Trumpf betrokken bij designproject Tom Dixon

0

De Britse ontwerper Tom Dixon en de Duitse machinebouwer en lasertechniekspecialist Trumpf hebben elkaar gevonden in een ongewoon designproject. Voor de onlangs gehouden meubelbeurs in Milaan ontwierp Dixon producten uit plaatmateriaal, die hij op een machine van Trumpf vervaardigde.

Het bijzondere was dat de machines niet in een fabriekshal stonden, doch tijdens de beurs in een museum voor wetenschap en techniek in Milaan. Dixon maakt van dit museum de ‘Designsalon MOST’, een centrum voor nieuw design, cultuur en techniek. “MOST moet innovatief productontwerp in een ongewone context dichter bij de bezoekers brengen. Dat we met hulp van Trumpf zelfs de productie kunnen laten zien, geeft een bijzonder gevoel”, aldus de gerenommeerde Britse ontwerper bij de start van zijn show. Machinebedieners en verkoopmedewerkers van Trumpf Italië waren zes beursdagen actief. Ze produceerden een lamp en het prototype van een stoel, die aan de motorkap van de legendarische Citroën 2CV herinnert. Voor deze ongewone productie werden een ponsmachine TruPunch 3000 en een kantbank TruBend 5130 ingezet. De lamp en de stoel werden gemaakt uit 1 mm dik plaatstaal.

De voorbereidingen voor dit project duurden meer dan vier maanden. Dixon was op zoek naar een kwalitatief hoogwaardige productie van zijn ontwerpideeën en naar ondersteuning voor constructieve verbeteringen. “Zo’n opdracht krijgen we zelden”, aldus Paolo Musante, directeur van Trumpf Italië. “Maar onze machines bleken geschikt voor de hoge eisen die in de designwereld gebruikelijk zijn.”

Trumpf herhaalt deze ongewone designfabricage op de Lamiera, een machinebeurs die van 9 tot en met 12 mei plaatsvindt in Bologna.

In een video op Youtube vertelt Tom Dixon over zijn project en is te zoen hoe de Trumpf machines daaraan hun bijdrage leveren.