STODT reikt diploma’s BBL 4 Moderne productietechnologie uit

BBL 4 Moderne productietechnologie is een 2-jarige opleiding van STODT Toekomsttechniek in Hengelo, die bedrijven kan helpen om moderne productietechnieken optimaal in te zetten. Eind april ontvingen de eerste deelnemers hun diploma.

Onder de noemer ‘verspanende snelweg’ biedt STODT drie bijzondere opleidingen aan voor de niveaus 2, 3 en 4 van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Hiermee speelt STODT in op de wensen van werkgevers in de metaal- en de kunststofindustrie. BBL4 Moderne productietechnologie is het sluitstuk van de leerroute.

De deelnemers krijgen naast een gedegen en innovatieve opleiding, deskundige en ervaren begeleiding en ontvangen bij de afronding een landelijk erkend diploma. Op 26 april werd aan de eerste groep van vijf deelnemers tijdens een feestelijke bijeenkomst in Hengelo het diploma voor de opleiding Moderne productietechnologie uitgereikt. De gediplomeerden werken voor de Twentse bedrijven Aeronamic uit Almelo, Breumaf uit Hengelo en Hogeling Metaal uit Denekamp.

Brede opleiding

Om in de internationale concurrentiestrijd (met hoogwaardige collega’s én met productie in lagelonenlanden) te kunnen overleven, moeten Nederlandse bedrijven in de metaal- en de kunststofindustrie investeren in automatisering en robotisering van hun productie. Daarvoor zetten ze moderne productietechnieken in op basis van Lean Manufacturing, 24/7 productie, multitask bewerkingscentra, automatische belading van productiecellen, enzovoort. Om die moderne productietechnieken optimaal te kunnen benutten, hebben bedrijven behoefte aan breed opgeleide CNC productietechnologen die deze technieken beheersen en kennis hebben van programmeren, meten, organiseren en plannen, gereedschappen en materialen. STODT ontwikkelde daarom de BBL 4 opleiding Moderne productietechnologie, die twee jaar geleden met de eerste groep van start ging.

Complexe onderdelen

Van Breumaf, gereedschapmakerij en fijnmechanische industrie, rondde één medewerker de opleiding met goed gevolg af. Breumaf is AS-9100 gecertificeerd en legt zich met twaalf medewerkers en een modern machinepark toe op het CNC-frezen van complexe onderdelen uit diverse materialen. Klanten zitten in de medische, petrochemische, automotive en lucht- en ruimtevaartindustrie. In 2005 investeerde Breumaf al in een robot voor het beladen van een bewerkingsmachine. Die robot bedient inmiddels ook een tweede machine en dit voorjaar wordt in Hengelo weer een nieuwe machine met robot geïnstalleerd. Directeur Bob Breukers vertelt: “Wij zijn dus al ver met automatisering en robotisering en blijven investeren in hoogwaardige machines. Ook met Lean zijn we al jaren bezig, om zo efficiënt mogelijk te kunnen produceren. De robot helpt daarbij, want daarmee kun je flexibel zijn en toch constante kwaliteit leveren. Dat is de reden dat onze medewerker Thijs die opleiding is gaan volgen. Bij STODT kon hij leren de machines optimaal te laten lopen. Hij is hier zes jaar geleden begonnen als conventioneel frezer en kan nu doorgroeien als frezer en zich ontwikkelen tot programmeur. In zijn afstudeerproject heeft hij een product dat wij hier in bemande productie maken zodanig opgezet, dat het onbemand op de machine met robot kan gaan lopen. Daar ben ik zeker tevreden over.”

Praktijkgericht applicatiecentrum

STODT Toekomsttechniek in Hengelo is een praktijkgericht applicatiecentrum dat zich sterk maakt voor de maakindustrie in Nederland. Het kan MKB-bedrijven ontzorgen met een breed aanbod op vier hoofdactiviteiten: bedrijfsopleidingen, advisering, innovatiestimulering en proto-productie. Hierbij bestrijkt het vijf expertisegebieden: verspaning, plaatbewerking/lassen, meettechniek, mechatronica en bedrijfsvoering (met onder meer Lean, HRM, productie-engineering en projectmanagement).

STODT Bedrijfsopleidingen biedt scholing aan op basis van open inschrijving, verzorgt BBL-opleidingen en kent uiteenlopende mogelijkheden voor maatwerk. Voor de praktijkgerichte cursussen beschikt STODT over een verspanend, kunststof- en industrieel automatiseringscentrum. Om geïnteresseerde bedrijven en potentiële deelnemers te informeren zijn er regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten. Voor veel opleidingen zijn er subsidiemogelijkheden.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Maatwerk opleidingen voor elke verspaner

07-11 Deze opleidingen zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die willen studeren waar en wanneer ze…

Personeel en Opleiding

STODT leert verspaner op de centjes te letten

02-03 Henk Beldman van STODT heeft de afgelopen jaren tal van lucratieve afstudeerprojecten voorbij zien…

Personeel en Opleiding

3M bundelt scholingsaanbod bedrijfsveiligheid

22-11 De keuze van individueel aanpasbare persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM’s) is een eerste vereiste om veilig…

Personeel en Opleiding

Cobotopleiding-in-a-box

06-10 Het opleidingspakket maakt deel uit van een uitgebreid onderwijsprogramma, waarmee Universal Robots nieuwe mogelijkheden…

Personeel en Opleiding

STODT helpt ambitieuze verspaner verder

07-09 Hierin staat niet de techniek centraal. Deze opleiding beoogt een breder beeld te geven…

Personeel en Opleiding

Summa College start opleiding robotlassen

25-08 Op de Brainport Industries Campus in Eindhoven wordt gebruikgemaakt van de nieuwste apparatuur. Merkonafhankelijk…

Personeel en Opleiding

Suplacon werkt nieuwe medewerkers vlot in

16-08 TWI staat voor Training within Industry. De methode is ontstaan in de Tweede Wereldoorlog,…

Personeel en Opleiding

Voorbereiding op gebruik KI bij robotlassen

05-07 Het accent ligt hierbij op duurzame inzetbaarheid van medewerkers en bevordering van instroom van…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen