Stap voor stap leren CNC-verspanen met Keller software

Stap voor stap op eenvoudige wijze een CNC-machine leren bedienen. Dat kan volgens David van der Heijden met de software van Keller. Zijn bureau Techno Mind is importeur van deze didactische software voor CNC-kwalificatie. Techno Mind richt zich zowel op scholen als op bedrijven.

Wereldwijd gebruiken ruim 6.000 klanten met bijna 85.000 geleverde systemen in meer dan 75 landen de Keller software. Dit is enerzijds een didactisch pakket dat in een virtuele leeromgeving leerlingen (beginners, gevorderden en beroepsgericht) helpt bij het aanleren van de vaardigheden voor het bedienen van draai- en freesmachines. Daarnaast heeft het ook een CAD/CAM module, waarmee elk type machine kan worden aangestuurd. “Het is echt een programma voor mensen in de werkplaats, die voor verschillende machines een CNC programma moeten kunnen genereren”, aldus Van der Heijden.

De ervaring van scholen in met name Duitsland leert dat het pakket heel geschikt is voor onderwijsdoeleinden. In Nederland wordt dat inmiddels ook erkend door een projectgroep van Hogeschool Fontys, die het pakket na grondig onderzoek als ‘heel goed’ heeft gekwalificeerd. “De software stippelt nauwkeurig het pad van het programmeren uit”, aldus Van der Heijden. “Als je alle lagen doorloopt, kun je programmeren. Alle achterliggende technologische aspecten komen daarbij aan bod. Zoals: hoe en in welke volgorde moet ik opspannen, wat is een draaimoment, wat is de juiste snijsnelheid en voeding voor mijn gereedschap?”

Het programma is ook heel visueel gericht. Is er een fout gemaakt, waardoor een gereedschap kapot gaat dan simuleert de machine een crash. Daarnaast zitten testen in de software waarbij men het resultaat kan zien via een animatie. De leerling kan op de functie ‘movie’ klikken, waarna hij het resultaat op het beeldscherm ziet. “Een betere manier om van je fouten te leren is er niet”, aldus Van der Heijden. Al met al is Keller software ontwikkeld voor de praktijk en biedt oplossingen met een naadloze overgang tussen CNC bedieners, proces engineers, en opleidingsdeskundigen.

Techno Mind is een trainings- en adviesbureau op het gebied van CNC, verspaningstechnologie en productie-automatisering. Het bureau ontwikkelt lesmateriaal en leidt mensen op, die werkzaam zijn in de verspanende sector. De trainers hebben ervaring in de dagelijkse praktijk met vele typen CNC-besturingssystemen, onder andere Heidenhain (TNC), Fanuc, Siemens, Millplus en Philips. Techno Mind biedt trainingen en bedrijfsopleidingen aan op het gebied van CNC programmeren voor alle typen besturingen, efficiënter produceren (optimaliseren), geometrische meettechnieken en tekening lezen, advies en onderzoek op bestaande of nieuwe productieprocessen. Het bureau geeft advies in het maken van CNC programma’s volgens tekening, CNC-programma’s parametriseren en calculaties maken met betrekking tot de tijdsduur en afloop van CNC-programma’s.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Nieuwe functie 5-assige radiale bewerking in hyper MILL CAD/CAM

21-11 Deze CAD/CAM software wordt gewaardeerd als een consistente totaaloplossing in de gereedschaps- en matrijzenbouw,…

Automatisering

Open Mind terug op Farnborough Airshow

11-07 Van 18 tot 22 juli komt de hele luchtvaartindustrie naar de Farnborough International Airshow…

Automatisering

Kantbank programmeren op werkvoorbereiding met Mbend

22-06 “Gegeven is dat het buigverlies altijd in de plaatuitslag moet worden gecompenseerd om maatafwijkingen…

Automatisering

Optimale gereedschapsbanen voor medische componenten

22-06 Deze geautomatiseerde CAM-programma’s zijn vooral interessant voor fabrikanten van implantaten en botplaten, met al…

Automatisering

Digitaliseringsvraagstukken voor maakindustrie staan centraal op Business Software Event

02-05 Digitaliseren als antwoord klinkt simpel, maar is in de praktijk voor veel bedrijven complex.…

Automatisering

Gebrema realiseert kortere doorlooptijden met VISI CADCAM voor vijfassig frezen

01-03 De gereedschapsmakerij van Gebrema is uitgerust met een geavanceerd machinepark. Hier worden de matrijzen…

Automatisering

Nieuwe versie AutoPOL offline buigsimulatie software

23-08 Het is vanaf nu mogelijk om het SafanDarley E-Bend L hoekmeetsysteem offline te programmeren…

Automatisering

Innovatieve gebruiksvriendelijke oplossingen voor plaatbewerking

23-06 De ontwikkelingen in de plaatbewerking zijn de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt en…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen