Symposium FMTC over machine-optimalisatie

Zelf-optimaliserende machines, energie-efficiënte machines, de toekomst van draadloze technieken in de machinebouw. Al deze thema’s komen aan bod op het FMTC Symposium dat op 14 december plaatsvindt in het Belgische Gent.

Het Flanders’ Mechatronics Technology Centre (FMTC) voert sinds 2003 toepassingsgericht onderzoek uit voor bedrijven die hun machines met behulp van elektronica en software willen optimaliseren. Onder meer wordt onderzocht hoe machines hun eigen diagnose kunnen uitvoeren opdat operators en technici op tijd geïnformeerd worden over mogelijke problemen. Aangezien de meeste machines inmiddels heel wat elektronica aan boord hebben, laten deze zich koppelen met platformen met daarop software die nuttige informatie weet te halen uit de massa’s machinegegevens die elke dag worden gegenereerd. De software implementeert diagnostische netwerken die voortdurend de relaties tussen de machinedata analyseren en hieruit een aantal gerichte conclusies weten af te leiden omtrent de status of de ‘gezondheid’ van de machine. Op basis van die informatie kan de machine gericht ingrijpen waar nodig en wordt de kans op onverwachte machinestops verminderd. Dergelijke zelf-optimaliserende machines vormen de basis van een predictieve onderhoudstrategie waardoor er minder onderdelen moeten vervangen worden, minder reserveonderdelen op voorraad moeten genomen worden, minder stilstanden moeten ingepland worden, enzovoort. Hierdoor kunnen operators en technici op termijn ook een groter machinepark beheren.

Ook houdt FMTC zich bezig met onderzoek naar manieren om het energieverbruik van machines te reduceren. Om energie-efficiënte machines te kunnen realiseren, onderzoekt FMTC samen met de Vlaamse machinebouw hoe energieverbruik tijdens ontwerp van machines systematischer in rekening kan gebracht worden. Het energieverbruik van machines wordt tijdens ontwerp in kaart gebracht, zodat verliesposten vlot gedetecteerd en vervolgens geminimaliseerd kunnen worden. Gezien voor heel wat machines aanzienlijk veel energie verloren gaat in het aandrijfsysteem wordt de aandrijflijn van de machine in eerste instantie bekeken.
Hoge productiesnelheden en energiezuinige productie stellen dikwijls tegenstrijdige eisen aan de aandrijving van de machine. Een afweging tussen beide criteria is dan ook noodzakelijk. FMTC ontwikkelde methodes die toelaten deze afweging systematisch te maken. In vele gevallen kan de verhouding tussen beide criteria tijdens gebruik van de machine nog gewijzigd worden door de regelparameters van de machine te variëren. Dit heeft als voordeel dat de klant zelf de machine optimaal kan instellen in functie van de specifieke situatie die zich voordoet. Hoe dit in zijn werk gaat, werd recent gedemonstreerd in enkele elektromechanische en hydraulische aandrijfsystemen.

Een derde thema op het symposium wordt gevormd door draadloze technieken in de machinebouw. Loskomende elektrische verbindingen in machines kunnen de werking van een machine ernstig verstoren en kunnen zelfs aanleiding geven tot gevaarlijke situaties. Draadloze systemen zouden hier een elegante oplossing zijn met een aantal handige voordelen er bij: minder componenten aan te kopen , lagere magazijnkosten, lagere logistieke kosten, minder kosten qua installatie, minder fouten en tijdverlies tijdens het installeren, enzovoort. De vraag naar draadloze technieken wordt dus steeds luider maar deze laten zich niet zomaar overzetten naar de wereld van de machines. Om succesvol te zijn moeten draadloze systemen gegarandeerd zo betrouwbaar functioneren als de bedraade oplossingen en moeten draadloze systemen zich ook vlot laten gebruiken. Het FMTC onderzoekt daarom samen met de Vlaamse machinebouw hoe draadloze technologieën op een vlotte, betrouwbare en kostefficiënte manier kunnen ingezet worden.

Meer info omtrent het FMTC Symposium vindt u hier

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Basismetaal onder druk, perspectief metaalproducten en machinebouw minder slecht

14-11 Met name de basismetaalindustrie staat onder druk. Andere industriële branches, zoals de metaalproductenindustrie, de…

Toeleveren

VMT Groep is nu VMT Companies

13-09 De naamswijziging onderstreept dat de focus van het bedrijf verschuift van plaatwerkleverancier naar machinebouwpartner.…

Toeleveren

Netwerk- en kennisevent D2M biedt alles voor het nieuwe maken

12-09 D2M is de nieuwe naam van de beurzen Prototyping en MNE. In 2020 besloten…

Toeleveren

Wat zijn (worden) de regels voor machinebouw voor de food?

07-09 De overheid zegt duidelijk dat een producent verantwoordelijk is voor de veiligheid van zijn…

Bedrijf en Economie

Duitse orderportefeuille voor gereedschapsmachines blijft op hoog niveau

01-06 “De bestellingen voor onze branche bleven in het eerste kwartaal van dit jaar binnenstromen”,…

Bedrijf en Economie

Machine-industrie in Nederland blijft groeien

06-04 Hierdoor is de machine-industrie nagenoeg even groot geworden als de twee traditioneel grootste onderdelen…

Toeleveren

Technohub Ketenintegratie wil echte doorbraak realiseren

23-03 “We willen een echte doorbraak creëren, waarbij bedrijven in de keten lange termijn relaties…

Toeleveren

Marel creëert toekomstbestendige werkomgeving

17-11 Nog niet zo lang geleden, in 2018, voltooide Marel een nieuwe kantoorvleugel, een vernieuwd…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen