Stopcontact overbodig

Metabo legt bij zijn elektrogereedschappen voor metaalbewerking steeds sterker het accent op accumachines. Deze maken de gebruiker op de bouwlocaties en in de werkplaatsen onafhankelijk van het stopcontact. Recentelijk lanceerde de Duitse gereedschappenfabrikant twee wereldprimeurs: de MAG 28 LTX 32, ’s werelds eerste magneetkernboormachine op accu, en een compleet accu-assortiment voor de bewerking van RVS.

Met de MAG 28 LTX 32 beschikt de staalconstructeur over een snoerloze oplossing voor gatbewerkingen in metaal met een volboor, kernboor, spiraalboor en verzinkboor. Dankzij de 25,2 V-accu-packs met een capaciteit van 3,0 Ah kunnen met deze machine gaten worden geboord met een diameter tot 32 mm. Het meesleuren van zware stroomaggregaten dan wel het nodeloos veel tijd stoppen in het aanbrengen van stroomkabels behoort daarmee tot het verleden.

Verticale boringen
De accu-Mag beschikt over een netonafhankelijke permanent magneet. Tot nu toe diende een magneetkernboormachine steeds een beroep te doen op elektromagneten, maar nu kan de gewenste kleefkracht vlot met een draaiknop worden ingesteld. Dit vergemakkelijkt het positioneren van de machine vooral bij verticale boringen. Vervolgens schuift hij de machine met een lage magneetkleefkracht naar de gewenste plaats. Om te boren wordt dan tenslotte de volledige kleefkracht van de magneten benut.
Doordat de permanent magneten de vorm van een prisma hebben, blijft de machine probleemloos vasthangen aan buisdiameters van 90 tot 300 mm. De MAG 28 LTX 32 is dan ook in staat om zonder extra toebehoren ronde en cilindrische vormen te boren.
De accumachine haalt een slag van 160 mm. Door het grote slagbereik kan er vlot met langere boren worden geboord. De machine is uitgerust met een MK2-gereedschapopname voor gatbewerkingen met een volboor, kernboor, spiraalboor en verzinkboor. Daarenboven wordt er standaard een tandkransboorhouder bijgeleverd, waarmee de vakman ook boren met ronde schacht gebruiken kan.
De MAG 28 LTX 32 wordt met twee accu’s geleverd die in 40 minuten al volledig opgeladen zijn. De tweede accu kan aan de machine wordt vastgehecht zodat die altijd bij de hand is.

Bewerking RVS
Ook presenteerde Metabo eerder dit jaar een compleet accu-assortiment om onderdelen en oppervlakken van roestvast staal (inox) te bewerken. Met vier speciale machines uit dit assortiment kan de gebruiker onder meer krassen op relingen verwijderen, lasnaden schuren of inoxoppervlakken satineren. Dat zijn de accu-binnenhoekslijpmachine KNS 18 LTX 150, de haakse accu-slijper W 18 LTX 125 Inox, de accu-bandvijlmachine BF 18 LTX 90 en de accu-satineermachine S 18 LTX 115. Alle machines zijn voorzien van een lithium-ion-accu-packs, met een spanning van 18 Volt en een capaciteit van 3,0 Ah.
Wanneer roestvast staal met een te hoog toerental wordt bewerkt, kunnen er aanloopkleuren ontstaan. Om het materiaal niet te oververhitten, draaien de RVS-accumachines op een laag toerental. Dankzij het hoge koppel kan toch snel het gewenste doel worden bereikt. Het accupack aan de onderkant van de machine kan worden verdraaid, waardoor moeilijk toegankelijke plaatsen toch vlot te bereiken zijn.
De accubinnenhoekslijpmachine KNS 18 LTX 150 is geschikt om bijvoorbeeld hoeknaadlassen van relingen te slijpen zonder hierbij de aangrenzende oppervlakken te beschadigen. De haakse accuslijpmachine W 18 LTX 125 Inox kan roestvrij staal grofschuren, fijnschuren, polijsten en reinigen. De accubandvijlmachine BF 18 LTX 90 is overal te gebruiken : de gebruiker kan er bijvoorbeeld buizen en profielen mee schuren, ontbramen of ook nog oppervlakken satineren. Voor het bewerken van vlakken uit RVS is er de accusatineermachine S 18 LTX 115. Het toepassingsspectrum ervan reikt dan ook van het afslijpen via het satineren tot het spiegelglanspolijsten.

TIV Hardenberg 2011, standnummer 527

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Verbinden

Lasrobotautomatisering met hoge mate van flexibiliteit

17-09 Een nijpend tekort aan lassers heeft de vraag naar lasrobotautomatisering nog verder opgestuwd. Daarnaast…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Materialen

IMS Nederland: al 65 jaar thuis in de metaalverwerkende industrie

16-09 IMS Nederland is met een breed assortiment staal, roestvast staal en aluminium al sinds…

Toeleveren

Satellietenrollenspindels

15-09 LM Systems heeft onlangs de satellietenrollenspindels van Rollvis toegevoegd aan het assortiment. Deze spindels…

Verbinden

Puntlastechniek bij Gicom

14-09 Bij puntlassen worden twee omgezette delen aan elkaar gelast. Het wordt voornamelijk toegepast op…

Personeel en Opleiding

Waarom uitbesteden in Tsjechië?

14-09 Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en…

Toeleveren

VMO schaart zich rond medicijnenrobot MedEasy

14-09 De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen vormt het hart van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen