Ton Matena voorzitter EAMTM Benelux

De afdeling Benelux van de EAMTM (European Association of Machine Tool Merchants) heeft een nieuwe voorzitter: Ton Matena van Mamach Machinehandel in Zevenbergen. Hij is in november op de ledenvergadering tijdens METAVAK & Gebruikte Machinevak in Gorinchem benoemd.

Het nieuwe bestuur bestaat naast Matena uit Rob Jansen van Jansen Machinehandel uit Etten Leur (vice-voorzitter) en Wim Smit van Intermach uit Blokzijl (penningmeester). Ook aftredend voorzitter Hendrik de Keukeleire van APT International in Deinze (B) en Reint-Jan Voortman van Voortman Machines in Rijssen hebben zitting in het nieuwe bestuur. Laatstgenoemd tweetal is tevens lid van het hoofdbestuur van de Europese EAMTM, hetgeen volgens secretaris-generaal André Skenazi goed is voor de communicatie tussen beide niveaus.

De afdeling Benelux telt een kleine twintig – voornamelijk Nederlandse – lidbedrijven, die handelen in gebruikte werktuigmachines. Ton Matena is met zijn bedrijf Mamach Machinehandel al jaren lid van de EAMTM; tot dusverre een passief lid, al was hij wel op alle vergaderingen aanwezig. “Ik zal niet ontkennen dat ik tijdens die vergaderingen best wel eens kritiek heb geleverd op de organisatie”, aldus Matena. “Dat er te weinig gebeurde, dat het allemaal wat ouderwets was. Want we moeten wel realistisch zijn. Het is bijna 2012, de wereld is enorm veranderd, vooral natuurlijk door internet.”

Ondanks zijn kritische houding is voor Matena altijd voorop blijven staan dat de EAMTM een belangrijke functie heeft. Dat is ook de voornaamste reden dat hij nu het voorzitterschap op zich wil nemen. Hij zegt: “Zoals het voor iemand die een auto koopt belangrijk is dat er een organisatie als de Bovag is, zo is het voor de koper van een machine belangrijk dat de EAMTM er is. Vroeger had de gebruikte machinehandel een slechte naam, maar dat is mede dankzij de EAMTM veranderd. We kennen gedragscodes, en niet iedereen kan zo maar lid worden. Aan mensen die vanuit hun zolderkamertje een beetje in machines handelen, heeft niemand iets. Het gaat ons om serieuze, voorraadhoudende handelaren. Alleen die kunnen lid zijn van de EAMTM.”

Van Matena dan ook geen kwaad woord over zijn voorgangers. “Die hebben het heel goed gedaan. Maar het is goed dat er nu in de afdeling Benelux jongere mensen opstaan, die naar de toekomst kijken.”
Matena hoopt onder meer bij te dragen aan een verdere verbetering van de internetactiviteiten. “Kijk, de EAMTM heeft natuurlijk al een database met 20.000 gebruikte machines. Maar we gaan daarmee misschien wel te ver, we gaan al te diep op de details in. Wellicht is het beter om slechts een aantal parameters op te nemen, waarna geïnteresseerden contact kunnen opnemen met het lidbedrijf waar die machine staat of verder kunnen kijken op de eigen website van dat bedrijf.”

Matena heeft ook ideeën om de collectieve deelnames aan beurzen in het buitenland uit te breiden. “De leden gaan nu vaak op eigen initiatief naar het buitenland. Doe je dat samen, dan scheelt dat een hoop werk. Ik ga zelf, net als enkele andere leden, komend voorjaar naar de Usetec in Keulen. Het is al te laat voor een collectieve deelname in 2012, maar wellicht kan dat in 2013 wel.”
Matena wil in ieder geval een actieve voorzitter zijn. “Dat moet ook wel”‘ lacht hij. “Want als je in het verleden kritisch bent geweest, dan wordt er nu natuurlijk wel wat van je verwacht. Er moeten in ieder geval meer activiteiten komen, anders wordt het allemaal alleen maar minder. Ik wil nieuwe leden werven en oude leden terughalen, die zijn gestopt met de EAMTM omdat er te weinig gebeurde.”

Gematigd positief
De EAMTM nam met een collectief van een tiental leden (waaronder enkele Duitse en Franse deelnemers) deel aan de vakbeurs Gebruikte Machinevak, die tegelijk met METAVAK in Evenementenhal Gorinchem werd gehouden. Volgens Andre Skenazi kjiken de handelaren in gebruikte machines gematigd positief terug op hun beursdeelname. “Het aantal deelnemers en bezoekers was oké, onze indruk was dat de kwaliteit van de bezoekers wat minder was dan voorgaande jaren. Niettemin zijn er tijdens de beurs wel degelijk verkopen gerealiseerd. De EAMTM wil volgend jaar dan ook opnieuw van de partij zijn. Met dezelfde formule, hetgeen inhoudt dat een deel van de leden zich presenteert vanuit een gezamenlijk paviljoen, terwijl andere leden kiezen voor een individuele presentatie van hun bedrijf.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Driedaags open huis bij Mondiale

14-09 Mondiale (opgericht in 1921) heeft zijn hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Zele en is gespecialiseerd…

Toeleveren

Veilingplatform Surplex groeit in coronacrisis

02-12 Het industriële veilingplatform Surplex heeft dit jaar tot nu toe 584 internationale online veilingen…

Verspanen

Keetels Metaalbewerkingsmachines terug op oude nest

27-04 Keetels Metaalbewerkingsmachines is weer teruggekeerd in het bedrijfspand waaruit het 5 jaar geleden was…

Bedrijf en Economie

Bij fusies en verhuizingen wordt onnodig kapitaal vernietigd

19-12 Metaalbedrijven die samengaan en/of verhuizen naar een nieuwe productielocatie gooien regelmatig veel geld weg.…

Bedrijf en Economie

ReTEC, vakbeurs voor gebruikte machines

19-12 ReTEC. Zo luidt de naam van de nieuwe internationale vakbeurs voor gebruikte machines en…

Verspanen

Keetels zet actuele voorraad machines in een App

27-09 De actuele voorraad gebruikte machines van Keetels Metaalbewerkingsmachines in Schijndel is dankzij een App…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen