Slagvaardig Bax Metaal treedt naar buiten

Bij Bax Metaal in Bergeijk, toeleverancier van plaat- en constructiewerk, is de afgelopen periode intern veel veranderd. De organisatie is aangepast, de logistiek in de productiehal is gestroomlijnd en het machinepark is gemoderniseerd. “TIV Venray is voor ons een mooi moment om naar buiten te treden met de mogelijkheden die we hebben”, zegt Anton Bax. “We zijn tot dusverre weinig zichtbaar geweest in de markt. Dit is een mooie regio voor ons om daar verandering in te brengen.”

Bax Metaal doet feitelijk alles met plaat- en buismateriaal (RVS, staal en aluminium): snijden, walsen, kanten/zetten en lassen. Voor finishing is er bovendien de speciale tak RVS Finish, die beschikt over de meest recente apparatuur om RVS hoogwaardig af te werken op alle mogelijke manieren: fijnstralen, glasparelstralen tot een ruwheid van 0.5 Ra, keramisch stralen, beitsen en passiveren, trommelen en borstelen. De klanten zitten voornamelijk in de branches machinebouw, in/exterieurbouw en in mindere mate in de automotive.
Er is (en wordt) veel geïnvesteerd in manarm produceren en het vergroten van de flexibiliteit. De productie wordt offline aangestuurd vanuit een 3D-file, op de kantbanken zitten snelwisselsystemen, buizen worden rechtstreeks van file 2.5 of 3D met de laser bewerkt. Voor het samenstellen en afwerken van producten is een flexibele afdeling van vijftien vakmensen operationeel.

Totaalpakket
“We bieden een totaalpakket aan”, zegt Anton Bax. “We kunnen het totale traject begeleiden en uitvoeren: van (co-)engineering en prototyping tot de productie van met name onderdelen en samenstellingen. We hebben veel kennis en ervaring met kleinere series tot 500 stuks en speciaal maatwerk.” Een mooi voorbeeld van dat laatste is het project Tour Paris waarvoor Bax 350 stuks 3D-gevormde frames van 8*1.5 meter in RVS 316 geslepen heeft uitgevoerd. Deze frames zijn in 80 verschillende uitvoeringen met een hoge nauwkeurigheid geproduceerd. “Dankzij onze moderne snijtechnieken, eigen malsystemen en goede vakmensen kunnen wij zo’n opdracht goed, betaalbaar én binnen de planning afronden”, aldus Bax. “Maar ook voor standaard series kunnen klanten bij ons terecht.”
Ook Bax Metaal voelde al een aantal jaren de druk van buitenaf, die alle toeleveranciers kennen. Klanten eisen steeds kortere levertijden, series worden kleiner en prijzen steeds scherper. Op die druk moest een antwoord worden gevonden en de crisis die in 2008 uitbrak dwong daartoe nog meer. De organisatie is doorgelicht en vervolgens aangepast om helder te kunnen communiceren naar de markt en te voldoen aan de eisen die elke klant stelt. Want die eisen zijn heel verschillend. De ene klant wil snel geleverd worden tegen de laagste prijs, de andere wil van a tot z worden begeleid en een heel traject van afspraken maken. Door te kiezen voor een structuur met drie business-units, kan elke klant nu optimaal worden bediend.

