Style blijft besturingssysteem continu verbeteren

Internationaal gezien is Style High Tech te midden van de vele producenten van verspanende machines voor metaalbewerking een relatief kleine speler. Sterk punt is echter het bijzonder gebruiksvriendelijke besturingssysteem. Style-directeur Wouter van Halteren wil deze troefkaart nog veel meer gaan uitspelen om (internationaal) te groeien.

De in Bunschoten gevestigde machinebouwer ontwikkelt en produceert draai- en freesmachines. Kleine tot middelgrote machines vormen het belangrijkste product, maar daarnaast is het bedrijf ook succesvol met grote draaibanken (van XL tot XXXL), die volgens een modulair concept op klantspecificatie worden gebouwd. Omdat Style zich met al deze machines vooral richt op klanten die enkelstuks en kleine series producten bewerken, zijn korte omsteltijden van groot belang. En aangezien de programmeertijd een belangrijk onderdeel is van de omsteltijden, is een eenvoudig en toegankelijk besturingssysteem cruciaal. Style High steekt daar dan ook veel tijd en energie in. Van de vijftig medewerkers houden zich er acht bezig met productontwikkeling, waarvan vijf louter met de Style besturing. Van Halteren zelf durft te stellen dat zijn bedrijf beschikt over het meest gebruiksvriendelijke besturingssysteem ter wereld. “De kracht hiervan zit ‘m niet alleen in de functionaliteit, maar vooral in de menustructuur. De gebruiker loopt veel sneller door het programma heen, omdat er een slim systeem achter zit, waarbij heel veel variabelen al ingevuld zijn. Dat scheelt heel veel tijd. Te weinig klanten weten echter welke besparing ze met onze besturing kunnen behalen. Daarom gaan we daar veel meer ruchtbaarheid aan geven, ook internationaal. We voeren nu een campagne, waarin we potentiële klanten uitnodigen een producttekening mee te nemen of naar ons te mailen, waarna wij precies laten zien wat de winst is van ons besturingssysteem.”

Spectaculaire ontwikkeling

Dat besturingssysteem is nog niet uitontwikkeld. Er zit nog steeds verbetering in. Van Halteren kondigt aan dat Style nog dit jaar met een nieuw besturingssysteem op de markt komt, dat nog eens minimaal 50 procent sneller programmeert. “Niet alleen nieuwe machines zullen hiermee uitgevoerd zijn, maar door middel van een update zal het ook beschikbaar komen voor bestaande gebruikers”, benadrukt Van Halteren, die spreekt van een spectaculaire ontwikkeling in besturingen. “Al onze kennis van de afgelopen tien jaar zit hierin. Het wordt een besturing met een verbeterde menustructuur, waarmee razendsnel kan worden gewerkt.” De nieuwe besturing gaat een eyecatcher worden op de machines.

Van Halteren heeft een kleine hoop dat hij de nieuwe besturing eind september al kan laten zien op de internationale vakbeurs voor productietechniek EMO in Hannover, maar hij richt zich meer op een manifestatie in het najaar in Bunschoten zelf. “Demonstraties in eigen huis werken sowieso goed. Als mensen het zien, snappen ze direct wat een gebruiksvriendelijke besturing voor hen betekent.”

Internationaal

Style High Tech richt zich steeds meer op het buitenland. Vooral de Duitse markt is al een belangrijk afzetgebied. “We leveren veel aan speciaalmachinebouwers en merken dat die steeds vaker bereid zijn om van de hen bekende besturingssystemen over te stappen naar een systeem als dat van ons. Eenvoud telt en ze willen niet te veel toeters en bellen.”

De eigen Nederlandse markt is voor Style nog steeds de belangrijkste; qua aantallen machines, maar ook vanwege de feedback die dichtbij gevestigde klanten geven. Door de crisis is Van Halteren zich echter sterker op het buitenland gaan richten. “Begin 2009 stortte de markt in en gingen ook wij 60 procent terug in de productie. We merkten dat vooral de distributeurs waarmee we samenwerkten het lieten afweten. Die waren alleen maar bezig met overleven en hun focus op de verkoop van onze machines viel helemaal weg. Daarom zijn we een distributienetwerk aan het opbouwen met eigen verkopers. Met name in onze keylanden wilden we eigen verkopers hebben. Daar hebben we in 2010 flink in geïnvesteerd. We hebben nu eigen vestigingen in Duitsland, België, Tsjechië, Italië en Bosnië. Ook in Rusland hebben we, naast vijf distributeurs, inmiddels een eigen verkoopapparaat.”

Vervangingsvraag

Deze omschakeling werpt vruchten af. Style boekte in 2010 een goede omzet en Van Halteren spreekt van een redelijk jaar. “Met name in landen waar we eigen mensen hebben zien we omzet sterk toenemen.” Nederland blijft de grootste markt. In goede tijden verkoopt Style hier 80 machines per jaar. Maar was Nederland in 2008 nog goed voor 60 procent van de omzet en het buitenland voor 40 procent, inmiddels zijn de rollen omgedraaid. De buitenlandse omzet gaat al richting 70 procent. “Hierdoor zijn we minder kwetsbaar. Dat is de belangrijkste winst van de afgelopen 2 jaar”, aldus de Style-directeur.

Hij is optimistisch. “Ik zie een goed stijgende markt. Onze klanten hebben het ontzettend druk en krijgen de behoefte om machines te vervangen. Ik verwacht daarom de komende jaren een enorme vervangingsmarkt, zowel in Nederland als elders in Europa. We produceren momenteel zo’n tien machines per maand, eind dit jaar verwachten we op vijftien te zitten.”

De rest van dit jaar zal worden benut om in Europa de puntjes op de i zetten. Met de eigen vestigingen wil Style de grootste klap maken, waarbij vooral Duitsland een enorme groeimarkt is, waar nog een wereld te winnen valt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

SMEC CNC-draaimachine direct in de verkoop op METAVAK

30-09 “We hebben speciaal voor METAVAK een speciale actie op touw gezet. De snelle beslisser…

TechnishowNieuws

Heidenhain brengt besturingsgemak

17-08 De TNC7 freesbesturing biedt gebruikers op de werkvloer nieuwe mogelijkheden. Naast de eenvoudige en…

Verspanen

Itter bewerkt fijnmechanische componenten in grootformaat op nieuwe Zayer

02-03 “Een bridgetype freesmachine van Zayer stond al geruime tijd op onze wensenlijst”, vertelt Frank…

Verspanen

SteRK CNC floreert op enkelstuksproductie

08-09 SteRK CNC is gestart met een gebruikte freesmachine. Sinds de eerste klant zich meldde,…

Verspanen

Eigen portaalfrees maakt Otten minder afhankelijk

13-05 De focus van Machinefabriek Otten in Breda, specialist in verspanings-, las- en constructiewerk, ligt…

Verspanen

RoboJob versterkt samenwerking met Emco

20-04 CNC-automatiseerder RoboJob intensiveert de samenwerking met de Oostenrijkse producent van CNC-gestuurde draai- en freesmachines…

Verbinden

Besturing met favorietentoetsen voor lasapparaat Titan XQ puls

28-08 Inschakelen en onmiddellijk beginnen – EWM heeft extra functies toegevoegd aan de LP-XQ-besturing voor…

Automatisering

Nieuwe generatie controllers Siemens voor digitale transformatie

21-08 Siemens breidt haar Digital Enterprise-portfolio voor de gereedschapsmachine-industrie uit. Met de nieuwe generatie CNC…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen