Themadag: Geld verdienen met kleine series plaatwerk

Van de plaatverwerkende industrie wordt meer dan ooit te voren flexibiliteit gevraagd. Toeleveranciers moeten snel, nauwkeurig, goedkoop en met een hoge leverbetrouwbaarheid kleiner wordende series en een groeiend aantal productvarianten kunnen fabriceren; Europa wordt steeds meer een niche markt met kleine series en gespecialiseerde producten. Dit gegeven is voor het Mikrocentrum aanleiding om op 22 mei de themadag ‘Geld verdienen met kleine series plaatwerk’ te organiseren.

Het doel van deze themadag is plaatbedrijven een goed overzicht te geven van organisatorische en technologische innovaties om kleine series economisch verantwoord te produceren. Plaatbedrijven en constructeurs van plaatproducten kunnen met elkaar kennis delen over hoe een beter resultaat kan worden bereikt in kostprijs, kwaliteit en doorlooptijd. Jan van Hulst van Phoenix 3D Metaal en Rolf van de Putte van Contour gaan tijdens hun lezingen in op dit thema. Tevens zullen machineleveranciers antwoord geven op de vraag welke ontwikkelingen zij hebben gerealiseerd om flexibel met kleine series om te gaan in de online programmering en het reduceren van steltijden op kantbanken. Eric Weustink, hoofdredacteur van PBNieuws, zal een overzicht geven van de nieuwe trends en fungeert tevens als dagvoorzitter.

Werkvoorbereiding

Al naar gelang het soort producten en de complexiteit daarvan, betekent flexibiliteit voor ieder plaatbedrijf wat anders. Producten kunnen variëren van eenvoudig snijwerk tot zeer complexe machineframes, die veel vakmanschap eisen. Om de kleine series of prototypes winstgevend te produceren wordt veel gevraagd van de organisatie, werkvoorbereiding, vakmanschap en het verder terugdringen van stelkosten. Het komt nog steeds voor dat tekeningen over de schutting worden gegooid zonder rekening te houden met maakbaarheid. Dat voert de kosten alleen maar op. Het vraagt immers onnodig veel tijd van de werkvoorbereider of CAD/CAM programmeur om de tekeningen opnieuw in te brengen en te engineeren. Hier valt dus nog veel winst te behalen in termen van kostprijsreductie. Ton Derksen zal namens de COP, de branchevereniging van CAD/CAM leveranciers, uitleggen hoe meer winst kan worden behaald met kleine series door een betere aanpak van de werkvoorbereiding en automatisering.

Waarde toevoegen

Kleine series vragen flexibele oplossingen op de werkvloer, maar vooral ook betrokken vakmensen, die slim weten om te gaan met de diverse machines, programmatuur en automatisering. Plaatbedrijven zoals Phoenix 3D Metaal uit Eindhoven en Contour uit Winterswijk delen op de themadag hun ervaringen. Zij vertellen over de inrichting van hun organisatie en over de maatregelen die zij hebben getroffen om kleine series te produceren. Ze leggen uit hoe zij waarde toevoegen voor hun klanten. Essentieel daarbij is dat ze al in een vroeg stadium worden betrokken bij de productontwikkeling en meedenken in plaatwerkdelen en plaatwerkconstructies. Zo boeken deze toeleveranciers goede resultaten op kostprijs, kwaliteit en doorlooptijd. Ook hebben ze in de productie een drive om de flexibiliteit binnen hun bedrijf steeds verder te ontwikkelen.

Machineleveranciers

Bedrijven als Phoenix 3D Metaal en Contour zijn natuurlijk ook afhankelijk van wat er op de markt wordt aangeboden aan oplossingen. Leveranciers als Amada (nieuwe kantbankconcepten met automatische gereedschapwissel), Trumpf (kortere omsteltijden en beheersing van processen), Bystronic (nauwkeurig kanten met korte steltijden), Wila (omsteltijdreductie bij kanten) en LVD (methodes voor het bekomen van minimale set-up time) zullen op deze themadag uiteenzetten welke oplossingen zij leveren.

In de pauze is er een kennismarkt met een kleine expositie.

De Themadag ‘Geld verdienen met kleine series plaatwerk’ wordt op dinsdag 22 mei gehouden bij het Mikrocentrum in Eindhoven. Vanaf 12.00 uur is de ontvangst met lunch, het programma begint om 13.00 uur en wordt om 18.00 uur afgesloten met een drankje.

Klik hier voor meer informatie.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

‘Hoe automatiseert u ‘s nachts kleine series van Ø 3 tot 300 mm?’

02-06 Het webinar is speciaal voor verspanende bedrijven die meer willen weten over het automatiseren…

Verspanen

Style voelt zich al helemaal thuis in nieuwe pand

09-09 Vooral door de verhuizing naar het nieuwe bedrijfspand in Bunschoten-Spakenburg had Style CNC Machines…

Plaatbewerking

Euroblech groeit naar negen hallen

19-02 Terwijl de Nederlandse metaalbewerkers zich opmaken voor een bezoek aan TechniShow in Jaarbeurs Utrecht,…

Plaatbewerking

Niet één, maar twee torens!

02-09 Door de komst van twee automatische platenmagazijnen van aalbers|farina heeft Lurvink Staalbouw in Lichtenvoorde…

Plaatbewerking

Plaatmateriaal richten om kwaliteitsverlies op te vangen

01-07 Een nieuwe ontwikkeling binnen de plaatwerkindustrie lijkt veranderend materiaal te zijn. “De kwaliteitsvraag van…

Plaatbewerking

Trumpf voert snelheid zwenkbuigen op

18-02 De nieuwe TruBend Center 7030 buigt plaatdelen tot wel 30 procent sneller als zijn…

Featured

Compact opslagsysteem aalbers|farina voor plaatmateriaal

05-12 aalbers|farina introduceert een compacte variant van haar opslagsysteem voor vlak plaatmateriaal. Deze compact-versie bevat…

Toeleveren

Trouwe club plaatbewerkers viert jubileum in Madrid

03-11 De Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) van NEVAT, branchevereniging van toeleveranciers, heeft het 30-jarig bestaan…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X