Staalmarkt: bodem bereikt, prijsstijging nabij?

De staalprijzen toonden tot en met begin december nog steeds een dalende tendens, maar sedert medio december is die daling gestopt. Noviostaal meldt in haar jongste nieuwsbrief dat insiders in de staalwereld rekenen op een stijging van € 20 tot € 40 per ton in het begin van 2012.

De meeste fabrieken hebben hun aanbiedingen voor levering in het komende kwartaal ingetrokken en zijn uit de markt gegaan. Het argument zou zijn, dat de productiecapaciteiten in het eerste kwartaal 2012 volgeboekt zouden zijn. Ook vernam Noviostaal dat een bekende grote staalfabriek voornemens is per 1-1-2012 een prijsverhoging te zullen gaan doorvoeren en – bij gerucht- dat andere fabrieken die lijn zullen gaan volgen.

Noviostaal vraagt zich af of daar wel aanleiding toe is. Op basis van de actuele economische situatie binnen Europa zeker niet, want die is niet echt florissant te noemen. Ondanks de genomen maatregelen ter bescherming van de euro lijkt de crisis in de Eurozone nog niet opgelost en is het vertrouwen in een herstel van de economie niet teruggekeerd. Sterker nog: meest recente berichten wijzen erop, dat zelfs een relatief economisch sterk land als Nederland door de crisis geïnfecteerd dreigt te worden. Veel bedrijven zagen hun orderportefeuilles al fors dunner worden, waardoor het perspectief voor 2012 alleen maar slechter werd. Om de staalprijzen te verbeteren hebben de producenten echter het middel van capaciteitsbeperkingen ingezet, waardoor kennelijk vraag en aanbod beter in evenwicht kwamen. ThyssenKrupp Steel bijvoorbeeld reduceerde de ruwstaalcapaciteit gedurende het vierde kwartaal met 500.000 ton en ook Salzgitter Stahl draaide in dezelfde periode de productie met 200.000 ton terug. US Steel in Slowakije voert in januari 2012 een arbeidstijdverkorting in van 1 dag per week. Die strategie van capaciteitsreducties werd bovendien nog eens geholpen door het sterker worden van de euro ten opzichte van de dollar, waardoor plotseling veel betere exportmogelijkheden ontstonden en de dreiging van grote hoeveelheden importmateriaal afnam. Anderzijds was het ook zo, dat de gemiddelde staalprijs zich inmiddels onder de kostprijs bewoog en een verdere daling ervan zou catastrofaal voor de staalmakers kunnen uitwerken. Diverse fabrieken presenteerden de laatste maanden al hele slechte jaar- en/of kwartaalcijfers. Bijvoorbeeld USSteel Europa verloor alleen al in Q3-2011 €50 miljoen. Anders gezegd: de staalproducenten moeten wel een prijsstijging forceren om hun rendement weer te herstellen. Overigens maken diezelfde fabrieken gebruik van de economische terugval en de daarmee gepaard gaande capaciteitsbeperkingen om structurele aanpassingen in hun organisaties door te voeren, waardoor het kostenniveau verlaagd kan gaan worden. Zo sluit ArcelorMittal in Europa diverse fabrieken definitief met de bedoeling de kosten structureel met 1 miljard euro te verlagen om daarmee de onderneming concurrerend te laten blijven en USSteel wil haar dochterbedrijf in Servië afstoten dan wel geheel sluiten. Ook andere fabrieken hebben soortgelijke plannen in werking gezet. Inmiddels zien we op de diverse continenten een lichte stijging van de staalprijzen met name in de Noord- en Midden-Amerika, maar een dergelijke ontwikkeling zien we ook in Azië. Op basis van de informatie, die Noviostaal uit verschillende bronnen krijgt vermoedt men inderdaad, dat de staalprijzen binnen Europa binnenkort een lichte verhoging zullen ondergaan. Insiders rekenen op een stijging van € 20 tot € 40 per ton in het begin van 2012.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Materialen

Staalprijzen: kentering in zicht?

19-12 Een van de oorzaken van alle bewegingen is de ontwikkeling in China, met een…

Plaatbewerking

Paul Meijering investeert in nieuwe BLM LT8.20 Fiber buislaser

14-12 Paul Meijering levert buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Het…

Materialen

Daling staalprijzen houdt aan

16-11 Daarmee is de voorspelling die het StaalJournaal in de vorige editie al min of…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen