Serie workshops moderne laserbronnen van start

0
242

Begin dit jaar kondigde het Laser Applicatie Centrum al de start aan van een project om de maakindustrie enthousiast te maken voor de toepassing van moderne laserbronnen. Inmiddels staat de eerste workshop op de rol en is de website www.modernelaserbronnen.nl in de lucht.

Het LAC stelt met dit project (in samenwerking met de Metaalunie en ondersteund door de provincie Overijssel) de duurzaamheid in de maakindustrie te bevorderen. Met de vervanging van bestaande laagrendement laserbronnen door moderne laserbronnen (disklaser en fiberlaser) kan er op jaarbasis in Nederland naar schatting 483.000.000 kWh worden bespaard. De inzet van moderne laserbronnen is goed voor het milieu en levert bedrijven een forse energiebesparing op.

Deelnemers aan de serie seminars en workshops leren hoe de toepassing van moderne laserbronnen een bijdrage kan leveren aan het verduurzamen van hun bedrijf. In Nederland staan naar schatting 3.500 lasersnij- en laserlasmachines opgesteld, die weliswaar zonder problemen werken, maar waarvan de laserbronnen nog een zeer laag energetisch rendement opleveren. Met de inzet van moderne fiber- en disklaserbronnen kunnen bedrijven volgens berekeningen van het LAC jaarlijks al gauw meer dan 40.000 euro besparen. Daarnaast hebben moderne laserbronnen een lagere aanschafprijs, minder onderhoud nodig en zijn ze duurzamer in gebruik.

De seminars en workshops zijn voor bedrijven die actief zijn in de maakindustrie. Deelname is kosteloos. Tijdens het seminar is er aandacht voor energie- en kostenbesparingen die ondernemers kunnen realiseren met de inzet van moderne laserbronnen. Deelnemers krijgen antwoord op vragen als: Wat zijn de voordelen ten opzichte van de huidige laserbronnen? Wat is de werking? Wat kunnen moderne laserbronnen betekenen voor mijn bedrijf? En wat betekent dat voor de laserveiligheid van mijn bedrijf?

De workshop is voor ondernemers die overwegen om moderne laserbronnen aan te schaffen en graag een advies op maat willen. Tijdens de workshop is er aandacht voor onderwerpen als: Wat betekent toepassing van de moderne laserbron voor mijn bedrijf? Wat zijn de besparingen? Wat is de bijdrage aan mijn bedrijfsresultaat? Ook zal, gezien de nieuwe Europese Richtlijn over laserbundels, het thema laserveiligheid aan bod komen.

De eerste workshop is op 19 mei bij scheepswerf Slob in Papendrecht voor ondernemers in het westen van het land. Voor de zomervakantie (op 24 mei) is er ook nog een workshop voor ondernemers in het noorden. Na e vakantie volgen dan op 14 september de regio midden en gelderland en op 27 september de regio oost

Het eerste seminar is op 14 juni

Meer informatie over data en locaties staat op www.lac-online.nl en www.modernelaserbronnen.nl

Aanmelden kan via: www.lac-online.nl/actueel/agenda

Klik hier voor een brochure over het project.