Sterke groei van productie en export

0

De NEVI-inkoopindex is in december gestegen van 56.5 naar 57.5. Dat duidt op een sterke verbetering van de bedrijfsomstandigheden. In december nam de productie voor de achttiende maand op rij toe, met de sterkste groei sinds mei.

De groei van de exportorders was de grootste sinds april en de voorraden gereed product slonken. Om hun productiecapaciteit te verhogen namen de bedrijven nieuw personeel aan. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam toe. Er werd meer ingekocht en de voorraad ingekochte materialen steeg. De levertijden werden langer. De verkoopprijzen namen toe en de inflatie van de verkoopprijzen was het hoogst sinds september 2008.
 
De NEVI Purchasing Managers’ Index is een samengestelde index ontworpen om een algeheel beeld te verkrijgen van de economische activiteiten in de verschillende industrieën. Een score van de PMI onder de 50,0 geeft daling van de industriële activiteit aan, een score boven het kritische punt van 50,0 duidt op een groeiende economie. Een score van 50,0 duidt erop dat er geen veranderingen hebben plaatsgevonden. Hoe groter de afwijking van 50,0, hoe groter de mate van verandering in de index is.