Toeleveranciers scoren in Duitsland

“Het blijft van groot belang dat de overheid met haar handelsbevorderend beleid voor het MKB de kansen op Europese markten goed blijft ondersteunen.” Aldus Paul Verlinden, beleidssecretaris internationaal ondernemen van de Koninklijke Metaalunie, na afloop van een succesvolle Metaalunie handelsmissie naar Aken (Duitsland).

De Nederlandse toeleverindustrie maakte op 14 en 15 november in Aken kennis met inkopers van Duitse machinebouwbedrijven uit de deelstaat Noordrijn-Westfalen. “Het is een slechte zaak dat een succesformule als deze, door de overheid ondersteunde handelsmissie, wegbezuinigd gaat worden”, meent Verlinden.

Veelbelovende contacten
In meer dan 200 individuele gesprekken presenteerden 38 Nederlandse MKB-ondernemers hun specialistische kennis op het gebied van metaalbewerking, kunststoffen en elektronica en werden samenwerkingsmogelijkheden besproken. Resultaat van het ‘Zuliefertreffen’ zijn veelbelovende contacten om de export van de Nederlandse toeleverindustrie te versterken. “De Metaalunie weet dat haar leden het enorm waarderen dat dit soort missies worden georganiseerd. Het is een laagdrempelige manier om nieuwe contacten te leggen binnen de Duitse industrie. Wij zullen er alles aan doen om door te gaan onze leden zo goed mogelijk te ondersteunen bij de export naar Duitsland”, onderstreept Verlinden het belang van de missies.

Onder de indruk
Na afloop van het ‘Zuliefertreffen’ waren de Duitse inkopers onder de indruk van het kennisniveau, de openheid en de toegankelijkheid van de Nederlandse toeleveranciers. Vooral de ervaringen in het toeleveren van complete mechanische samenstellingen werden gewaardeerd. Een positieve ontwikkeling omdat Nederland op dit gebied veel te bieden heeft. De geschatte omzet van de machinebouw in Noordrijn-Westfalen bedraagt 47 miljard euro voor 2011 en de verwachting is dat deze omzet in 2012 met 5,4% zal stijgen. “Interessant is dat China verreweg de belangrijkste exportbestemming is van de machinebouw in Noordrijn-Westfalen. Maar ook de opkomende markten als Rusland en India zitten in de top 10 exportbestemmingen. Veel MKB-bedrijven kunnen profiteren van de groei in de opkomende markten door juist hun export binnen Europa goed op te zetten”, aldus Verlinden.

RVS Non-Ferro
Het ‘Zuliefertreffen’ werd in opdracht van Agentschap NL door de Koninklijke Metaalunie in samenwerking met Gateway to Germany georganiseerd. Gateway to Germany bracht van een groot aantal machinebouwbedrijven in Noordrijn-Westfalen de concrete toeleverbehoefte in kaart. Hierdoor waren de Nederlandse deelnemers in staat optimaal in te spelen op de actuele behoeften en concrete aanvragen al direct mee naar huis te nemen. Egbér Smits, directeur van RVS Non-Ferro uit Uden onderstreept dit: “Hoewel de Duitse markt erg groot is, is het voor ons lastig om daadwerkelijk binnen te komen. De gesprekken in Aken waren uitstekend voorbereid en stelden ons in staat om snel tot zaken te komen met de Duitse partijen. Eén van de Duitse inkopers is kort na afloop van de missie op bezoek geweest bij onze fabriek in Uden.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Productiviteitswinst met nieuwe laser en software

21-10 Vlonder Plaatwerk is een toeleverancier die op klantspecificatie producten in staal, RVS en aluminium…

Materialen

MCB kiest voor IMCO RVS rondstaf voor de verspaning

22-09 Om die reden heeft MCB Group het assortiment in Europees Beter Verspaanbaar RVS staf…

Materialen

Matrho Metals professionaliseert met ISO 9001

08-09 ISO 9001 is een maatstaf voor transparantie en betrouwbaarheid in de markt. Volgens Gijs…

Oppervlaktetechniek

RVS Finish start met Sublimotion

17-06 Hierdoor is het mogelijk 100% van de werkzaamheden op te leveren conform de huidige…

Toeleveren

Succes Verba stoelt op de perfecte voerbak

31-05 Op 21 mei 1971 startte varkenshouder Bert Verbakel zijn bedrijf in stalinrichtingen voor de…

Materialen

MCB Direct bouwt drie XL-vestigingen

03-05 MCB Direct beschikt nu nog over acht vestigingen in Doetinchem, Breda, Hapert, Alkmaar, Almere,…

Verspanen

CNC-boorcentrum van CMA maakt Camps Constructie flexibel

08-02 De medewerkers van Camps Constructie verwerken dagelijks staal, RVS en aluminium voor de meest…

Materialen

Non-ferro expediteur Ferliner overgenomen door groep investeerders

21-12 Ferliner, een expediteur uit Hedel gespecialiseerd in het transporteren van non-ferro producten, komt in…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X