Veiligheidsopleidingen op maat

Vrijwel alle bedrijven in de bouw en de metaal moeten hun medewerkers veiligheidsopleidingen laten volgen, die de Arbowet verplicht stelt. Vaak moet dat snel, maar wanneer komt het uit om je personeel op cursus te sturen? Bij Veilig Werken Nederland, opleidingsinstituut op het gebied van veiligheid, logistiek en arbo, kan dat op ieder moment. Overdag of ’s avonds, desnoods op zaterdag.

“Hierdoor kan een opleiding altijd op korte termijn worden gepland”, zegt Dianette Mulder-Gelink. Zij is al vele jaren actief in de opleidingsbranche en bekleedde daarin allerlei functies, alvorens ze 3 jaar geleden besloot haar eigen opleidingsinstituut Veilig Werken Nederland te beginnen in haar woonplaats Hengelo. Zij noemt deze flexibiliteit qua tijdstip kenmerkend voor haar aanpak. “Wij leveren maatwerk door goed te luisteren naar wat de klant wil. Komt een cursus op zaterdag beter uit, dan kan dat. Maar ons maatwerk behelst meer. Als een medewerker bijvoorbeeld moeilijk leert of leest, dan kan hij kiezen voor een mondeling in plaats van een schriftelijk examen. Verder kunnen we de opleidingen zowel incompany bij het bedrijf zelf als op een geschikte cursuslocatie verzorgen.”
Veilig Werken Nederland werkt samen met vijftien ervaren en gecertificeerde docenten. Zij geven trainingen voor het grootmaterieel dat aanwezig is binnen een bedrijf. Zo bevat het cursusaanbod de opleidingen Veilig Werken met de Heftruck, Veilig Hijsen met de Kraan, Veilig Werken met de Hoogwerker, Veilig Werken met de Verreiker, Veilig Steigers en Stellingen bouwen en BHV. Daarnaast verzorgen zij ook VCA-opleidingen, zowel voor operationele medewerkers (Basis VCA) als voor leidinggevenden (VOL VCA).

Eén aanspreekpunt
Terwijl de docenten zich concentreren op het lesgeven, zorgt Veilig Werken Nederland voor de volledige organisatie daar omheen, zodat de klanten slechts één aanspreekpunt hebben. “Ze kunnen er op vertrouwen dat alles goed wordt georganiseerd. Zo stellen wij bijvoorbeeld al circa 2 weken voor de opleidingsdag zelf de cursusmappen beschikbaar. Vaak zijn de cursus en het examen namelijk op dezelfde dag. Dan is het natuurlijk wel prettig dat je van tevoren de lesstof al hebt kunnen bestuderen. Dat vergroot ook de slagingskans. Het slagingspercentage van onze cursisten voor de grootmaterieel opleidingen is vrijwel 100 procent. Bij de VCA-opleidingen is dat iets minder, maar toch ook zeker 98 procent. Dat komt door onze ervaren docenten. Een cursus valt of staat met de docent.”
Deze aanpak spreekt aan. Veilig Werken Nederland, dat landelijk opereert, organiseert de opleidingen voor vele duizenden cursisten per jaar. Dianette Mulder-Gelink komt bij bedrijven in branches als de bouw, metaal en installatietechniek, maar heeft ook bijna alle gevangenissen in Nederland van binnen gezien. Want ook daar moet veilig worden gewerkt op de afdeling arbeid. Met het veiligheidsbewustzijn op de Nederlandse werkvloer zit het in de regel wel goed, zo is haar ervaring op basis van die vele bezoeken. “Ondernemers realiseren zich dat onveilige situaties kunnen leiden tot ongelukken, die niet alleen heel naar zijn voor betrokkenen, maar ook de continuïteit in gevaar brengen. Een medewerker die door een ongeluk tijdelijk arbeidsongeschikt is, geeft immers stagnatie in het bedrijf. Wie zijn zaakjes qua veilig werken goed op orde heeft, heeft bovendien een goed verhaal naar instanties als de arbeidsinspectie en verzekeringsmaatschappijen.”
Veilig werken is volgens Dianette Mulder-Gelink iets dat zowel bij de bedrijfsleiding als bij de medewerkers ’tussen de oren’ moet zitten. “Dat is niet vanzelfsprekend en daarom zeg ik wel eens dat we met onze opleidingen de mensen aan het heropvoeden zijn. Veiligheid op de werkvloer is iets dat voortdurend aandacht vraagt.”
Veilig Werken Nederland is een door het OOM en STOOF erkend opleidingsinstituut. Dit betekent dat bedrijven in de kleinmetaal en in de flexbranche (detacheringbureaus) aanspraak kunnen maken op vergoeding van de kosten voor de opleidingen.

TIV Hardenberg 2011, standnummer 417

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Toeleveren

Technet bundelt alle disciplines voor OEM’s

19-10 Zes ontwikkel- en maakbedrijven in Oost-Nederland hebben hun kennis, kunde en capaciteit gebundeld in…

Verbinden

Lasrobotautomatisering met hoge mate van flexibiliteit

17-09 Een nijpend tekort aan lassers heeft de vraag naar lasrobotautomatisering nog verder opgestuwd. Daarnaast…

Verbinden

Lassers kiezen voor veilige lasspray

17-09 Hagoort Groep meldt een toenemende vraag naar zijn veilige anti-lasspat product LB 100 Vloeibaar.…

Materialen

IMS Nederland: al 65 jaar thuis in de metaalverwerkende industrie

16-09 IMS Nederland is met een breed assortiment staal, roestvast staal en aluminium al sinds…

Toeleveren

Satellietenrollenspindels

15-09 LM Systems heeft onlangs de satellietenrollenspindels van Rollvis toegevoegd aan het assortiment. Deze spindels…

Verbinden

Puntlastechniek bij Gicom

14-09 Bij puntlassen worden twee omgezette delen aan elkaar gelast. Het wordt voornamelijk toegepast op…

Personeel en Opleiding

Waarom uitbesteden in Tsjechië?

14-09 Moravian richt zich op het uitbesteden van voornamelijk staal- en houtbewerking in Oost-Europa, en…

Toeleveren

VMO schaart zich rond medicijnenrobot MedEasy

14-09 De medicijnenrobot MedEasy voor de uitgifte van verpakte medicijnen vormt het hart van de…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen