Spaceframe gelast met Elektromagnetische Pulstechniek (EMPT)

0

Het Duitse PSTproducts toont deze week op de vakbeurs Schweisstec in Stuttgart een lichtgewicht spaceframe, dat is gelast met de Elektromagnetische Puls Techniek (EMPT). Hierbij zijn aluminium en stalen platen met een lichtgewicht aluminium raamconstructie verbonden. De toepassing van EMPT lassen resulteert in een hoogvaste lasverbinding zonder thermische deformatie.

Met de EMPT-techniek kunnen verschillende maar ook dezelfde materialen zonder warmte in 35 É¥m worden verbonden. Met één puls zijn laslengtes tot wel 3 meter. Er kunnen zowel platen als buizen worden gelast. Bij deze methode worden de onderdelen in een elektromagnetische spoel gelegd, waardoor in korte tijd een stroom met een zeer hoge stroomsterkte vloeit. Deze stroom wordt opgewekt door een pulsgenerator. Door de elektromagnestische krachten kan bijvoorbeeld de doorsnee van buizen door compressie of uitdijing worden veranderd. Omdat in metalen onderdelen in korte tijd een wervelstroom wordt geïnduceerd, kunnen ook niet magnetische metalen zoals aluminium worden bewerkt.

PSTproducts, producent van EMPT-systemen, stelt dat met de doorontwikkeling van de EMPT-techniek een methode is geschapen voor het lassen van aluminium platen met stalen, aluminium en/of koperen onderdelen. De lasmethode brengt geen warmte in de onderdelen. Daardoor is het mogelijk metalen materialen met sterk verschillende smeltpunten te lassen. Bovendien wordt de verbinding niet beïnvloed en is er geen sprake van kromtrekken door warmte. Dit betekent volgens PSTproducts dat hiermee voor het eerst vaste verbindingen in het plaatbereik tussen aluminium legeringen en hoogvaste staalsoorten zonder een negatieve invloed op de materiaalstijfheid kunnen worden gemaakt.

De behoefte aan lichtgewicht structuren neemt toe en de EMPT techniek wordt nu industrieel ingezet om verschillende materialen te verbinden, zoals voor hybride verbindingen tussen aluminium en hoogsterkte staal.

De vakbeurs Schweisstec vindt samen met de internationale vakbeurs voor plaatbewerking Blechexpo van 6 tot en met 9 juni plaats in het beurscomplex van Stuttgart.