Van perslucht- naar elektrisch gereedschap met Atlas Copco Tools

0

De nieuwe Tensor-ES-schroevendraaier van Atlas Copco Tools heeft een intuïtief bedienbare besturing. Het systeem maakt het voor gebruikers gemakkelijker om van persluchtschroevendraaiers over te stappen op gestuurde elektrische gereedschappen.

Onder de nieuwe producten die Atlas Copco Tools demonstreert bevindt zich een nieuwe beginnersklasse in de gestuurde schroeftechniek: de Tensor-ES-schroevendraaiers met de Power-Focus-600-besturingen. Hiermee wil de fabrikant met name gebruikers overhalen die tot nu toe voornamelijk met persluchtgereedschappen hebben gemonteerd en voor hen de instap in hoogwaardigere techniek vergemakkelijken. Veel ondernemingen vinden het immers nog lastig om over te stappen van perslucht- op elektrische gereedschappen, hoewel de gestuurde techniek diverse voordelen biedt.

Met name de besturingen die nodig zijn bij de elektrische gereedschappen hebben tot nu toe veel gebruikers weerhouden van de overstap. Daarom heeft Atlas Copco niet alleen de gereedschappen sneller, robuuster en met hun nieuwe led-aanduidingen begrijpelijker gemaakt, maar ook een groot deel van het ontwikkelingswerk in nieuwe besturingen gestoken. Atlas Copco belooft dat installatie en gebruik daarmee kinderspel wordt. Ook upgrades zouden eenvoudiger zijn dan bij andere systemen op de markt.

Bij de Power-Focus 600 wordt voor het eerst een bedieningsconcept op basis van een browser toegepast: gebruikers hoeven geen speciale bedieningssoftware meer te installeren, maar hebben vanaf elke computer in het netwerk toegang tot de besturing. Als primeur is het besturingssysteem op de zogeheten ‘Intelligent Application Module’ (IAM) geïnstalleerd, dat een uitwisselbaar onderdeel van de besturing is. Zodoende kunnen er bij de vervanging van de besturing geen compatibiliteitsproblemen optreden met verschillende firmwareversies.

Intern werken de systemen met de innovatieve besturingsstrategie ‘Turbo-Tight’. Die verlaagt de reactiemomenten bij de schroefbevestiging. Medewerkers profiteren van een snellere uitschakeling bij het einddraaimoment, waardoor het hand-arm-systeem bijna niet meer wordt belast. Bovendien versnelt dit proces de schroefbevestiging, waardoor ook het rendement toeneemt. Dat geldt trouwens in het algemeen voor elektrische schroevendraaiers, want in vergelijking met persluchtschroevendraaiers hebben ze maar tien procent van de energie nodig.

Zeer kleine schroeven

Speciaal voor de montage met zeer kleine schroeven en aandraaimomenten brengt Atlas Copco de nieuwe Microtorque-Focus-400-besturingen op de markt. De eenvoudig te programmeren systemen kunnen tot drie conventionele perslucht- of laagspanningschroevendraaiers tegelijkertijd vervangen en komen zodoende tegemoet aan een duurzame werkplekvormgeving.

Atlas Copco

hal 7, stand E090