Stap voor stap leren CNC-verspanen met Keller software

0

Stap voor stap op eenvoudige wijze een CNC-machine leren bedienen. Dat kan volgens David van der Heijden met de software van Keller. Zijn bureau Techno Mind is importeur van deze didactische software voor CNC-kwalificatie. Techno Mind richt zich zowel op scholen als op bedrijven.

Wereldwijd gebruiken ruim 6.000 klanten met bijna 85.000 geleverde systemen in meer dan 75 landen de Keller software. Dit is enerzijds een didactisch pakket dat in een virtuele leeromgeving leerlingen (beginners, gevorderden en beroepsgericht) helpt bij het aanleren van de vaardigheden voor het bedienen van draai- en freesmachines. Daarnaast heeft het ook een CAD/CAM module, waarmee elk type machine kan worden aangestuurd. “Het is echt een programma voor mensen in de werkplaats, die voor verschillende machines een CNC programma moeten kunnen genereren”, aldus Van der Heijden.

De ervaring van scholen in met name Duitsland leert dat het pakket heel geschikt is voor onderwijsdoeleinden. In Nederland wordt dat inmiddels ook erkend door een projectgroep van Hogeschool Fontys, die het pakket na grondig onderzoek als ‘heel goed’ heeft gekwalificeerd. “De software stippelt nauwkeurig het pad van het programmeren uit”, aldus Van der Heijden. “Als je alle lagen doorloopt, kun je programmeren. Alle achterliggende technologische aspecten komen daarbij aan bod. Zoals: hoe en in welke volgorde moet ik opspannen, wat is een draaimoment, wat is de juiste snijsnelheid en voeding voor mijn gereedschap?”

Het programma is ook heel visueel gericht. Is er een fout gemaakt, waardoor een gereedschap kapot gaat dan simuleert de machine een crash. Daarnaast zitten testen in de software waarbij men het resultaat kan zien via een animatie. De leerling kan op de functie ‘movie’ klikken, waarna hij het resultaat op het beeldscherm ziet. “Een betere manier om van je fouten te leren is er niet”, aldus Van der Heijden. Al met al is Keller software ontwikkeld voor de praktijk en biedt oplossingen met een naadloze overgang tussen CNC bedieners, proces engineers, en opleidingsdeskundigen.

Techno Mind is een trainings- en adviesbureau op het gebied van CNC, verspaningstechnologie en productie-automatisering. Het bureau ontwikkelt lesmateriaal en leidt mensen op, die werkzaam zijn in de verspanende sector. De trainers hebben ervaring in de dagelijkse praktijk met vele typen CNC-besturingssystemen, onder andere Heidenhain (TNC), Fanuc, Siemens, Millplus en Philips. Techno Mind biedt trainingen en bedrijfsopleidingen aan op het gebied van CNC programmeren voor alle typen besturingen, efficiënter produceren (optimaliseren), geometrische meettechnieken en tekening lezen, advies en onderzoek op bestaande of nieuwe productieprocessen. Het bureau geeft advies in het maken van CNC programma’s volgens tekening, CNC-programma’s parametriseren en calculaties maken met betrekking tot de tijdsduur en afloop van CNC-programma’s.