Van concept tot eindproduct met Brabantse cirkel

Met de gedachte ‘samen zijn we sterker’ nam directeur Ruud Wiskerke van HZ Solutions uit Hilvarenbeek, specialist in veren, draadproducten en stansdelen, enige tijd geleden het initiatief voor samenwerking met een aantal Brabantse bedrijven, die net als hij actief zijn in de ontwikkeling en de productie van nieuwe producten. Door bemiddeling van de Rabobank kwam hij in contact met Edwin Otten van het ontwerpbureau Formmix, Paul Belgers van het metaal-technologiebedrijf Matador en Wietse Wissema van het kunststofspuitgietbedrijf Alligator. Het klikte en inmiddels is de samenwerking vertaald in het bedrijf Circle Design & Production. Met de deelname aan de ESEF is het bedrijf officieel gelanceerd.

Foto:V.l.n.r. Wietse Wissema (Alligator Plastics), Paul van Heugten (Rabobank), Paul Belgers (Matador), Edwin Otten (Formmix) en Ruud Wiskerke (HZ Solutions) in het samenwerkingsverband Circle Design & Production.

“Dat we niet over een nacht ijs zijn gegaan moge duidelijk zijn”, aldus initiatienemer Ruud Wiskerke van HZ Solutions. “Veel bedrijven worstelen vaak met het ontwikkelen van nieuwe producten, doordat ze de expertise missen op een bepaald gebied of de technische achtergrond. Door de samenwerking met andere specialisten ontstaan er betere producten in kortere tijd. Vooral als die bedrijven, met elk hun eigen expertise, in de regio liggen, wordt het ontwikkelen van nieuwe producten eenvoudiger en ook goedkoper. Door de samenwerking kunnen we meer dan voorheen de beste technieken voor het nieuwe product selecteren en dus de beste oplossing voor de klant.”

Bundeling van expertise
“Eigenlijk is het heel logisch”, beaamt ook Matador-directeur Paul Belgers. “Je brengt een aantal goedlopende bedrijven bij elkaar die elk hun eigen expertise op hun gebied kunnen inzetten. Maar ook op marketinggebied kunnen de krachten worden gebundeld. Daardoor krijg je voor alle bedrijven een win-win situatie, die ook nog eens kostenbesparend is. Formmix bijvoorbeeld brengt als ontwerpbureau zijn kennis mee op het gebied van productontwikkeling. Zij beschikken over expertise op het gebied van constructie en vormgeving maar ook voor de juiste materiaalkeuze en de meest optimale productiemiddelen. Alles is mogelijk: van handschets tot computeranimatie, van werktekening tot rapid prototyping. HZ Solutions brengt zijn kennis mee van creatieve oplossingen voor klantspecifieke bevestigingsvraagstukken, veren, draadproducten en stansdelen.
Of het nu gaat om een inbouwveer, trekontlasting of een veer voor een klapschaats, zij zorgen voor een passende oplossing. Alligator Plastics heeft zich gespecialiseerd in het ontwikkelen en spuitgieten van een grote verscheidenheid aan hoogwaardige kunststofproducten voor diverse marktsegmenten in kleine en middelgrote series. Één van hun specialiteiten is het geheel of gedeeltelijk omspuiten van metalen delen en 2K spuitgieten, waarbij combinaties van harde kunststoffen en rubberachtige materialen gemaakt kunnen worden”.

Niet naar China
Belgers vervolgt: “Potentiële klanten vinden binnen Circle Design & Production alle kennis en expertise die ze nodig hebben als ze een nieuw product willen ontwikkelen. Daarnaast kan het product ook nog eens binnen de groep worden geproduceerd. Alle faciliteiten zijn immers aanwezig: vanaf het ontwerp via prototyping, préproductie tot de uiteindelijke serieproductie. En dat allemaal in de regio. Je hoeft echt niet naar China voor een scherp geprijsd en kwalitatief goed product. Door de korte lijnen en de beste expertise in een samenwerkingsverband kun je dat hier ook bereiken. Daarbij ben je ook nog eens maatschappelijk verantwoord bezig; voor de eigen werkgelegenheid, het milieu en het welzijn van de werknemers. Bovendien kan de regionale samenwerking volledig in de eigen taal, waardoor misverstanden worden voorkomen. Om het maar eens op z’n Brabants te zeggen: China? Dès vuste wait weg!”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Precisiebeurs en Vakbeurs Kunststoffen geannuleerd

15-10 De Precisiebeurs en de Vakbeurs Kunststoffen gaan dit jaar niet door. Dit heeft organisator…

Bedrijf en Economie

Vakbeurs Kunststoffen verplaatst naar december

07-05 De vakbeurs Kunststoffen 2020 wordt verplaatst van september naar 2 en 3 december 2020.…

Bedrijf en Economie

Moulding Industries neemt Bema Kunststoffen over

19-04 Moulding Industries heeft opnieuw een strategische overname gedaan in de waardeketen van kunststoffabricaten. Nadat…

Toeleveren

Dalemans al meer dan 70 jaar dé specialist in veren

26-10 Als het gaat om veren, dan levert Dalemans Industries uit Zonhoven (B) maatwerk volgens…

Materialen

Denk ook eens aan kunststof!

21-09 Kunststoffen, een evenement van Mikrocentrum, is inmiddels een begrip in de Benelux. En met…

Verspanen

Derde SafanDarley kantpers bij Verenfabriek De Spiraal

20-06 Verenfabriek De Spiraal in Haaksbergen heeft een derde SafanDarley E-Brake in gebruik genomen. De…

Toeleveren

Airborne versnelt groei dankzij kapitaalinjectie

02-03 Airborne International, producent van composieten (hoogwaardige vezelversterkte kunststoffen), heeft een kapitaalinjectie van 12 miljoen…

Materialen

Kunststoffen 2015 volgeboekt

15-09 De Kunststoffenbeurs, op 23 en 24 september in Veldhoven, is helemaal volgeboekt. Deze 17e…

Metaalnieuws inBeeld

15/06/2021

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

X