Sterke groei Nederlandse industrie in april

De productieomvang van de industrie is in april fors toegenomen, als gevolg van stijgende verkopen in zowel binnen- als buitenland. Op sectorniveau zijn met name de plaatbewerkers zeer positief. De metaalgroothandel daarentegen vertoonde krimp.

De groei van de werkgelegenheid was de op een na grootste in bijna vier jaar. De voorraad gereed product daalde, de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde licht. De verkoopprijzen stegen aanzienlijk, evenals de inkoopprijzen. De inkoopactiviteiten namen toe: de inkoopvolumes stegen zelfs in het hoogste tempo van de afgelopen 57 maanden. De voorraad ingekochte materialen nam in een recordtempo toe. De levertijden werden aanzienlijk langer.
De bedrijven in de Nederlandse productiesector vergrootten hun productieomvang in april aanzienlijk. Deze toename was iets groter dan in maart en de tweeëntwintigste op rij. De laatste gegevens wijzen erop dat deze hogere productieomvang het gevolg was van het grotere aantal ontvangen nieuwe orders in de sector.

De werkgelegenheid bij de Nederlandse productiebedrijven nam in april flink toe. Deze toename was bovendien de op één na grootste sinds juni 2007 (alleen februari 2011 was groter). De personeelsbestanden stijgen nu al twaalf maanden achter elkaar. Deze laatste stijging werd door de respondenten toegeschreven aan de forse toename van het aantal ontvangen nieuwe orders.

Hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele van de Technische Universiteit Eindhoven noemt als oorzaken voor de nog steeds aantrekkende economische groei de aanhoudend sterke vraag naar Nederlandse producten vanuit zowel binnenland als het buitenland (met name Duitsland). Echter, wat hem zorgen baart is de nog steeds hoge inkoopprijsinflatie (olie- en staalprijzen stijgen tot ongekende hoogtes), die zich vertaalt in hogere verkoopprijzen. Met het oog hierop dekken inkopers zich in door het aanleggen van extra voorraden, hetgeen de inflatie verder aanwakkert. Voor de zomer zal dit patroon waarschijnlijk niet veranderen. Wat daarna gebeurt is niet duidelijk. “Persoonlijk houd ik rekening met materiaalschaarste situaties die de groei van individuele bedrijven kan gaan afremmen. We zullen zien! Mijn rapportcijfer: 7.6”, aldus becommentarieert Van Weele de industriele ontwikkeling in april.

Inkoopprijzen doorberekenen

ING stelt in haar op 2 mei gepubliceerde kwartaalbericht dat hogere inkoopprijzen in verschillende sectoren de winsten bedreigen. De groothandel en de industrie, die ook al in 2010 flink herstelden, kunnen deze prijzen echter wel redelijk doorberekenen. Vooralsnog lijken industriële producenten in staat de hogere inkoopprijzen door te berekenen aan hun afnemers. De omzetten van de industrie (februari 2011: 23,5% j.o.j.) stegen begin dit jaar dan ook veel harder dan de productie. In maart 2011 had ook een kwart van de industriële ondernemers het voornemen om de verkoopprijzen verder te verhogen. Sinds het begin van de meting in 1991 is dit nog niet zo hoog geweest, aldus ING.

Plaatbewerking

Ronduit optimistisch over de ontwikkelingen in hun branche zijn de plaatbewerkers. Uit de laatste meting van de FDP BrancheBarometer Plaatbewerking blijkt dat de inkoopmanagers in april veel positiever waren dan in maart over de groei in de branche: indexscore 70,1 versus 63,9 . De branche ontwikkelde zich in april ook veel beter dan de totale Nederlandse industrie (59,2).Omdat een score hoger dan 50 ‘groei’ betekent, kan geconcludeerd worden dat er in de plaatbewerking (maar ook in de industrie algemeen) sprake is van groei.

Verspaning

De inkoopmanagers in de verspaning waren in april iets minder positief dan in maart over de groei in de branche: indexscore 62,4 versus 64,8 (jongste meting Hamel Verspaningsindex). Maar ook hier is dus nog steeds sprake van groei.

Oppervlaktebehandeling

Uit de laatste meting van de VOM BrancheBarometer Oppervlaktebehandeling blijkt dat de inkoopmanagers in de oppervlaktebehandeling in april vrijwel even positief waren als in maart over de groei in de branche: indexscore 62,8 versus 64,0.

Metaalgroothandel

Uit de laatste meting van de Staalfederatie Branchebarometer Metaalgroothandel blijkt dat de deelnemers in de branche ‘Metaalgroothandel’ in april minder positief waren dan in maart over de ontwikkeling in de branche: indexscore 48,2 versus 58,3.Dit betekent dat er sprake is van krimp.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Vormenfabriek geeft chocolade perfecte glans met Röders

25-11 Om meer efficiëntie in het productieproces van de benodigde matrijzen te brengen, heeft de…

Verspanen

Vliegtuigmotoren profiteren van vijfassig frezen en slijpen

25-11 Het gebruik van dubbele spiraalvormige tandwielen in vliegtuigmotoren heeft diverse voordelen. Een kenmerk van…

Bedrijf en Economie

3nine Industries overgenomen door investeringsfonds Alder

24-11 3nine, oorspronkelijk opgericht in 1999, levert een toonaangevend assortiment olienevelseparators op basis van de…

Plaatbewerking

Vestiging 247TailorSteel in Langenau geopend

24-11 “We zijn blij dat we dit heuglijke feit vandaag samen met onze klanten, leveranciers…

Verspanen

“Ons doel is om tot de top 3 van machinebouwers te behoren”

24-11 Om meteen met de deur in huis te vallen. Waarom is de naam Doosan…

Verspanen

De Verspaningstafel: “Kijk nou eerst eens naar koelsmeermiddelen!”

23-11 Rein Vrij (Fuchs Lubricants), Jacob Vermaas (Optimol Lubrication), Pim Hagoort (Hagoort Group), Reinier van Berge…

Verspanen

Maximale kwaliteit en duurzaam succes met automatisering en digitalisering

23-11 Deze ontwikkeling heeft zijn weg gevonden naar de eigen productie van de Duitse fabrikant…

Automatisering

Samenwerking RoboJob en Kumatech bij Mazak

23-11 Wie door Mazak als exposant wordt uitgenodigd, zet alles op alles om het beste…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen