Speciale draaimogelijkheden

0

Horizontaal, verticaal of schuin draaien met een A- en B-as mag men van een draaimachine wel verwachten, maar niet zonder meer van een vijfassig bewerkingscentrum. Met de introductie van de C-serie tijdens de EMO in Hannover liet Heller zien dat dit in de toekomst echter probleemloos mogelijk is.

Met een hoge productiviteit, die onder andere wordt bereikt met hoge snijsnelheden, kunnen de machines van de C-serie bij een omwentelingssnelheid van het werkstuk tot 1000 min-1 zowel met een groot verspaningsvolume ruw voorbewerken als met grote precisie afwerken.
Met de nieuwe C-serie voldoet Heller aan zijn gebruikelijke uitgangspunten: een hoge dynamiek, een groot verspanend vermogen en economische bewerking in ieder stadium van het bewerkingsproces. Tegelijk komt de Duitse fabrikant tegemoet aan de vraag vanuit branches als de energiesector, de aandrijf- en tandwieltechniek om grote volumes per tijdseenheid te kunnen verspanen bij de bewerking van rotatiesymmetrische werkstukken. Dat blijkt wel uit de uitrusting met HSK 63 gereedschapopnamen met vermogens tot 48 kW, spiltoerentallen tot 24.000 min-1 en een rondtafel met een maximaal toerental van1000 min-1.

Deze waarden verschillen maken duidelijk dat de machines van de C-serie weinig gemeen hebben met traditionele bewerkingscentra voorzien van een geïntegreerde draaitafel. Samen met de extreem stijf geconstrueerde zwenkkopgeometrie komt Heller zo tegemoet aan de wens om hoge snijsnelheden en voedingen toe te passen. Om in bepaalde gevallen de stijfheid nog verder op te voeren kan de hoofdspil worden geblokkeerd. Dat aan de draaimogelijkheden bij dit machineconcept bijzondere aandacht is gegeven, blijkt uit het feit dat zowel voor de vijfassige bewerking als voor het draaien de vijfde as aan het gereedschap is toegekend. Zo kunnen horizontaal en verticaal met de C-, de optionele A- en de B-as probleemloos buiten en binnendraaicontouren worden geproduceerd.
Bovendien levert de rondtafel met zijn directe torque-aandrijving het vereiste vermogen, wanneer het werkstuk tegen het gereedschap in draait. Economisch kan de nieuwe C-serie worden ingezet bij de bewerking van kubusvormige werkstukken waarbij procesbetrouwbaarheid, de mogelijkheid tot automatisering en hoge nauwkeurigheden voorop staan en bij rotatiesymmetrische onderdelen met een lengte-diameterverhouding kleiner dan 1.

Met het besturingsplatform Siemens 840Dsi is het mogelijk om tussen draai- en freesbewerkingen te schakelen. De snel ronddraaiende rondtafel en de mogelijkheid tot vergrendeling van de spil scheppen hiervoor de voorwaarden. De Siemens Sinumerik 840 Dsi staat voor veeleisend freesdraaiwerk, zeer precieze snelheids- en versnellingsvoering alsmede een flexibele aanpassing aan de oppervlaktekwaliteit. Bovendien is deze besturing zeer geschikt voor vrijevorm-toepassingen. Een bijzondere eigenschap is de door Heller ontwikkelde functionaliteit voor de bepaling van onbalans van het werkstuk c.q. de rondtafel. Signalen vanuit de interne aandrijving (dus zonder sensoren aan de buitenkant) brengen de kleinste onbalans van het werkstuk aan het licht, zodat de gebruiker deze kan opheffen.

Heller biedt de C-serie in twee grootten aan: de C 2000 en de C 4000. Bovendien kan de klant kiezen uit handmatige belading direct op de tafel van de machine (CT) of integratie met een hydraulisch bediende palletwisselaar (PT).
www.oudereimer.nl