Tongtai-Topper Benelux verlegt grenzen

0
419

De beursgenoteerde Tongtai Group uit Taiwan gaat in de Benelux verder onder de naam Tongtai-Topper Benelux en is een nieuwe handelstak van Laagland. Hierover hebben Tongtai, Laagland, Topper Europe en CMIE tijdens de EMO in Hannover overeenstemming bereikt. Tongtai-Topper Benelux biedt een compleet programma hoogwaardige CNC draaibanken en bewerkingscentra.

Tongtai is in 1969 in Taiwan opgericht als producent van automaten draaibanken en meerspindel boor- en tapmachines. Door onder andere een verregaande samenwerking met het Japanse Hitachi Seiki en Kyriu Seiki, waarbij machines voor deze merken door Tongtai zijn gebouwd, is het programma aan CNC machines in de loop der jaren sterk uitgebreid. Het hoofdkantoor van Tongtai staat in Kaohsiung in het zuiden van Taiwan en beschikt over in totaal een indrukwekkende 40.000 vierkante meter moderne productiefaciliteiten. In Taiwan werken momenteel ruim 140 R&D engineers aan de ontwikkeling van hard- en software om continu voorop te blijven lopen met betrouwbare en stabiele technologie.

Om de Europese markt te ontwikkelen, is een aantal jaren geleden Topper Europe opgericht, dat zich primair richt op de ondersteuning van de dealers in Europa en met name Oost-Europa. Om de constante vraag naar machines in Europa goed op te vangen, zorgt men bij Topper Europe voor voldoende voorraad. Ook Tongtai-Topper kan dus een groot aantal machines uit voorraad leveren.

Overnames
De groei van de Tongtai Group is ook gerealiseerd door een aantal overnames. Zo heeft Tongtai in 2004 Honor Seiki overgenomen. Een fabrikant van middelgrote tot grote (tot 6,5m) CNC verticale en carrousel draaibanken. In 2005 is APEC overgenomen, dat grote (5-assige) gantry type freesmachines met lineaire motoren maakt voor onder andere het vervaardigen van grote matrijzen en vliegtuigonderdelen.
De meest recente overname is in 2010 van Quicktech, dat bekend is van de productie van compacte high speed CNC draaibanken.
De Tongtai Group is, mede door deze acquisities, de grootste producent van Taiwan en biedt een compleet machineprogramma.

Tongtai-Topper Benelux
Om het leveringsprogramma van Laagland uit te breiden, is de handelstak Tongtai-Topper Benelux gestart. Tijdens de EMO in Hannover is er daarvoor een overeenkomst gesloten met de Tongtai Group uit Taiwan om het gehele leveringsprogramma exclusief te vertegenwoordigen in de Benelux. De afgelopen jaren zijn er al een flink aantal Tongtai en Honor machines in de Benelux verkocht onder de naam Topper. Tongtai Topper kan op deze basis verder bouwen.

Het leveringsprogramma
Het complete leveringsprogramma van Tongtai-Topper bestaat dus uit de merken:
– Tongtai / Topper
– Honor Seiki
– APEC
– Quicktech

Met deze merken kunnen de volgende CNC machines worden geleverd:
– Verticale bewerkingscentra
– 5-assige verticale bewerkingscentra
– Horizontale bewerkingscentra (met en zonder palletwisselaar)
– (5-assige) portaal freesmachines
– Kotterbanken, floor- en tabletype
– Draaibanken
– Carrousel draaibanken tot 6,5m diameter
– Multi tasking draaibanken
– Verticale slijpbanken, model carrousel tot 2m diameter.

Alle machines worden standaard met de Fanuc besturing geleverd maar ook Mitsubishi, Siemens en Heidenhain zijn mogelijk.

Oplossingsgerichte automatisering
De Tongtai Group heeft een R&D team beschikbaar om klantspecifieke oplossingen te ontwikkelen en bouwen. Zo worden er machines compleet ingericht met automatische hydraulische spanmiddelen, nulpunt-spansystemen en allerhande voorbereidingen voor automatisering. In Nederland werkt Tongtai-Topper met diverse systeem integrators van automatiseringsoplossingen.

Service en Onderhoud
Machinestilstand kost geld en dus is het snel en adequaat oplossen van storingen van groot belang. Achter Tongtai-Topper Benelux staat het ervaren serviceteam van Laagland, waar nodig ondersteund door Topper Europe en de Tongtai Group Taiwan.

METAVAK en TechniShow
Tongtai-Topper Benelux zal zich voor het eerst presenteren tijdens METAVAK Gorinchem, waar het een aantal machines zal demonstreren. Ook op de TechniShow in maart 2012 zal Tontai-Topper Benelux van de partij zijn.