Thema’s EMO Hannover: Efficiency, service en duurzaamheid

Efficiënte machines en processen, service en duurzaamheid zullen belangrijke thema’s van de EMO Hannover 2011 zijn. Op dit grootste brancheforum van de metaalbewerking presenteren van 19 t/m 24 september fabrikanten van productietechniek uit de gehele wereld hun oplossingen voor de uitdagingen in de industrie.

In alle bereiken van het leven horen werktuigmachines er bij, of het nu gaat om voeding, wonen, kleding, gezondheid, mobiliteit, onderwijs, informatie, communicatie, winning van grondstoffen of opwekking van energie. Allerlei producten en diensten, zoals levensmiddelen, bouwmaterialen, textiel, medische apparatuur, vervoermiddelen, delfstoffen, stroom, internet of mobiele telefonie worden direct of indirect met behulp van werktuigmachines geproduceerd en geleverd. Ze zorgen ervoor dat industriële producten kunnen worden vervaardigd met een zuinig verbruik van grondstoffen, een hoge kwaliteit en geringe kosten.

Hoe dat in zijn werk gaat, toont de EMO Hannover. “Werktuigmachines bepalen in grote mate of nieuwe producten überhaupt vervaardigd kunnen worden, hoe ze eruit zien en wat ze kosten”, aldus Christoph Miller, directeur bij EMO-organisator VDW (Duitse vereniging van werktuigmachinefabrieken). Veel landen zijn tot het inzicht gekomen dat werktuigmachine-industrie een sleutelfunctie heeft. Een goed presterende productietechniek is immers van grote betekenis voor de uitbouw en modernisering van een industrie die de concurrentie aankan. Deze landen stimuleren daarom de opbouw van een eigen werktuigmachine-industrie of zij vergroten de invoer van hoogwaardige techniek uit de traditioneel sterke landen.

Daardoor is de concurrentie binnen de internationale markt voor werktuigmachines zeer dynamisch. Dat blijkt ook uit het feit dat op de EMO Hannover 2011 weer exposerende bedrijven uit meer dan 40 landen vertegenwoordigd zullen zijn. “Nieuwe technische oplossingen alleen zijn tegenwoordig echter niet meer genoeg”, aldus Miller. Het technische aanbod van concurrenten begint steeds meer op elkaar te lijken. De mogelijkheid om zich te onderscheiden neemt zichtbaar af. Miller daarover: “Hun vakbekwaamheid tonen aanbieders tegenwoordig vaak in alles wat erbij hoort, in de diensten die de machine en de productietaak aanvullen.” Dit zal op de EMO Hannover 2011 te zien zijn.

Efficiënte machines en processen

Ingenieurs in de werktuigmachine-industrie werken overal ter wereld aan de optimalisatie van producten en processen in de productie. Deze focus heeft gezien de recente economische turbulentie een nog grote relevantie gekregen. Procesintegratie en automatisering gaan steeds verder. Kortere doorlooptijden en geoptimaliseerde kosten per werkstuk leveren de klanten economisch voordeel op. De fabrikanten leveren hen daarmee de beste argumenten voor nieuwe investeringen. De EMO Hannover 2011 zal nieuwe oplossingen tonen voor elke behoefte van gebruikers. Bovendien komen andere thema’s die een voorsprong op de concurrentie beloven in het vizier van de gebruikers van productietechniek.

Service wordt een product

Service omvat een breed spectrum. Dat begint bij de snelle levering van vervangingsonderdelen en het waarborgen van reparaties en onderhoud over de hele wereld. Dat is tegenwoordig een absolute noodzaak voor elke onderneming die internationaal actief is. De afstand tot de klant en daarmee de factor tijd spelen echter een belangrijke rol voor de kwaliteit van het aanbod. “Reactiesnelheid is een verplichting, maar ook een grote uitdaging in ver verwijderde markten”, aldus Miller.

Voor fabrikanten loont het de moeite om creativiteit te steken in het product en in aanvullende diensten die het proces begeleiden. Op de markt zijn bijvoorbeeld tegenwoordig al preventief en via internet uitgevoerd onderhoud, advisering op technologisch en procesgebied, tele-services, toolmanagement, ombouw, opleidingen, automatische programmering van componenten met offerte- en bestelfunctie, et cetera. “Met zulke diensten onderscheiden fabrikanten zich van de concurrent. Dat zullen de bezoekers op de EMO in Hannover vaak te zien krijgen”, aldus Miller. Service wordt tot een product, de machine wordt veredeld door aanvullende diensten. Deze aanvullende diensten bieden meerwaarde en verbeteren de kostencalculatie voor de gehele levensduur van een machine.

Duurzaamheid in industriële productie

De EMO Hannover 2011 zal gericht zijn op duurzaamheid en het efficiënte gebruik van grondstoffen, want werktuigmachines zijn een belangrijke sleutel voor verbeteringen in de productie die voor het milieu van belang zijn. Dat is zowel voor de groeimarkten in Azië, Latijns-Amerika en Oost-Europa als voor de gevestigde industrielanden van groot belang. Daarom werkt de werktuigmachine-industrie er intensief aan om producten en processen zodanig te ontwerpen dat de machines duurzaam geproduceerd en gebruikt kunnen worden. Momenteel is er veel aandacht voor de vermindering van het energieverbruik, bijvoorbeeld door nieuwe aandrijfconcepten, de uitbreiding van de droge bewerking naar andere procédés, de toepassing van alternatieve koelmethoden en de beperking van emissies.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

MetaalNieuws thema/special Gereedschappen

02-11 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Verspanen

Standtijd van titanium verspanende gereedschappen verzevenvoudigd

24-08 Dankzij de deskundigheid van alle betrokkenen kon de standtijd van de verspanende gereedschappen voor…

Bedrijf en Economie

VDW meldt onzekerheden en records op de markt voor werktuigmachines

10-08 Hoewel er enorm veel onzekerheden zijn in de industrie en de inkomende orders van…

Verspanen

Ceratizit introduceert drie nieuwe gereedschappen

04-04 Ceratizit heeft het assortiment wisselplaten vernieuwd met drie kwaliteiten voor het productief en betrouwbaar…

Verspanen

Nieuwe generatie leidt Harry Hersbach Tools de toekomst in

30-03 De leverancier heeft in al die jaren een breed klantenbestand opgebouwd en het bedrijf…

Verspanen

Megashow werktuigmachines in Taiwan van start

21-02 De organisatoren, TAITRA, TAMI en TMBA, brengen de industrie en exposanten allemaal samen op…

Automatisering

Een einde aan slecht voorraadbeheer

02-02 In een typische werkplaats kan tot 20% van de tijd van een operator worden…

Toeleveren

MetaalNieuws thema/special Gereedschappen

13-01 Wilt u uw noviteiten in deze speciale editie delen in een oplage van bijna…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen