Samenwerking Trumpf en STODT bij opleidingen plaatbewerking

0

STODT Toekomsttechniek en Trumpf Nederland gaan samenwerken op het gebied van technologie- en programmeerscholingen voor de plaatbewerking. Bij STODT in Hengelo wordt een plaatbewerkingscentrum ingericht met drie machines van Trumpf: een lasersnijmachine, een ponsnibbelmachine en een kantbank.

De eerste twee machines, die door STODT worden gekocht, arriveren medio oktober al in Hengelo. De kantbank, die voor rekening van Trumpf komt, arriveert begin volgend jaar.

Ger van der Endt, directeur van Trumpf Nederland, en Hubert de Haas, directeur van STODT Toekomsttechniek, maakten de samenwerking vrijdag bekend tijdens een persconferentie. Beiden verwachten dat er jaarlijks enkele honderden mensen geschoold zullen gaan worden. Dat zijn enerzijds medewerkers van bedrijven, waar Trumpf machines plaatst of heeft geplaatst. Deze worden door Trumpf aangedragen. Anderzijds zal STODT zelf ook potentiële kandidaten voor een opleiding in het nieuwe plaatbewerkingscentrum gaan werven. Dat kunnen ook kandidaten zijn, die in de praktijk met andere machines dan die van Trumpf werken. STODT denkt ook BBL-trajecten (beroepsbegeleidende leerweg) voor plaatbewerkingstechnieken te gaan ontwikkelen, zoals die reeds enkele jaren in de verspaning worden aangeboden. Het uiteindelijke doel van het centrum is het op een hoger plan brengen van de machinebedieners in de plaatbewerking.

Want in de praktijk schort het daar nog al aan, aldus Ger van der Endt. “Het niveau van de machinebedieners loopt achteruit. Wij proberen daar met scholing iets aan te doen. Maar wij zijn bij Trumpf zelf natuurlijk geen leraren. Daarom gaan we nu in zee met STODT.”

Actieve betrokkenheid bij de scholing van plaatbewerkers past in de nieuwe strategie van Trumpf, die Van der Endt later dit jaar in de aanloop naar de Techni-Show uit de doeken zal doen. Veel wil hij daar nog niet over kwijt, maar hij zegt wel: “Klanten verwachten steeds meer van ons als machinebouwer. Uiteindelijk gaat het om een garantie van het aantal beschikbare machine-uren. Zo’n garantie kunnen we alleen geven als de klant zelf bereid is om daar ook iets voor te doen. Een van die dingen is dat de machines worden bediend door goed geschoold personeel. Bij onze grote klanten willen we zelfs nog een stap verder gaan. Van hen verwachten we dat ze een of twee bedieners laten opleiden als een soort servicemonteurs, die zelf bepaalde handelingen kunnen verrichten om de machine in optimale conditie te houden. Kijk, wij verlenen steeds meer service op afstand middels teleservice. Op onze servicedesk zitten nu al vier monteurs en een deskundige op het gebied van CADCAM. Die kunnen op afstand heel veel hulp bieden, maar ze hebben daarbij wel een partner nodig, die wat aan de machine kan doen. Daarvoor moeten ze een opleiding volgen.”

In eerste instantie gaat STODT technologiecursussen verzorgen op het gebied van laser-, ponsnibbel- en kanttechnologie. Deze zullen vrij snel gevolgd worden door basis programmeercursussen van het Trumpf softwarepakket ToPs. Trumpf plaatst in het plaatbewerkingscentrum van STODT een lasersnijmachine 1030, een ponsnibbelmachine TruPunch 1000 en een kantbank 7036.