Veel EAMTM-leden ontbreken op Usetec

Aan de vakbeurs voor gebruikte machines en technisch materieel Usetec in Keulen (6 tot en met 8 april) zullen slechts 40 à 45 bedrijven deelnemen die lid zijn van de EAMTM, de European Association of Machine Tool Merchants. Dat is beduidend minder dan de 80 tot 100 EAMTM-leden die doorgaans deelnamen aan de Usetec-voorganger Resale.

De EAMTM heeft de Resale altijd ondersteund. Toen vorig jaar de verhuizing van deze vakbeurs van Karlsruhe naar Stuttgart bekend werd gemaakt en vrijwel tegelijkertijd de Usetec in Keulen werd gelanceerd, verbond de EAMTM zich direct weer aan de Resale. De organisatoren van de Usetec zagen zich vaktechnisch gesteund door de Duitse Fachverband des Maschinen- und Werkzeug-Großhandels (FDM). Dit is een concurrent van de EAMTM, al zijn er ook wel verschillen. De FDM telt vrijwel uitsluitend Duitse leden, terwijl de EAMTM leden heeft in meerdere Europese landen. De EAMTM heeft uitsluitend leden die handelen in gebruikte machines, terwijl de gebruikte handel bij de FDM slechts een onderdeel vormt.

Medio 2010 kwamen de beursorganisatoren van de Resale en de Usetec overeen dat er alleen een beurs voor gebruikte machines in Keulen zou komen (Usetec, ondersteund door Resale). De EAMTM was bij dat besluit niet betrokken. Sindsdien zijn er wel contacten geweest tussen de EAMTM en de Usetec-organisatie, maar niet echt serieuze gesprekken, zo vertelt secretaris-generaal André Skenazi vanuit het EAMTM-hoofdkantoor in Brussel. “We hebben daarom aan onze leden gezegd: wij als organisatie doen niet mee, maar wie wil gaan, moet gaan.”

En zo zullen aan de eerste Usetec volgens schatting van Skenazi slechts ongeveer 40 à 45 EAMTM’ers meedoen. Er zal geen sprake zijn van een groot EAMTM collectief met paviljoens voor de verschillende landen, zoals in het verleden op de Resale.

Toch zit de deur niet definitief dicht. Skenazi geeft aan dat er gesprekken gaan komen over de toekomst. Waarschijnlijk al direct na de Usetec. “Dit jaar doen we niet mee, maar we zullen kijken of we in 2012 aanwezig zullen zijn, dan wel de beurs ondersteunen.”

Skenazi gelooft wel in de kansen van de Usetec als opvolger van de Resale. “Het is de enige beurs in West-Europa voor gebruikte machines en technisch materieel die over de verschillende sectoren heen gaat. De locatie is natuurlijk ook goed. We gaan kijken wat deze eerste Usetec biedt. Als ik de deelnemerslijst bekijk, verwacht ik toch dat het in hoge mate een Duitse aangelegenheid zal worden. Maar gelukkig trekt de markt weer aan. Dat zal de stemming onder exposanten en bezoekers zeker ten goede komen.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Markt voor gebruikte machines blijft stabiel

11-01 De omzet met gebruikte machines was vorig jaar stabiel, want die is niet zo…

Bedrijf en Economie

Inbrengveilingen Troostwijk werken goed in de metaal

25-10 Het principe van de inbrengveiling is eenvoudig. Iedere metaalondernemer die één of twee overtollige…

Verspanen

Driedaags open huis bij Mondiale

14-09 Mondiale (opgericht in 1921) heeft zijn hoofdkantoor in het Oost-Vlaamse Zele en is gespecialiseerd…

Bedrijf en Economie

METAVAK in de startblokken

04-07 Het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) is ook tijdens deze editie weer de officiële…

Bedrijf en Economie

Hannover Messe verplaatst naar eind mei, begin juni

19-01 Dat is een uitstel van slechts vijf weken, want de Hannover Messe zou worden…

Bedrijf en Economie

Online naar TIMTOS x TMTS

18-01 Er worden meer dan 900 exposanten verwacht, die hal 1 en 2 van het…

Verspanen

METAV: hybride beurs met digitale aanloop

29-11 “We kijken er erg naar uit om onze exposanten en bezoekers weer te zien”,…

Verspanen

Honger naar precisie neemt alleen maar toe

15-11 321 exposanten presenteerden hun innovaties aan de bezoekers in de Brabanthallen in Den Bosch.…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen