Staalprijzen op weg naar recordniveaus van 2008

Waar en wanneer zal dit eindigen? Dat vraagt Noviostaal zich in haar jongste nieuwsbrief af over de nog steeds stijgende prijzen in de staalmarkt. Een prijsniveau hoger dan in 2008 lijkt onafwendbaar.

In West-Europa hebben de meeste fabrieken hun prijsvoorstellen voor leveringen in het 2e kwartaal bekend gemaakt. Die offertes zijn echter spijkerhard, want men is niet bereid over het prijsniveau te onderhandelen. Sterker nog: hun motto is: take it or leave it!

Offertes van producenten uit Oost-Europese landen- van zowel binnen als buiten de Unie- wijken niet veel af van de aanbiedingen zoals door de West-Europese fabrikanten gedaan. Verschillende staalproducenten beweren hun orderboeken gevuld te hebben tot eind mei, enkelen zelfs tot en met juni 2011. Voor de volledigheid moeten we daarbij wel aantekenen, dat diverse fabrieken nogal wat productieproblemen hebben of krijgen. Bijvoorbeeld Salzgitter zal in de maand mei gedurende een paar weken op bepaalde breedbandlijnen geen productie hebben in verband met een tekort aan voormateriaal en TataSteel IJmuiden lijdt nog steeds onder de perikelen die reeds enige maanden geleden ontstaan zijn door de brand in één van de beitslijnen. Deze en andere capaciteitsproblemen hebben ertoe geleid, dat diverse producenten hun beschikbare hoeveelheden voor het komende kwartaal gereduceerd hebben. Weliswaar komen er meer aanbiedingen van importen uit Azië binnen, maar ook daarvan ligt het prijsniveau ongeveer gelijk aan het actuele aanbod van binnen Europa.

Bovendien zijn het hoeveelheden die eerst laat in het 2e kwartaal binnen zullen komen. Dat leidt tot de conclusie, dat de staalmarkt erg vast is en dus dat de fabrieken de door hun gewenste prijsverhogingen doorgevoerd zullen krijgen. Diverse bronnen bevestigen Noviostaal dan ook, dat men op het hogere prijsniveau voor het 2e kwartaal al contracten heeft afgesloten. Tegelijkertijd horen ze bij de staalleverancier in Nijmegen ook, dat men zich ernstige zorgen maakt over de beschikbare hoeveelheden in de komende maanden, omdat de afname door de verbruikers veel groter is dan verwacht werd. Met name vanuit de automobielindustrie is de vraag buitengewoon hoog. In Noord-West-Europa duiden sommige signalen ook op een licht verbeterende vraag vanuit de bouwsector, wat weer zou kunnen leiden tot een hogere vraag naar staal en dus tot een nog riantere positie voor de staalproducenten.

Voeg daarbij dat de prijzen voor betonstaal licht aantrekken en dat de algemene verwachting is, dat de schrootprijzen weer zullen gaan stijgen, dan lijkt het beeld voor de staalmarkt tot aan de zomervakanties helemaal helder. Maar er zijn ook ontwikkelingen gaande, die van invloed op de globale staalmarkt kunnen zijn of worden. Bijvoorbeeld de nikkelprijs is in 1 week tijd met 10 % gedaald en ook de binnenlandse vraag in China heeft zich minder sterk ontwikkeld dan men verwachtte, waardoor de lokale staalprijzen instabiel lijken te zijn. Onbekend is op dit moment nog welke schade de aardschok berokkend heeft aan de staalindustrie in Japan en wat het effect daarvan zal zijn op de Aziatische staalmarkt. Die markt lijdt immers al onder de gevolgen van de natuurrampen in Oceanië, onder meer door hoge transportprijzen Een andere onzekere factor blijft de ontwikkeling van de grondstofprijzen, die naar men verwacht zullen blijven stijgen. TataSteel bijvoorbeeld rekent op een stijging met 15 % voor de komende 12 maanden. Ongetwijfeld zal men proberen die stijging weer door te berekenen in de prijzen voor gewalst staal.  “Daarmee lijkt het prijsniveau hoger dan dat van 2008 te worden. Het lijkt daardoor een spannende lente te worden”, aldus Noviostaal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

FDP houdt webinar over verwerken RVS

27-06 In navolging van de serie over het verwerken van staalproducten (Normen en Waarden, Scheiden…

Materialen

Druk op staalprijzen lijkt blijvend

22-06 Feit is echter dat importprijzen voor coils laag zijn en nog steeds een neerwaartse…

Plaatbewerking

De lat ligt hoog bij Dumaco Varsseveld

21-06 In een modern bedrijfspand met opvallend veel licht beschikt Dumaco Varsseveld over een groot…

Plaatbewerking

Bij Dinnissen gaan alle RVS uitslagen door de Lissmac’s

08-06 Dinnissen ontwikkelt, produceert en installeert complete systemen voor procestechnologie. Deze worden over de hele…

Materialen

Chaos is voorbij, maar staalmarkt blijft instabiel

13-04 Het StaalJournaal zet in haar april-editie enkele factoren op een rij, die effecten op…

Materialen

Nieuwe Europese milieuregels gaan import ijzer, staal en aluminium duurder maken

23-03 Mr. Robert Hardy, advocaat bij Greenberg Traurig, LLP te Amsterdam, legt uit wat er speelt…

Materialen

Metaalunie wil antidumpingheffing op staal snel van tafel

21-03 Orgalime geloofde al niet dat antidumpingheffingen de juiste manier waren om Europese bedrijven te…

Materialen

Einde uitstoot PAK-stoffen bij het gloeien van staal

21-03 Het is een belangrijke stap uit het verbeterprogramma Roadmap Plus, een investeringspakket van meer…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X