STODT reikt diploma’s BBL 4 Moderne productietechnologie uit
BBL 4 Moderne productietechnologie is een 2-jarige opleiding van STODT Toekomsttechniek in Hengelo, die bedrijven kan helpen om moderne productietechnieken optimaal in te zetten. Eind april ontvingen de eerste deelnemers hun diploma.
Onder de noemer ‘verspanende snelweg’ biedt STODT drie bijzondere opleidingen aan voor de niveaus 2, 3 en 4 van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Hiermee speelt STODT in op de wensen van werkgevers in de metaal- en de kunststofindustrie. BBL4 Moderne productietechnologie is het sluitstuk van de leerroute.
De deelnemers krijgen naast een gedegen en innovatieve opleiding, deskundige en ervaren begeleiding en ontvangen bij de afronding een landelijk erkend diploma. Op 26 april werd aan de eerste groep van vijf deelnemers tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hengelo het diploma voor de opleiding Moderne productietechnologie uitgereikt. De gediplomeerden werken voor de Twentse bedrijven Aeronamic uit Almelo, Breumaf uit Hengelo en Hogeling Metaal uit Denekamp.
Brede opleiding
Om in de internationale concurrentiestrijd (met hoogwaardige collega’s én met productie in lagelonenlanden) te kunnen overleven, moeten Nederlandse bedrijven in de metaal- en de kunststofindustrie investeren in automatisering en robotisering van hun productie. Daarvoor zetten ze moderne productietechnieken in op basis van Lean Manufacturing, 24/7 productie, multitask bewerkingscentra, automatische belading van productiecellen, enzovoort. Om die moderne productietechnieken optimaal te kunnen benutten, hebben bedrijven behoefte aan breed opgeleide CNC productietechnologen die deze technieken beheersen en kennis hebben van programmeren, meten, organiseren en plannen, gereedschappen en materialen. STODT ontwikkelde daarom de BBL 4 opleiding Moderne productietechnologie, die twee jaar geleden met de eerste groep van start ging.
Complexe onderdelen
Van Breumaf, gereedschapmakerij en fijnmechanische industrie, rondde één medewerker de opleiding met goed gevolg af. Breumaf is AS-9100 gecertificeerd en legt zich met twaalf medewerkers en een modern machinepark toe op het CNC-frezen van complexe onderdelen uit diverse materialen. Klanten zitten in de medische, petrochemische, automotive en lucht- en ruimtevaartindustrie. In 2005 investeerde Breumaf al in een robot voor het beladen van een bewerkingsmachine. Die robot bedient inmiddels ook een tweede machine en dit voorjaar wordt in Hengelo weer een nieuwe machine met robot geïnstalleerd. Directeur Bob Breukers vertelt: “Wij zijn dus al ver met automatisering en robotisering en blijven investeren in hoogwaardige machines. Ook met Lean zijn we al jaren bezig, om zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren. De robot helpt daarbij, want daarmee kun je flexibel zijn en toch constante kwaliteit leveren. Dat is de reden dat onze medewerker Thijs die opleiding is gaan volgen. Bij STODT kon hij leren de machines optimaal te laten lopen. Hij is hier zes jaar geleden begonnen als conventioneel frezer en kan nu doorgroeien als frezer en zich ontwikkelen tot programmeur. In zijn afstudeerproject heeft hij een product dat wij hier in bemande productie maken zodanig opgezet, dat het onbemand op de machine met robot kan gaan lopen. Daar ben ik zeker tevreden over.”
Praktijkgericht applicatiecentrum
STODT Toekomsttechniek in Hengelo is een praktijkgericht applicatiecentrum dat zich sterk maakt voor de maakindustrie in Nederland. Het kan MKB-bedrijven ontzorgen met een breed aanbod op vier hoofdactiviteiten: bedrijfsopleidingen, advisering, innovatiestimulering en proto-productie. Hierbij bestrijkt het vijf expertisegebieden: verspaning, plaatbewerking/lassen, meettechniek, mechatronica en bedrijfsvoering (met onder meer Lean, HRM, productie-engineering en projectmanagement).
STODT Bedrijfsopleidingen biedt scholing aan op basis van open inschrijving, verzorgt BBL-opleidingen en kent uiteenlopende mogelijkheden voor maatwerk. Voor de praktijkgerichte cursussen beschikt STODT over een verspanend, kunststof- en industrieel automatiseringscentrum. Om geïnteresseerde bedrijven en potentiële deelnemers te informeren zijn er regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Voor veel opleidingen zijn er subsidiemogelijkheden.