Themabijeenkomst: geautomatiseerd lassen rvs-leidingen

0

Het lassen van roestvaststalen leidingen is goed te automatiseren. Lastechniek Europa zal dit duidelijk maken op een thema-avond, die wordt gehouden in haar opleidingscentrum in Nieuwegein op donderdag 3 maart.

De avond is gericht op lastechnici en andere betrokkenen bij het lassen van roestvaststalen leidingsystemen in sectoren als de (petro-)chemie, de on- en offshore en de procesindustrie.

De kosteloos te bezoeken thema-avond wordt ingevuld met enkele presentaties, voor een deel ondersteund door demonstraties.

Böhler Lastechniek Groep Nederland verzorgt de lezing ‘Het lassen met gevulde draden voor roestvast staal’. Hierbij wordt ingegaan op het toenemend gebruik van rvs-gevulde draad. Dit toevoegmateriaal is in alle lasposities eenvoudig inzetbaar en biedt een hoge kwaliteit lasmetaal.

Onder de titel ‘Veilig werken én productiviteitsverbeteringen tijdens het lassen’ besteedt 3M Welding, Speedglas aandacht aan de steeds strengere eisen die bij het lassen aan de werkomgeving worden gesteld. Tijdens de presentatie komen de beschikbare persoonlijke beschermingsmiddelen aan de orde en de voordelen daarvan voor zowel de lasser als het bedrijf. Tevens wordt de nieuwe lashelm Speedglas 9100FX geïntroduceerd.

Henk Zandvliet, directeur van het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) zal de stand van zaken uit de doeken doen over ontwikkelingen van het NIL en de activiteiten die de organisatie zoal organiseert, zoals de Nationale Laswedstrijden voor het vmbo, de ontwikkeling van nieuwe lasboeken, themadagen, raillassen en lijmen.

Marchel Kaspers van Lastechniek Europa behandelt het hoofdthema van de avond: de automatisering van het lassen van roestvast stalen leidingen en de voordelen daarvan. Tevens wordt daarbij het lassen van de grondnaden van rvs-pijpen met de ColdArc-variant Cold Root Pipe (CRP) gedemonstreerd alsmede het sluiten met rutiel-gevulde draad voor deze lasverbindingen met het Lone Star systeem in combinatie met een Phoenix 522 MIG/MAG-stroombron van EWM. Daarbij komt aan de orde welke typen gevulde draad en beschermgassen moeten worden toegepast en zal worden aangetoond dat CRP ongeveer vier maal zo snel gaat als TIG-lassen en dat semi-automatisch lassen van rvs-pijp resulteert in een verdubbeling van de efficiëntie.

Deelnemers aan de bijeenkomst ontvangen een NIL-verklaring die voor certificaathouders meetelt bij het verlangen van het (las-)kadercertificaat. Geïnteresseerden kunnen zich opgeven via www.lasschool.nl of www.lastechniekeuropa.nl. Ook voor een complete programmabeschrijving kan men daar terecht.