Veiligheidsopleidingen op maat
Vrijwel alle bedrijven in de bouw en de metaal moeten hun medewerkers veiligheidsopleidingen laten volgen, die de Arbowet verplicht stelt. Vaak moet dat snel, maar wanneer komt het uit om je personeel op cursus te sturen? Bij Veilig Werken Nederland, opleidingsinstituut op het gebied van veiligheid, logistiek en arbo, kan dat op ieder moment. Overdag of ’s avonds, desnoods op zaterdag.
“Hierdoor kan een opleiding altijd op korte termijn worden gepland”, zegt Dianette Mulder-Gelink. Zij is al vele jaren actief in de opleidingsbranche en bekleedde daarin allerlei functies, alvorens ze 3 jaar geleden besloot haar eigen opleidingsinstituut Veilig Werken Nederland te beginnen in haar woonplaats Hengelo. Zij noemt deze flexibiliteit qua tijdstip kenmerkend voor haar aanpak. “Wij leveren maatwerk door goed te luisteren naar wat de klant wil. Komt een cursus op zaterdag beter uit, dan kan dat. Maar ons maatwerk behelst meer. Als een medewerker bijvoorbeeld moeilijk leert of leest, dan kan hij kiezen voor een mondeling in plaats van een schriftelijk examen. Verder kunnen we de opleidingen zowel incompany bij het bedrijf zelf als op een geschikte cursuslocatie verzorgen.”
Veilig Werken Nederland werkt samen met vijftien ervaren en gecertificeerde docenten. Zij geven trainingen voor het grootmaterieel dat aanwezig is binnen een bedrijf. Zo bevat het cursusaanbod de opleidingen Veilig Werken met de Heftruck, Veilig Hijsen met de Kraan, Veilig Werken met de Hoogwerker, Veilig Werken met de Verreiker, Veilig Steigers en Stellingen bouwen en BHV. Daarnaast verzorgen zij ook VCA-opleidingen, zowel voor operationele medewerkers (Basis VCA) als voor leidinggevenden (VOL VCA).
Eén aanspreekpunt
Terwijl de docenten zich concentreren op het lesgeven, zorgt Veilig Werken Nederland voor de volledige organisatie daar omheen, zodat de klanten slechts één aanspreekpunt hebben. “Ze kunnen er op vertrouwen dat alles goed wordt georganiseerd. Zo stellen wij bijvoorbeeld al circa 2 weken voor de opleidingsdag zelf de cursusmappen beschikbaar. Vaak zijn de cursus en het examen namelijk op dezelfde dag. Dan is het natuurlijk wel prettig dat je van tevoren de lesstof al hebt kunnen bestuderen. Dat vergroot ook de slagingskans. Het slagingspercentage van onze cursisten voor de grootmaterieel opleidingen is vrijwel 100 procent. Bij de VCA-opleidingen is dat iets minder, maar toch ook zeker 98 procent. Dat komt door onze ervaren docenten. Een cursus valt of staat met de docent.”
Deze aanpak spreekt aan. Veilig Werken Nederland, dat landelijk opereert, organiseert de opleidingen voor vele duizenden cursisten per jaar. Dianette Mulder-Gelink komt bij bedrijven in branches als de bouw, metaal en installatietechniek, maar heeft ook bijna alle gevangenissen in Nederland van binnen gezien. Want ook daar moet veilig worden gewerkt op de afdeling arbeid. Met het veiligheidsbewustzijn op de Nederlandse werkvloer zit het in de regel wel goed, zo is haar ervaring op basis van die vele bezoeken. “Ondernemers realiseren zich dat onveilige situaties kunnen leiden tot ongelukken, die niet alleen heel naar zijn voor betrokkenen, maar ook de continuïteit in gevaar brengen. Een medewerker die door een ongeluk tijdelijk arbeidsongeschikt is, geeft immers stagnatie in het bedrijf. Wie zijn zaakjes qua veilig werken goed op orde heeft, heeft bovendien een goed verhaal naar instanties als de arbeidsinspectie en verzekeringsmaatschappijen.”
Veilig werken is volgens Dianette Mulder-Gelink iets dat zowel bij de bedrijfsleiding als bij de medewerkers ’tussen de oren’ moet zitten. “Dat is niet vanzelfsprekend en daarom zeg ik wel eens dat we met onze opleidingen de mensen aan het heropvoeden zijn. Veiligheid op de werkvloer is iets dat voortdurend aandacht vraagt.”
Veilig Werken Nederland is een door het OOM en STOOF erkend opleidingsinstituut. Dit betekent dat bedrijven in de kleinmetaal en in de flexbranche (detacheringbureaus) aanspraak kunnen maken op vergoeding van de kosten voor de opleidingen.
TIV Hardenberg 2011, standnummer 417