoor klanten doorgaans binnen 24 tot 48 uur kunnen worden bediend. Dat is vooral een kwestie van de organisatie goed op orde hebben, zodat er snel kan worden geschakeld de medewerkers op verschillende fronten kunnen worden ingezet. Er kunnen zeven mensen tegelijk stralen, dankzij de aanwezigheid van drie cabines waarin twee man tegelijk kunnen werken en een kleinere cabine voor één persoon.

Ultrasoon reinigen

Door al deze ontwikkelingen heeft RVS Finish veel andere klanten gekregen. Brouwers: “We zijn al lang niet meer die stralers, aan wie van oudsher een wat ruw imago kleeft. Er is een groot verschil tussen standaard straalwerk en het stralen volgens hoge kwaliteitseisen. Doordat we dat kunnen, hebben we veel meer professionelere klanten gekregen. Veel vaste klanten ook, niet alleen hier uit de regio, maar ook van verder weg.”

Vanuit die klantenkring kwam ook de vraag naar ultrasoon reinigen, naar producten die absoluut schoon moeten zijn, bijvoorbeeld voor de toeleverketen rond ASML. Bij deze reinigingstechniek zetten onder de vloeistoftank bevestigde trilelementen elektrische energie om in mechanische trillingen. De reinigingsvloeistof wordt hierdoor aan het trillen gebracht. Hierdoor ontstaan kleine vacuümbelletjes in de vloeistof. Deze imploderen en er komt energie vrij die verontreiniging in de diepste poriën verwijdert. Ultrasoon reinigen heeft als voordeel dat de reiniging veel korter en grondiger is in vergelijking met het handmatig reinigen. Tevens wordt het object gereinigd zonder het object te beschadigen en op plaatsen die niet of moeilijk bereikbaar zijn. RVS Finish investeert ook in een cleanroom voor verpakken tot klasse 5. Dat is een vrij hoge norm, die door 90 procent van de industrie wordt geaccepteerd.

RVS Finish richt zich op machinebouwers, levensmiddelenindustrie, medische sector, mechatronica, design (meubilair en interieur) en de automotive. Niet alleen in Nederland, maar ook in België. “Van belang is dat we nu een complete aanbieder zijn voor het nabehandelen van RVS en ook aluminium”, zegt Brouwers. “Dat betekent tevens spreiding in verschillende klantengroepen en ook dat is belangrijk.”

Holland Mineraal

RVS Finish is exposant op de ESEF. Driek Brouwers krijgt op zijn stand gezelschap van Holland Mineraal, leverancier van straalmiddelen en straalinstallaties, en hofleverancier van RVS Finish. Beide bedrijven hebben samen het fijnstralen ontwikkeld.

RVS Finish

Hal 2, stand D047

RVS Finish is een speciale tak van Bax Metaal, toeleverancier van plaat- en constructiewerk. Ook Bax Metaal exposeert op de ESEF, en wel in het Metaalunie-collectief in hal 1. De toeleverancier in Bergeijk streeft naar uitgebreide samenwerking met topklanten en biedt zich aan voor single sourcing met belangrijke klanten, met intensieve samenwerking in ontwikkeling en het delen van risico’s. Directeur Anton Bax en Hoofd Bedrijfsbureau Mathijs Kox kunnen de bezoekers alles vertellen over de mogelijkheden van Bax Metaal.

Bax Metaal

Hal 1, stand D126

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

De Multibrush, alle finishmogelijkheden in één machine

13-10 Q-Fin is begin dit jaar begonnen met het ontwikkelen van een machine met de…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Verspanen

Consumptie duurzaam roestvast staal groeit

02-02 De duurzame kwaliteiten zijn samen met de veelzijdigheid van RVS (dankzij de corrosiewerende eigenschappen)…

Plaatbewerking

Sterke groei door focus op RVS en gericht investeren

15-12 Jansen is rond de eeuwwisseling begonnen als lasbedrijf. In 2006 nam hij zijn eerste…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen