Steeds meer innovatieve gereedschappen voor bewerken composieten

0

Het toenemende gebruik van composiet materialen vraagt om steeds meer innovatieve gereedschappen. Dormer Tools werd onlangs gevraagd om te adviseren over de toepassing van een boor voor de bekleding van een vleugeldeel.

Een van de meest voorkomende problemen is de bewerking van hybride composietmetaallegeringen of gelamineerde materialen. Omdat beide soorten materiaal zeer verschillende bewerkingseigenschappen vertonen, is de sleutel hier het vinden van een boormethode die voorziet in een zuiver gat zonder schade aan het onderdeel of noodzakelijke verdere bewerkingen.

Ingenieurs van Dormer werken met klanten wereldwijd aan het ontwikkelen van gespecialiseerde snijgereedschappen die kunnen voldoen aan deze groeiende behoefte.

Een voorbeeld daarvan deed zich voor toen Dormer werd gevraagd te adviseren over de toepassing van een boor voor de bekleding van een vleugeldeel. Hier ging het om het boren van een gelamineerd composietmateriaal, bestaande uit 10mm dik aluminium en 4mm dikke koolstofvezel. “Normaal zou de klant hebben gekozen om eerst een ??kleinere diameter gat te boren en deze geleidelijk aan te vergroten naar de uiteindelijke maat “, zegt Ricky Payling, Europese key Dormer account manager voor aerospace en composieten. “Dit neemt niet alleen tijd, maar betekent ook het gebruik van verschillende hulpmiddelen. Echter, met de Dormer R790 hardmetalen composietboor konden we de gaten boren zonder delaminatie of versplintertering van de koolstofvezel en geen exit braam aan het aluminium.”

Andere belangrijke wapenfeiten zijn bewerking van gelamineerde composieten met een laag glasvezels als afdeklaag. “Met dit soort materiaal is het uiterst moeilijk om een gat te produceren met een perfect zuiver oppervlak”, legt Payling uit. “Echter, na bestudering van de vereiste geometrie, konden we reeds met de prototype tools een consistente kwaliteit van de geboorde gaten bereiken, zonder tekenen van delaminatie, splinteren of rafels van de glasvezel. “