STODT gaat zij-instromers omscholen voor de metaal

STODT Toekomsttechniek in Hengelo start op 22 september met een nieuwe opleiding voor mensen met een niet-technische of niet afgeronde opleiding. Deze zogeheten zij-instromers kunnen zich in korte tijd laten omscholen voor een baan in de metaal, die schreeuwt om vakmensen.

STODT heeft al jaren ervaring met het opleiden van zij-instromers en wil nu in samenwerking met partners de instroom in de metaal naar een hoger plan tillen. Met de nieuwe opleiding wordt een nieuwe kans geboden aan mensen die (binnenkort) werkloos zijn en minimaal een MBO niveau 2 opleiding, een havo-diploma of hoger hebben. Zij kunnen zich laten omscholen voor een baan in de metaal. Op woensdag 22 september start de opleiding van een maand, drie dagen per week. Het doel is kandidaten technisch productief te maken zodat ze met hun basiskennis direct inzetbaar zijn in het bedrijfsleven en kunnen doorstromen naar BBL-trajecten (Beroepsbegeleidende Leerweg), om uit te groeien tot vakmensen.

Partners

Voor het nieuwe initiatief werkt STODT samen met onder meer werving-, selectie- en uitzendbureaus, waaronder Randstad, Maatwerk, Tjellens, Metalektro Personeelsdiensten en Werkplein Twente. Deze partners kunnen bemiddelen naar een baan in de metaal. Na een proef- annex opleidingsperiode in een bedrijf kunnen kandidaten bij gebleken geschiktheid en ‘klik’ met de werkgever een (half)jaarcontract aangeboden krijgen. Dat biedt de gelegenheid voor verdere opleiding in de vorm van de eenjarige sprint BBL 3 opleiding Allround verspaner of zelfs nog een stap verder met de BBL 4 opleiding Moderne productietechnologie. Deze praktijkgerichte opleidingen biedt STODT Toekomsttechniek aan onder de noemer “de verspanende snelweg”.

Baan in zicht

Het initiatief van STODT draagt bij aan de bestrijding van werkloosheid en biedt het bedrijfsleven nieuwe groeikansen. De overheid draagt daarom financieel bij. Werkplein Twente kan, mits een werkzoekende voldoet aan een aantal voorwaarden, geld beschikbaar stellen voor scholing. De brancheorganisaties A+O en OOM juichen het initiatief toe. Brancheorganisaties als Koninklijke Metaalunie, VMO, FME en OBM zijn eveneens enthousiast. Zij onderschrijven dat er iets moet gebeuren op het vlak van instroombevordering. Het omscholen van ‘branchevreemde’ medewerkers en hen klaarstomen voor de metaal past bij de missie van STODT Toekomsttechniek om zich sterk te maken voor het behoud van onze maakindustrie.

Eshuis Metaal in Hardenberg heeft al langer goede ervaring met het opleiden van zij-instromers. Dit bedrijf telt zo’n 24 medewerkers, inclusief uitzendkrachten, en ziet zich geconfronteerd met een tekort aan vakmensen, vertelt directeur-eigenaar Marcel van Dijk. “Dat remt ons enigszins in de groeimogelijkheden. Deels lossen we dat op door automatisering, maar daarvoor hebben we ook weer geschoolde mensen nodig. Evenals voor de specialistische kleine series die we maken.” Reden waarom Eshuis al langer met zij-instromers werkt, voor een deel gerekruteerd uit geschikt gebleken uitzendkrachten. Zo volgden drie Eshuis-medewerkers de BBL 3 opleiding bij STODT. Zij hadden een MBO-diploma detailhandel of ICT, of hun metaalopleiding niet afgerond, zegt Van Dijk. “Ik had een goed beeld van hun mentaliteit en niveau en wilde hen daarom die opleiding aanbieden. Het gaat mij erom dat ze gemotiveerd zijn en kunnen denken en werken op MBO-niveau. Na de opleiding hebben ze bij ons verdere praktijkervaring opgedaan en nu heb ik gewoon vakmensen aan boord. Deze jongens zijn bij ons belangrijk en worden in de toekomst nog belangrijker.”

Mentaliteit en niveau

Na de crisis ging Eshuis in 2010 weer flink groeien, vervolgt Van Dijk. “Daarom gaan nu weer twee jongens de BBL 3 opleiding van STODT volgen. De een heeft alleen LBO Elektro afgemaakt, de ander deed een MBO sportopleiding, waarmee hij lastig aan de bak kwam; via het uitzendbureau is hij bij ons gekomen. Beiden worden ze nu als CNC-frezer opgeleid.” Van Dijk kan collega-ondernemers het werken met zij-instromers aanraden. “Ze moeten zoeken in de pool met mensen die een verkeerde opleiding hebben gevolgd maar wel koppie-koppie hebben. Wij toetsen dat door hen eerst via het uitzendbureau te laten werken. Mentaliteit en niveau zijn daarbij belangrijker dan de inhoud van de vooropleiding. Vakmanschap bereiken ze in de loop der jaren wel.”

Op donderdag 8 september ’s middags organiseert STODT in Hengelo een voorlichtingsbijeenkomst voor bedrijven en kandidaten die zich aangesproken voelen, over de nieuwe opleiding en verdere mogelijkheden in de verspaning. Aanmelden kan via www.stodt.nl of info@stodt.nl.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Verspanen

Hoffmann Group betrekt nieuwe huisvesting

09-11 De Hoffmann Group zal op maandag 16 november haar nieuwe huisvesting in de gemeente…

Personeel en Opleiding

Extra maatregelen OOM voor behoud en instroom bbl-leerlingen

01-04 OOM, het scholingsadviesbureau van de sociale partners in de metaalbewerking, bereidt verschillende maatregelen voor…

Personeel en Opleiding

Mobiele hub moet metaalwerkers aan het leren krijgen

15-01 De Mobiele Leerervaringshub MKB-metaal van OBM Midden Nederland heeft een subsidie gekregen van MKB!dee.…

Featured

‘We leiden echte verspaners op, geen knoppendrukkers’

08-10 Met een subsidie en een forse bijdrage van de aangesloten lidbedrijven, is het Regionaal…

Personeel en Opleiding

Vakcentrum Maakindustrie biedt praktijkonderwijs aan

03-07 ROC Midden Nederland en OBM (OpleidingsBedrijf Metaal) Midden Nederland hebben een intentieverklaring ondertekend die…

Personeel en Opleiding

Open Huis opleidingscentrum STODT in Best

12-04 Op woensdag 16 mei opent STODT haar deuren voor bedrijven, studenten en anderen geïnteresseerden.…

Personeel en Opleiding

Gezocht: technisch talent met ambitie

24-09 Een belangrijke mededeling voor bedrijven die talent met ambitie in huis hebben: de inschrijving…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen