Thomassen Machining breidt uit met grote kotterbank

0

Thomassen Machining in Rheden, nauwkeurig verspaner voor de grote gasturbine- en compressorenbouwers in de wereld, heeft geïnvesteerd in een derde kotterbank met palletwisselsysteem.

Deze nieuwe Juaristi TS5-MG30 is volgens Thomassen een capaciteitsuitbreiding, waarmee het precisie kotterwerk op groot formaat zowel kwalitatief alsook kwantitatief op de actuele toekomst is afgestemd. De reeds aanwezige kotterbanken, waaronder meerdere palletmachines, zijn tot ver in het volgende jaar vol gepland. Met de nieuwe investering blijft Thomassen Machining in staat haar afnemers snel en flexibel te bedienen.

De Juaristi TS5-MG30 heeft een palletafmeting van 2.500 x 3.000 mm en een bewerkingsslag van 4.000 (X) x 3.000 (Y) x 3.000 (Z) mm. De volledig omkaste machine is uitgerust met diverse haakse koppen, waaronder een NC-gestuurde. De besturing is een Siemens 840D-SL. Het toerental van de spindel is 3000 rpm en het vermogen van de hoofdmotor 51 kW. De kotterbank kan werkstukken tot een gewicht van 20 ton op de pallet bewerken. Het gereedschapmagazijn biedt plaats aan 120 gereedschappen. Dit alles maakt de kotterbank zeer efficiënt voor met name grote, complexe werkstukken.

De OEM Group (Osse Equipment Manufacturing Group), waar Thomassen onderdeel van uitmaakt, werkt aan opdrachten die betrekking hebben op productontwikkeling tot en met assemblage. Binnen de groep worden naast onderdelen en sub-assembly’s ook complete machines geproduceerd. Met de investering in de nieuwe Juaristi TS5-MG30 is de verspaningscapaciteit van de groep opnieuw verder uitgebreid en gemoderniseerd.

De groep heeft nu onder andere twaalf kotter-/freesbanken met een bewerkingsslag tot 12 meter en negen carrouselbanken variërend van 1 tot 5,5 meter diameter. De hijscapaciteit is maximaal 2 x 60 ton, de totale manpower 50.000 uur.