Staalfabrieken willen prijsverhogingen; markt reageert rustig

Op de vakbeurs Blechexpo in Stuttgart kondigden diverse fabrieken onlangs aan de contractprijzen per 1 juli aanstaande te willen verhogen. De markt reageert rustig op deze mededelingen, zo constateert Noviostaal in haar nieuwsbrief Het Staaljournaal.

ThyssenKrupp Steel meldde in Stuttgart een prijsstijging van 100 euro ten opzichte van het niveau van het eerste halfjaar te willen doorvoeren. Andere fabrieken schijnen die doelstelling te willen volgen. De rustige reactie van de markt heeft volgens Noviostaal te maken met het feit dat velen wel geloven in een prijsstijging, maar twijfelen aan een verhoging van deze omvang met als argument, dat de vraag een dergelijke stijging niet rechtvaardigt.

Inderdaad toont de Europese markt een wisselend beeld. Zo floreert de automobielindustrie als ten tijde van vóór de crisis van 2008 en ook de truck- en trailerbouw lijkt behoorlijk op te leven. Zorgwekkend echter blijft met name de bouwsector, waar nog steeds maar weinig positieve geluiden te horen zijn. De financiële problemen in Griekenland en de daarmee verbonden onzekerheid rond de stabiliteit van de Euro zijn ook niet echt een stimulans te noemen voor een opleving in de bouwsector binnen de Eurozone. De algemene vraag naar staal in Europa is eind mei en begin juni wat opgeleefd, maar nog lang niet voldoende om de staalfabrieken gerust te stellen over een positieve prijsontwikkeling. Meer en meer fabrieken hebben mede daarom al aangekondigd de komende maanden tijdelijk capaciteiten te sluiten, waarmee vraag en aanbod binnen Europa wat meer in evenwicht zou moeten blijven.

Een factor die de Europese producenten echter niet kunnen beïnvloeden is de hoeveelheid importmateriaal. Blijft bijvoorbeeld de vraag naar gewalst staal in China zelf op dit moment wat achter, de productie van ruwstaal blijft onverminderd hoog en lijkt dit jaar zelfs op bijna 700 miljoen ton uit te gaan komen wat een stijging van zo’n 10 % ten opzichte van 2010 betekent. Door die hoge productie waarmee de balans van vraag en aanbod uit het evenwicht dreigt te raken is het aannemelijk, dat de importen in Europa zullen toenemen wat dan weer – in combinatie met de koers van de Dollar- een effect op de prijspolitiek van de Europese producenten zou kunnen hebben. Daarnaast zijn de prijzen van de grondstoffen redelijk stabiel, wat ook al niet bijdraagt aan de onderbouwing van een zo drastische prijsstijging zoals in Stuttgart aangekondigd. In de huidige markt binnen Europa zijn onderlinge verschillen per regio te zien, waarbij de prijzen op de spotmarkt niet alleen lager zijn dan de actuele fabrieksprijzen, maar ook behoorlijk uiteen kunnen lopen. Het meest stabiel lijken de prijzen voor kwartoplaat te zijn, terwijl die voor warmgewalste rollen juist veel hebben moeten inleveren.

Hoe de ontwikkeling van de prijzen naar en in het 3e kwartaal van 2011 zal zijn is volgens Noviostaal echt moeilijk te voorspellen. Fabrieken willen meer, iets wat ze altijd willen, de markt stribbelt tegen die verhoging, wat ze altijd doet, maar bedacht moet tevens worden dat de staalproducenten tegelijkertijd ook alweer een kwartaal verder kijken. Daarbij spelen natuurlijk zoals altijd de prijzen van de grondstoffen en schroot een belangrijke rol, maar met het bepalen van het prijsniveau per 1 juli 2011 wordt tevens de basis gelegd voor de prijssituatie in het 4e kwartaal. De fabrieken zullen dus alles in het werk zetten om het prijsniveau per 1 juli op een aanmerkelijk hoger peil te krijgen dan in de voorgaande maanden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Materialen

Hogere staalprijzen aanstaande?

15-07 De Europese economie bevindt zich in een lastige situatie. De effecten van de Oekraïne-oorlog…

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Materialen

Druk op staalprijzen lijkt blijvend

22-06 Feit is echter dat importprijzen voor coils laag zijn en nog steeds een neerwaartse…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X