Service en verkoop plaatbewerkingsmachines onder één dak

Met Sibotech en Siboma is een nieuwe combinatie opgestaan, die zich richt op de plaatbewerkingsindustrie in Nederland en een deel van Duitsland. Servicebedrijf Sibotech is al sinds 1999 actief met de service, het onderhoud en de installatie van plaatbewerkingsmachines. Zusterbedrijf Siboma is pas opgericht als advies- en verkoopkantoor van machines en gereedschappen voor plaatbewerking. Siboma is gestart met een mooi leveringsprogramma, maar gaat dit uitbreiden met een eigen kantbank, die nu in ontwikkeling is. Het streven is om deze nieuwe machine volgend jaar op de Techni-Show te presenteren.

Grote man achter deze nieuwe combinatie is Jurgen Simons. Hij heeft eind vorige eeuw zijn eigen bedrijf Sibotech opgericht. Begonnen in Braamt, is Simons hiermee via Pannerden eind vorig jaar neergestreken in een bedrijfspand op bedrijventerrein De Rieze in Ulft. Sibotech houdt zich bezig met de service aan productiemachines in het algemeen, maar 80 procent van de werkzaamheden concentreert zich op plaatbewerkingsmachines. Simons heeft samen met zijn medewerkers in de loop der jaren veel kennis opgedaan van machines en is inmiddels goed bekend met de plaatbewerkingsindustrie. Hij zag dan ook goede mogelijkheden om naast de service ook de verkoop van machines ter hand te nemen. “Als servicemonteurs kennen we de machines door en door, waarschijnlijk zelf beter dan gemiddelde importeur”, legt Simons uit. “Bovendien is de levering van machines samen met de service onder één dak iets wat de industrie graag ziet. Want dat betekent korte lijnen en één aanspreekpunt.”

Leveringsprogramma
Die gedachten hebben nu geresulteerd in de oprichting van Siboma. In het leveringsprogramma van dit nieuwe verkoopkantoor zitten allereerst de kantpersen, scharen en ponsmachines van het Turkse fabricaat Uzma. Uzma biedt een breed programma voor het midden en onderste segment van de markt. Maar de ambitie van Simons reikt verder. Hij wil ook een machine in zijn programma voor het bovenste segment. De tekeningen liggen al klaar voor een machine met energiezuinige hydrauliek, actieve bombering, een plaatdiktemeetsysteem en op iets langere termijn een hoekmeetsysteem. “We denken aan een serie van drie à vier machines met perskrachten van 125 tot 260 ton, waarmee we 85 tot 90 procent van het buigspectrum kunnen afdekken”, aldus Simons. “We verwachten de eerste machine te kunnen demonstreren op de Techni-Show (9-12 maart 2012 in Utrecht).”

Verder voert Siboma in haar programma de panelenbuigers van het Italiaanse Codatto en de fiberlasersnijmachines Cy-laser van de eveneens Italiaanse fabrikant Finsomac. De panelenbuigers van Codatto zijn geschikt voor het fijn en nauwkeurig buigen van staal tot 3 mm en RVS tot 2,5 mm in niet al te grote series. Codatto produceert onder meer de EVA-serie. Deze bestaat uit stabiele panelenbuigers, die hun stabiliteit en de daarmee samenhangende nauwkeurigheid van 0,05 mm verkrijgen door een bijzonder aandrijf- en geleidingsysteem. De machine kan tot 220 mm naar boven en ook nog 70 mm naar onderen buigen. Het gereedschapsysteem, bestaande uit twintig stuks deelstempels die automatisch gewisseld en gepositioneerd kunnen worden, is uitgelegd voor een maximale flexibiliteit bij productie van (bijna) alle mogelijke vormen. Praktisch alles is te maken met één set grote, hoge en zware stempels. Eén Codatto kan daarom volgens Simons tot wel drie of vier kantbanken vervangen. Gecompliceerde producten met veel zettingen kunnen door het grote bereik in één keer worden gebogen. Een videocamera controlesysteem garandeert dat het eerste product direct goed is. “De machine is heel geschikt voor producten die niet mogen beschadigen”, aldus Simons. “Denk aan de productie van meubelen, witgoed, deuren en kozijnen.”

De fiberlaser Cy-Laser van Finsomac heeft diverse voordelen ten opzichte van de gebruikelijke CO2 laserbronnen die voor het snijden van plaatmateriaal worden ingezet. Simons: “Allereerst de lagere productiekosten doordat het energieverbruik van een fiberlaser op ongeveer 30 procent van het verbruik van een CO2-laser ligt. De onderhoudskosten liggen lager doordat er geen draaiende delen in de laserbron zitten en er geen sprake is van een optische straalgang met spiegels. Dus zijn er ook geen spiegelkosten en instelwerkzaamheden. Bij de start van de productie zijn er geen opwarmtijden en een fiberlaser maakt geen gebruik van lasergassen, alleen van snijgassen. Omdat er geen laserstraal divergentie is, is er overal op de plaat een gelijke straal, wat goed is voor de nauwkeurigheid.”

Gereedschappen
Verder levert Siboma ook gereedschappen. Niet alleen standaard gereedschappen maar ook een lijn met speciaal gereedschappen: de LFL matrijzen voor dikke plaat en de aluminium matrijzen voor dun plaatwerk. Tot slot zitten er veiligheidssystemen in het pakket van de nieuwkomer op de plaatbewerkingsmarkt. Naast instelbare lichtschermen zijn dit ook het AKAS-systeem en de DSF-laser.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

SafanDarley showt hybride kantpers op METAVAK

19-09 De H-Brake 110T-1600 Hybrid, opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën, is voorzien van…

Plaatbewerking

Mazak showt buislaser voor kleine diameters op Tube

13-06 Deze FT-150 Fiber is verkrijgbaar in vier verschillende opties, elk met een 3 kW…

Plaatbewerking

Mazak lanceert lasersnijmachine Optiplex 3015 NEO

09-03 De machine past automatisch de straaldiameter aan om verschillende materialen optimaal te snijden en…

Plaatbewerking

Euromac laat klanten meegroeien in automatisering

22-10 Euromac zet hiervoor in op compacte en modulaire automatisering met systemen voor plaatbelading- en…

MetavakNieuws

Complex dik plaatwerk zetten op beperkte ruimte

22-09 De H-Brake 110T x 1600mm is opgebouwd uit een combinatie van bewezen technologieën. De…

Plaatbewerking

Bodor installeert 12 kW laser bij Paul Meijering

14-09 De ontwikkelingen op lasergebied gaan erg snel, zo snel dat machines van 5 jaar…

Plaatbewerking

Nieuwe lasersnijmachine Laser Genius+ van Prima Power

08-06 Volgens de Italiaanse machinebouwer is deze nieuwe vlakbedlaser een synthese van nieuwe ideeën en…

Plaatbewerking

Trumpf installeert geautomatiseerd lasersnijsysteem bij Eikhout Metaalwerken

05-05 “We hebben zelfs nog even gesproken over een erker”, zegt directeur/eigenaar Mark Eikhout gekscherend…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen