Scheepsbouw rekent op sterke groei export

Bijna 60 procent van de Nederlandse scheepsbouwsector verwacht in 2011 een sterke groei van de export. Dat blijkt uit de exportenquête van Scheepsbouw Nederland onder 480 werven en toeleveranciers.

De groei komt naar verwachting voornamelijk uit opkomende landen zoals China, Brazilië, India en Rusland. Grote Europese markten zoals Duitsland blijven belangrijk, maar dragen relatief minder bij aan de groei. Als meest kansrijke sectoren worden genoemd de offshore, baggersector en werkschepen.

Internationaal zakendoen is voor ondernemers in de scheepsbouwcluster dan ook van groot belang. Bijna driekwart van de bedrijven is internationaal actief. Export is bij deze bedrijven goed voor bijna twee derde van de omzet.

De meeste bedrijven exporteren direct vanuit Nederland of via een agent. Ruim een derde van de bedrijven heeft een eigen vestiging in het buitenland en bijna een kwart heeft een strategische samenwerking met een buitenlandse partner. Internationaal ondernemen betekent voor ruim 40% van de bedrijven ook het inkopen van onderdelen uit het buitenland.

Veel van de internationaal actieve bedrijven uit de Nederlandse maritieme sector voeren een behoedzame expansiestrategie. Bedrijven zeggen verder te willen focussen op de huidige exportmarkten en bestaande buitenlandse klanten, maar combineren dit met het betreden van veelbelovende nieuwe buitenlandse markten. Veel van de opkomende maritieme markten zijn voor specialistische scheepsbouwkennis, geavanceerde schepen en apparatuur afhankelijk van import uit het Westen. Dit biedt kansen voor Nederlandse leveranciers.

In de als groeiland aangeduide bestemmingen is het niet altijd makkelijk zakendoen. Zo worden in de BRIC-landen nationale bedrijven veelal bevoordeeld boven buitenlandse bedrijven, en is de veilige transfer van technologie , met respect voor (intellectuele) eigendomsrechten, niet altijd gewaarborgd.

In zijn algemeenheid lijkt te gelden: het zakelijk potentieel van de BRIC-landen voor Nederlandse maritieme exporteurs is groot, maar moet door de landen zelf én de bedrijven nog grotendeels worden gerealiseerd.

Van de overheid verwachten bedrijven dan ook een verbetering van de Nederlandse concurrentiepositie en het bewerkstelligen van een Level Playing Field. Daarnaast hebben maritieme ondernemingen behoefte aan (markt)informatie en zouden ze graag zien dat buitenlandse posten meer functionele informatie en netwerkgelegenheden aanbieden.

Website Scheepsbouw Nederland

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verbinden

Inspectie gaat laswerkzaamheden op tankschepen controleren

12-04 Op tankschepen worden onder risicovolle omstandigheden werkzaamheden uitgevoerd, zoals bijvoorbeeld laswerkzaamheden in besloten ruimtes.…

Bedrijf en Economie

Onderzoek naar recycling slooprijpe boten

29-07 De branchegroep Nederlandse Jachtbouw Industrie (NJI) start samen met twee bedrijven deze zomer een…

Bedrijf en Economie

Enorm boorplatform krijgt langere poten

25-06 Damen Shiprepair Vlissingen (DSV) bouwt de Rowan Viking om. Dit boorplatform is actief op…

Bedrijf en Economie

Folie van Micanti wint verkiezing MKB Innovatie Top 100

12-06 De gifvrije, zelfklevende folie van Micanti uit Amsterdam, die wordt gebruikt om op scheepswanden…

Geen categorie

Voortman opent Experience Center

24-03 Voortman Steel Machinery heeft een nieuwe showroom en trainingsfaciliteit geopend In dit Experience Center…

Geen categorie

Maritieme sector toont veerkracht

02-04 Sinds het begin van de economische crisis (najaar 2008) is de maritieme sector in…

Geen categorie

Kemppi SuperSnakes lassen zich een baan door dek vliegdekschip

07-02 Cammell Laird Shiprepairers and Shipbuilders is opgericht in 1824 en heeft een lange en…

Uncategorized

K&M Yachtbuilders levert twee schepen af

18-06 Een drukke week op de werf van K&M Yachtbuilders in Makkum. Deze week worden…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen