Thermisch spuiten geeft slijtvaste deklagen

0

In steeds meer industrieën wordt gebruik gemaakt van de mogelijkheden van thermisch spuiten om slijtage te beheersen en terug te dringen. Dat signaleert Siebe Sietzema van Sietzema Techniek in Gorredijk.

Sietzema Techniek beheerst naast thermische spuitprocessen ook oplastechnieken. Daarnaast beschikt het bedrijf over knowhow voor slijtageproblemen, die zich in een grote verscheidenheid voordoen. Samen met klanten wordt eerst een diagnose gesteld, waarna gezocht wordt naar een geschikte oplossing. “Uitgangspunt is het veranderen van de eigenschappen van het oppervlak”, zegt Sietzema. “Dit door het aanbrengen van een geschikte deklaag. Dit proces wordt niet alleen technisch, maar ook economisch steeds belangrijker. In het bijzonder daar, waar dure massieve materialen vervangen kunnen worden door goedkopere basismaterialen voorzien van een geschikte deklaag.”

In de volgende industrieën wordt al gebruik gemaakt van de mogelijkheden van het thermisch spuiten: machine- en apparatenbouw, staalproductie, maritiem, glasproductie, levensmiddelen, petrochemie, bagger, hydrauliek, recycling, papier, olie- en gaswinning, hout en kunststofverwerking.

Thermisch gespoten lagen kunnen volgens Sietzema diverse oplossingen bieden: weerstand tegen slijtage, weerstand tegen (hitte)oxidatie, herstellingen (ondermaats bewerkt/reparatie), weerstand tegen zeewater en atmosferische invloeden en weerstand tegen chemische corrosie.

Onderdelen die worden behandeld zijn bijvoorbeeld pompassen, vijzels,  slijtbussen/asbussen, mechanical seals, waaiers, griplagen, plunjers, stempels,  mengers, glasvormen, kleppen, lagerpassingen, asafdichtingen, lagermateriaal (babbit),  persrollen en thermo wells.