'Tien redenen om te investeren in een robot'

Tijdens TIV Gorinchem hield de Robotics Association Benelux (RAB) een lezing over het investeren in robots. Belangstellenden konden luisteren naar Martin van der Have, sales engineer robotics van ABB en bestuurslid van RAB. Hij gaf de aanwezigen de tien voornaamste redenen om te investeren in een robot.

De Robotics Association Benelux is een branchevereniging die als doel heeft om kennis te delen die inzicht geeft in de toegevoegde waarde die een industriële robot kan bieden. De International Federation of Robotics (IFR) heeft onderzoek gedaan naar de motivatie die mensen hebben om te investeren in een robot. Die motivatieredenen heeft de RAB op een rij gezet en aan de hand van voorbeelden uit de praktijk legde Van der Have uit waarom een robot een toegevoegde waarde kan zijn. “Allereerst biedt een robot een reductie van kosten”, vertelde Van der Have. “Dat zijn niet alleen directe kosten als loon, gezondheid van de werknemers of veiligheid, maar ook indirecte kosten zoals besparing op licht en elektra. Het voordeel van onbemande productie is dat je op dergelijke zaken ook kunt besparen.”

Vervolgens toonde het RAB-bestuurslid enkele praktijkvoorbeelden waarin te zien was hoe een robot onmenselijk werk over heeft genomen, hoe de output verhoogd kan worden en hoe materiaalafval gereduceerd kan worden. “De voornaamste reden om echter een robot aan te schaffen is de combinatie tussen een aantal factoren”, legde Van der Have uit. “Er wordt steeds meer productieflexibiliteit verlangd. Series veranderen en daar moet snel en adequaat op ingesprongen worden. Een robot kan daarin een grote rol van betekenis spelen.”

Daarnaast noemde van der Have ook de kwaliteit van het eindproduct. “De mens is een slechte robot. Een robot voorziet in hogere productiviteit én hogere nauwkeurigheid. Doordat het proces gecontroleerd is, worden er minder menselijke fouten gemaakt. Daarnaast zijn vakbekwame werknemers schaars. Een robot is een prima vervanger van een vakman, omdat deze nooit fouten maakt.”

De belangrijkste reden blijft Volgens van der Have toch de mogelijkheden die een robot kan bieden. “Als er geen werk voor een robot is, heeft een investering uiteraard geen nut. Wie dat echter wel heeft en in een robot investeert ziet dat zijn productieproces sneller en gemakkelijker wordt. Een robot is een investering die zich vaak al heel snel kan terugbetalen.”

]]>

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

LAC lanceert community voor (las)robotisering

01-10 De LAC Meet & Learn Community heeft als doel professionals, bedrijven en het onderwijs…

MetavakNieuws

METAVAK slaat handen ineen met Metaalunie en SMITZH

15-06 SMITZH (Smart Manufacturing Industriële Toepassing Zuid-Holland) organiseert een 3-daags programma op de beursvloer verdeeld…

Oppervlaktetechniek

Kachelbouwer installeert gerobotiseerde schuurcel van SHL

19-05 De klanten van Hase hechten niet alleen waarde aan de warmte van de kachel,…

Toeleveren

Nieuwste technologische oplossingen voor Agri & Food

16-12 Op 11 en 12 december vond de vierde editie van de door Mikrocentrum georganiseerde…

Verspanen

EMO-primeur Hyundai Wia: eigen FMS-systeem voor flexibele automatisering

10-09 Hyundai Wia toont op de EMO voor het eerst in Europa het Pallet Line…

Toeleveren

Technologiestraat op TIV stroomt vol met leveranciers van robotiseringsoplossingen

11-07 Een nieuw initiatief op de vakbeurs TIV (17-19 september in Hardenberg) is de Technologiestraat.…

Automatisering

Aantal robots moet sneller groeien

27-05 In de industrie is het aantal robots de laatste tien jaar vervijfvoudigd en eind…

Automatisering

Technologie kan toekomstige personeelstekorten voorkomen

20-02 Technologie speelt een steeds grotere rol in de voedingsproductie. Binnen de industrie groeit vooral…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen