VDL levert 80.000 stadionstoelen in Irak

0

In een nieuw stadion in het zuiden van Irak komen 80.000 stadionstoelen van de VDL Groep. Het project wordt uitgevoerd door drie VDL bedrijven.

VDL Kunststoffen in Heeze produceert de kunststof kuipstoelen, VDL Lasindustrie in Eindhoven vervaardigt de stalen bevestigingsbeugels en VDL Services in Hapert zorgt voor de montage in het stadion. De eerste zending stadionstoelen wordt in februari geplaatst. Het totale project wordt in juni afgerond.

De klant Anwar Soura General Contracting heeft gekozen voor het kuipstoelmodel dat door VDL zelf ontworpen is. Deze kuipstoel is gemaakt van polypropyleen dat uitermate bestendig is tegen vandalisme. Dit materiaal is voorzien van een speciale toevoeging, zodat het niet verkleurd in de brandende woestijnzon. De stoelen zijn in diverse kleuren leverbaar. De klant heeft gekozen voor groen, de kleur van de shirts van het nationaal elftal van Irak. VDL Groep is gekozen uit dertig partijen als leverancier. Met name de goede samenwerking in het voortraject en het feit dat VDL het totaalpakket kan leveren, van ontwikkeling en productie tot en met montage ter plaatse, heeft geleid tot de keuze voor VDL.

Al eerder leverde VDL Groep kuipstoelen voor het Gelredome in Arnhem. Deze werden afgelopen augustus geplaatst. Naast de kuipstoelen heeft VDL ook klapstoelen en business seats in het productprogramma. Bij FC Twente zijn afgelopen oktober 5.500 nieuwe klapstoelen geplaatst. RKC Waalwijk en Rijnsburgse Boys maken inmiddels gebruik van de business seats, die zijn ontworpen door de Nederlandse ontwerper Jan des Bouvrie.
Sinds vorig jaar is VDL actief op de markt van stadionstoelen. De expertise op het gebied van metaalbewerking en kunststofverwerking bleek een uitstekende combinatie voor de productie van stadionstoelen. Bas van der Leegte (directeur VDL Lasindustrie) en zijn broer Tommie van der Leegte (oud-profvoetballer en inmiddels verkoper bij VDL Lasindustrie) hebben diverse voetbalclubs bezocht om het programma van eisen te inventariseren. Op basis daarvan is de nieuwe stoelenlijn ontwikkeld.