Schouten & Visschers: investeringsruimte dankzij betere marges

0

Terwijl directeur Peter Voogd van Schouten & Visschers Metaalwarenfabriek op TIV Gorinchem relaties ontvangt en nieuwe klanten hoopt te begroeten, wordt deze week thuis in Epe een derde lasrobot afgeleverd. Ook arriveert binnenkort de nieuwe 3D meetapparatuur.

De Gelderse toeleverancier heeft al twee lasrobots. Ook de derde is een exemplaar van OTC, die wordt geleverd door Rolan Robotics. “We krijgen steeds meer orders voor samengestelde frames voor rolstoelen en voor in hoogte verstelbare stoelen voor bussen en treinen”, legt Voogd de reden voor de nieuwe investering uit. “We hadden steeds meer moeite om hiervoor capaciteit te vinden op de bestaande lasrobots. In december hebben we de knoop doorgehakt en de bestelling gedaan.”

De nieuwe lasrobot zal onder meer dienen voor de productie van duwrolstoelen. Een nieuw project, waarvoor twee grote lasmallen van ruim 2 meter worden gemaakt. Op één mal kan op drie posities worden gelast.

De producten die Schouten & Visschers produceert worden steeds groter en steeds meer 3D. Er moet dus ook 3D gemeten kunnen worden. Hiervoor arriveert over enkele weken een meetapparaat met een bereik van 2,40 meter. Hiermee kunnen complete frames worden gemeten, zowel absolute maten als referentie maten.

TIV Gorinchem is voor Schouten & Visschers een interessante beurs. Het bedrijf is weliswaar gevestigd in het noorden van de provincie Gelderland, maar 80 procent van de omzet wordt in de zuidelijke helft van Nederland behaald. Daarom is Voogd ook van de partij op TIV Venray, die later dit jaar in oktober voor de eerste keer wordt gehouden.

De zaken gaan momenteel goed bij Schouten & Visschers. Het jaar 2009 was moeizaam en kon net met een kleine plus worden afgesloten. Het verlies dat in vergelijking met de jaren daarvoor moest worden geïncasseerd, is in 2010 echter al weer grotendeels goedgemaakt. De toeleverancier heeft met name geïnvesteerd in het in huishalen van meer productietechnieken. Dat resulteerde onder meer in de introductie van het lasersnijden. En die verbreding blijkt nu te lonen. “Doordat we meerdere productietechnieken hebben, zien we de marges verbeteren en daarmee komt er weer ruimte om verder te investeren”, aldus Voogd. En dat gaat ook gebeuren. Voogd heeft zich afgelopen najaar op de internationale vakbeurs voor plaatbewerking Euroblech in Hannover al georiënteerd op het 3D lasersnijden. Voorts zijn er plannen om ook in de verspaning het een en ander te gaan doen.

]]>