Klanttevredenheid
Die business-units zijn laserparts, projecten & samenstellingen en RVS Finish. “Alle drie units hebben hun eigen bedrijfsleiders, die verantwoordelijk zijn voor het functioneren van hun onderdeel. Op deze manier treden we de klanten veel daadkrachtiger tegemoet. Elke klant krijgt precies dat aangeboden wat hij nodig heeft. Zo bedienen we hem beter en is er minder ruis in het hele verhaal. Op mono/laser-delen is bijvoorbeeld altijd snelheid van belang. Da’s gewoon de order goed inschatten en vervolgens gas geven om de klant optimaal te bedienen. Niet meer en niet minder. We hebben ook onderzoek naar de klanttevredenheid laten doen. Het bleek dat onze klanten wel tevreden waren, maar zich niet altijd als klant behandeld voelden. Dat had te maken met simpele zaken als een stukje service en vlot terugbellen. Ook dat hebben we met deze unit-structuur ondervangen.”
De business-units vormen het gezicht Bax Metaal naar de markt. Daarachter zit een productieproces, dat zodanig is ingericht dat alle drie units hun klanten goed kunnen bedienen. Dat gebeurt middels een modern machinepark. In 2010 is een LT8 Adige buislasersnijmachine geïnstalleerd en is er een nieuwe lasrobot gekomen. Begin dit jaar is de oudste van de twee vlakbed lasersnijmachines vervangen door een nieuwe; een Trumpf 4030. Bax beschikt nu over twee lasers van Trumpf, waarvan de oudste twee jaar oud is. Bij de nieuwe laser is gekozen voor de afmetingen van 4 x 2 meter, terwijl de oude nog een bereik van 6 meter had. “Maar in dat bereik viel voor ons niet veel te halen”, licht Bax toe. “Onze kantperscapaciteit, die we recentelijk hebben uitgebreid met twee kantbanken van LVD, is ook uitgelegd op 4 meter.”

Optimale logistiek
Bax Metaal kan – zoals dat heet – ‘acuut snijden’, ook softwarematig. “Dat is een grote kracht van ons. We kunnen alles door elkaar doen, er zit veel rek in de productie.” Dat is mede ook te danken aan de logistiek, Machines zijn verplaatst, zodat er een logische volgorde in de fabriek zit. Belangrijk daarbij is het nieuwe magazijn met 125 palletplaatsen, direct aan de lasers, dat door Bax Metaal zelf is ontwikkeld en gebouwd. Heftrucks hebben hier alle ruimte om te manoeuvreren. “We kunnen op dezelfde vierkante meters dubbel zoveel opslaan als voorheen. Daarmee hebben we veel gewonnen. Een bijkomend voordeel is dat als de boel goed is opgeruimd, het productieproces veel minder wordt verstoord. Er zit nu een goede lijn in onze fabrieken: de verschillende processen staan in de juiste volgorde en de tussenvoorraden zijn precies goed. Daarmee winnen we veel tijd. Onze slagkracht is vergroot. Ik denk dat we met hetzelfde aantal mensen nu 20 procent meer kunnen omzetten.”

Bax Metaal, TIV Venray 2011, standnummer 215

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Lima presenteert nieuwe elektrische Mitsubishi

13-11 Lima Intern Transport introduceert op VILO Venray de compleet nieuwe Mitsubishi elektrische heftruck: de…

Toeleveren

Machinefabriek “Huba” en “Jeldi” Metaal gaan voor samenwerking

13-11 Ze komen al langere tijd bij elkaar over de werkvloer en vullen elkaar goed …

Toeleveren

Elmec opnieuw van de partij

13-11 Elmec ziet deelname aan TIV Venray als een ideale manier om haar diensten en…

Toeleveren

TIV Venray met Innovation Wall en Engineering Experience

12-11 Op 18, 19 en 20 november opent Evenementenhal Venray haar deuren voor de vierde…

Toeleveren

Beurscombinatie brengt 7400 bezoekers op de been

27-11 De exposanten en organisatie van TIV, VILO en SecuVak Venray kijken tevreden terug op…

Geen categorie

Ter Hoek Vonkerosie: Probleemoplosser van formaat

18-11 Ter Hoek Vonkerosie in Rijssen, deze week exposant op TIV Venray, is marktleider in…

Toeleveren

TIV Venray samen met VILO & SecuVak

18-11 Deze week vindt Technische Industriële Vakbeurs plaats in combinatie met VILO en SecuVak. Drie…

Toeleveren

TIV Venray samen met VILO & SecuVak

18-11 Deze week vindt Technische Industriële Vakbeurs plaats in combinatie met VILO en SecuVak. Drie…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen