Variatie in staal

Het Duitse moederbedrijf van TIV-exposant ThyssenKrupp Materials Nederland presenteerde vlak voor de zomer op een internationale vakbeurs voor plaatbewerking in Stuttgart diverse noviteiten. Duitslands grootste staalproducent toonde daarmee aan niet alleen actief te zijn in de hoog-volume business voor grote automotive en industriële klanten, maar ook specifieke oplossingen te bieden voor een brede range aan industrieën.

Volgens  Jost A. Massenberg, lid van de raad van bestuur van ThyssenKrupp Steel Europe, is dat een welbewuste keuze. Deze grootschalige op meerdere niches gerichte aanpak houdt het staalconcern dichtbij haar klanten en markten en verbetert het risicoprofiel.

Corrosiebescherming
Veel van de innovaties die op de beurs in Stuttgart werden gedemonstreerd, zijn ontwikkeld in samenwerking met klanten. Zoals  met een producent van spatborden voor trailers. Die gebruikte voor een goede corrosiebescherming altijd hot dip gegalvaniseerd staal met een zinkcoating van 150 gram per vierkante meter.  Maar deze producent is helemaal overgestapt op de zinkmagnesiumcoating ZM EcoProtect.  Dankzij de betere corrosiewerende eigenschappen van deze laag, is hiervan nog maar een dikte nodig van 100 gram per vierkante meter. ZM EcoProtect wordt geproduceerd op de hot dip coatinglijnen van Thyssen Krupp Steel Europe.  Koudgewalst staal gaat door een bad met gesmolten zink bij een temperatuur van ongeveer 460 graden en wordt vervolgens gekoeld zodat de zinklaag zich hecht aan het stalen oppervlak.  Met ZM EcoProtect wordt het bad verrijkt met 1 procent magnesium.  De nieuwe coating kan net zo gemakkelijk worden gevormd, gelast en gelakt als de conventionele hot dip coating.

De spatbordenproducent maakt ook nog gebruik van een andere noviteit van ThyssenKrupp: Covex S. Deze passiveringscoating geeft staal een tijdelijke corrosiebescherming, maakt het vormen gemakkelijker en geeft het onderdeel extra glans. Tijdelijke corrosiebescherming kan nodig zijn in het geval van een langere periode van vervoer of opslag.  Als zink gecoate oppervlakken dan met elkaar in contact staan, kan zogeheten witte roest optreden. Covex S voorkomt dat.

Alternatief voor smeermiddelen
Een andere noviteit is LubriTreat. Dit is een coating die de vormingseigenschappen van gegalvaniseerde staalsoorten verbetert.  ThyssenKrupp heeft deze coating ontwikkeld in samenwerking met smeermiddelenproducent Castrol.  Hij kan worden gebruikt als alternatief voor gebruikelijke smeermiddelen als hot melts en pre-fosfaat behandelingen, zonder vervolgbewerkingen als lassen, lijmen of fosfateren aan te tasten. De extreem dunne organische laag is geschikt voor alle hot dip en elektrolytisch gegalvaniseerde staalsoorten.
Vanwege de toenemende kostendruk focussen autoproducenten steeds sterker op een kostenefficiënt plaatbewerkingsproces.  Reductie van het aantal vervormingsstappen kan bijvoorbeeld kostbare gereedschappen besparen.  Dit vergroot echter de complexiteit van het vervormingsproces en geeft risico’s van scheuren en rimpels in de onderdelen.  Andere maatregelen om kosten te reduceren zoals het toevoegen van dure matrijs coatings maken ook verbeteringen noodzakelijk  in het gedrag van plaatmateriaal gedurende het vormingsproces.  LubriTreat verbreedt volgens ThyssenKrupp de vormingsrange in dieptrekken.  De coating reduceert wrijving, slijtage van de matrijs en afval en voorkomt – ook bij toepassing van hogere krachten – het ontstaan van scheuren en rimpels in het materiaal.
Andere voordelen zijn dat LubriTreat geen invloed heeft op de kwaliteit van het fosfateren, als voorbereiding van het oppervlak voor het lakken. Dit maakt de coating tot een geschikt alternatief voor het pre-fosfateren en draagt bij aan een hoge kwaliteit van gelakte oppervlakken. Het heeft geen effect op typische automotive verbindingstechnieken zoals weerstandspuntlassen en lijmen.  

Condens
Tot slot heeft ThyssenKrupp met Pladur Antikondensat een verf coating voor interieurtoepassingen ontwikkeld, die condens absorbeert. Deze coating is al toegepast onder het dak van het magazijn van ThyssenKrupp Steel Europe, waar dit nieuwe product ligt opgeslagen. Pladur Antikondensat is ontwikkeld voor toepassing aan de onderkant van daken van industriële gebouwen. Het absorbeert condens en slaat het op tot het kan verdampen. Deze verf coating, die opzwelt als ze in contact komt met vloeistoffen, is efficiënter dan conventionele textiel coatings. Het oppervlak kan dezelfde hoeveelheden vocht absorberen als een vlies, maar reageert veel sneller en voorkomt dat zich condensdruppels op het oppervlak vormen.  Het is toe te passen zowel onder hellende daken als op verticale wanden.  Toepassing van deze noviteit is goedkoper vanwege het rechttoe rechtaan productieproces en de makkelijke wijze waarop het is aan te brengen op staal.

TIV Hardenberg 2011, standnummer 108

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Verbinden

Lasrobotautomatisering met hoge mate van flexibiliteit

17-09 Een nijpend tekort aan lassers heeft de vraag naar lasrobotautomatisering nog verder opgestuwd. Daarnaast…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Materialen

IMS Nederland: al 65 jaar thuis in de metaalverwerkende industrie

16-09 IMS Nederland is met een breed assortiment staal, roestvast staal en aluminium al sinds…

Toeleveren

Satellietenrollenspindels

15-09 LM Systems heeft onlangs de satellietenrollenspindels van Rollvis toegevoegd aan het assortiment. Deze spindels…

Verbinden

Puntlastechniek bij Gicom

14-09 Bij puntlassen worden twee omgezette delen aan elkaar gelast. Het wordt voornamelijk toegepast op…

Personeel en Opleiding

Waarom uitbesteden in Tsjechië?

14-09 Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en…

Toeleveren

VMO schaart zich rond medicijnenrobot MedEasy

14-09 De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen vormt het hart van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen