Van perslucht- naar elektrische gereedschappen

Op de Techni-Show in Utrecht presenteert Atlas Copco Tools de nieuwe Tensor-ES-schroevendraaier met zijn intuïtief bedienbare besturing. Het systeem maakt het voor gebruikers gemakkelijker om van persluchtschroevendraaiers over te stappen op gestuurde elektrische gereedschappen.

Nog eenvoudiger, ergonomischer en efficiënter zijn de nieuwe producten die Atlas Copco Tools dit jaar op de Techni-Show (13 t/m 16 maart) aan het publiek laat zien (hal 7, stand E090). Daaronder bevindt zich een nieuwe beginnersklasse in de gestuurde schroeftechniek: de Tensor-ES-schroevendraaiers met de Power-Focus-600-besturingen. Hiermee wil de fabrikant met name gebruikers overhalen die tot nu toe voornamelijk met persluchtgereedschappen hebben gemonteerd en voor hen de instap in hoogwaardigere techniek vergemakkelijken. Veel ondernemingen vinden het immers nog lastig om over te stappen van perslucht- op elektrische gereedschappen, hoewel de gestuurde techniek diverse voordelen biedt.

Met name de besturingen die nodig zijn bij de elektrische gereedschappen hebben tot nu toe veel gebruikers weerhouden van de overstap. Daarom heeft Atlas Copco niet alleen de gereedschappen sneller, robuuster en met hun nieuwe led-aanduidingen begrijpelijker gemaakt, maar ook een groot deel van het ontwikkelingswerk in nieuwe besturingen gestoken. Atlas Copco belooft dat installatie en gebruik daarmee kinderspel wordt. Ook upgrades zouden eenvoudiger zijn dan bij andere systemen op de markt.

Bij de Power-Focus 600 wordt voor het eerst een bedieningsconcept op basis van een browser toegepast: gebruikers hoeven geen speciale bedieningssoftware meer te installeren, maar hebben vanaf elke computer in het netwerk toegang tot de besturing. Als primeur is het besturingssysteem op de zogeheten ‘Intelligent Application Module’ (IAM) geïnstalleerd, dat een uitwisselbaar onderdeel van de besturing is. Zodoende kunnen er bij de vervanging van de besturing geen compatibiliteitsproblemen optreden met verschillende firmwareversies.

Schroefprocessen versneld

Intern werken de systemen met de innovatieve besturingsstrategie ‘Turbo-Tight’. Die verlaagt de reactiemomenten bij de schroefbevestiging. Medewerkers profiteren van een snellere uitschakeling bij het einddraaimoment, waardoor het hand-arm-systeem bijna niet meer wordt belast. Bovendien versnelt dit proces de schroefbevestiging, waardoor ook het rendement toeneemt. Dat geldt trouwens in het algemeen voor elektrische schroevendraaiers, want in vergelijking met persluchtschroevendraaiers hebben ze maar tien procent van de energie nodig.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Design van GARANT producten opnieuw bekroond

02-02 In de categorie ‘werkplaats en gereedschap’ heeft het modulaire opbergsysteem GARANT Uni Line de…

Plaatbewerking

Oplossing zit vaak in het gereedschap

20-12 Van Kranen, die inmiddels ruim een jaar bij Wilson Tool actief is als European…

Verspanen

Het juiste gereedschap om roestvast staal te bewerken

01-12 Volgens cijfers van het International Stainless Steel Forum (ISSF) is de mondiale vraag naar…

Bedrijf en Economie

Mapal rekent op geleidelijk herstel na zware jaren

23-07 Mapal heeft sterke banden met de automobielindustrie. De ontwikkelingen in die branche zijn dan…

Verspanen

Grijpvingers wisselen met druk op de knop

07-07 Bovendien wordt een nieuwe vingerset net zo snel en eenvoudig bevestigd en met een…

Verspanen

KMWE Toolmanagers & KGS Tools vindt gereedschapsontwikkeling in microgeometrie

23-06 “In de microgeometrie kom je echt leuke verrassingen tegen”, vertelt Jorg Michiels, CCO bij…

Verspanen

In één stap bevestigingsgaten boren en verzinken

09-06 “De meeste gereedschappen voor bevestigingsgaten die tegenwoordig worden gebruikt, zijn complexe op bestelling gemaakte…

Verspanen

2e editie VerspaningNieuws in teken van gereedschappen

17-05 Dit thema wordt uitgebreid aangevuld met vaktechnische nieuwsartikelen over machine- en gereedschapleveranciers, toeleveranciers, brancheorganisaties…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X