Verspanende snelweg voor zij-instromers en sprinters

Onder de noemer ‘verspanende snelweg’ biedt STODT drie landelijke opleidingen aan voor de niveaus 2 t/m 4 van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Dit betreft BBL 2 Verspaner op maat (onder meer voor zij-instromers), Sprint BBL 3 Allround verspaner CNC en BBL 4 Moderne productietechnologie.

In de aantrekkende markt voor verspanende bewerkingen zijn ‘zij-instromers’ van harte welkom. Komende vanuit een heel ander beroep hebben ze wel gevoel voor techniek en zijn ze theoretisch onderlegd, maar missen ze nog kennis van de verspanende bewerkingen. Daarnaast zijn er in de praktijk geschoolde verspaners die, bijvoorbeeld na een EVC-traject, theoretisch moeten worden bijgespijkerd. Bij EVC-trajecten zoals ook STODT Toekomsttechniek die verzorgt, gaat het erom medewerkers te laten ontdekken wat ze allemaal al kunnen en te laten nadenken over hun functie en hun ontwikkeling. De BBL 2 opleiding Verspaner op maat biedt uitkomst voor zowel zij-instromers als praktijkmensen. Met individuele opleidingsprogramma’s kunnen zij na succesvolle afronding toegang verkrijgen tot het volgende opleidingsniveau, BBL 3.

Sprint
Op BBL 3 niveau speelt STODT in op de behoefte aan korte opleidingstrajecten om mensen snel professioneel inzetbaar te maken. Van de opleiding Allround verspaner CNC werd een Sprint-versie ontwikkeld, waarmee deelnemers in één jaar hun diploma kunnen halen. Centraal in de opleiding staan vier projecttaken; in totaal moeten deelnemers zo’n 25-30 producten programmeren, op productiemachines maken en met moderne gereedschappen meten.

Steeds meer bedrijven investeren in moderne productietechnieken op basis van lean, 24/7, multitask bewerkingscentra, et cetera. Zij vragen om breed opgeleide CNC productietechnologen. In reactie daarop ontwikkelde STODT twee jaar geleden de BBL 4 opleiding Moderne productietechnologie. Inmiddels zijn drie groepen gestart, waarvan de eerste binnenkort wordt gediplomeerd.

Ruben Schalk (21) maakt deel uit van de eerste groep. Hij werkt nu vijf jaar bij Norma UPS in Hengelo en heeft in die periode bij STODT al een hele leerweg doorlopen. Ruben Schalk: “Ik deed eerst havo, maar was zo’n jongen die graag met zijn handen werkt. Op het vmbo ben ik toen twee jaar machinaal verspanen gaan doen. Een leraar zei dat Norma een goed opleidingsbedrijf was, dus ben ik daar na school gaan werken. Ik heb toen eerst een niveau 2 opleiding gedaan, maar zij verwachten minimaal niveau 3. Daarom heb ik bij STODT CNC verspanen geleerd en alles wat daarbij hoort; dat kon ik meteen in de praktijk brengen. Vorig najaar ben ik ook nog frezen op niveau 3 gaan doen.” Daarvoor kreeg Ruben begin maart zijn diploma. Omdat hij nog een vervolgopleiding op hbo-niveau ambieert, meldde hij zich eerder al aan voor de BBL 4 opleiding Moderne productietechnologie.

Meepraten
“Op niveau 4 leer je nog meer over CNC verspanen, met tekenprogramma’s en CAD/CAM werken, en wat je bij moderne bedrijven tegenkomt op het gebied van lean en zo.” Ruben kan zich voorstellen dat hij werkvoorbereider wordt, maar weet op dit moment alleen zeker dat hij nog meer wil leren. “Het voordeel van deze niveau 4 is dat het een specialistenopleiding is, die tussen de praktijk en het kantoor in zit. Het geeft je wat extra mee in het bedrijf, waardoor je bij werkbesprekingen kunt meepraten.”

Bij alle opleidingen krijgen de deelnemers bij de afronding een landelijk erkend diploma. Er zijn interessante subsidiemogelijkheden. Iedere eerste donderdag van de maand wordt er bij STODT een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd.

STODT Bedrijfsopleidingen
METAVAK Hardenberg 2011, Standnummer 665

Vraag hier  gratis uw entreebewijs aan.
Download hier de beursplattegrond met deelnemers

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

20 jaar MetaalNieuws in jubileummagazine samengevat

27-10 In een speciaal jubileummagazine (A4-formaat) dat begin december zal gaan verschijnen blikken wij samen…

Plaatbewerking

Wisseling van de wacht bij Rolleri

18-10 Eli de Jager is zijn carrière bij Rolleri op bijna dezelfde wijze begonnen als…

Oppervlaktetechniek

Topfinish maakt polijsten, ontbramen en reinigen tastbaar

13-10 Tijdens de beurs presenteerde de specialist het finishen van lasergesneden sleutelhangers. Bezoekers konden hiermee…

MetavakNieuws

METAVAK erg positief verlopen voor zowel exposanten als bezoekers

11-10 “Het sentiment was bij zowel bezoekers als exposanten erg positief. Na een jaar noodgedwongen…

MetavakNieuws

Zesde tand maakt trochoïdaal frezen nog productiever

06-10 Trochoïdaal frezen is als ruwfreesbewerking inmiddels een standaard strategie geworden. In veel machinefabrieken waar…

MetavakNieuws

Dormatec creëert stabiel proces met randapparatuur

03-10 Om meer output te genereren op dezelfde hoeveelheid vierkante meters, investeren maakbedrijven in allerlei…

MetavakNieuws

Krachtige, alles-in-één software voor metaalbedrijven

01-10 ECI is ontstaan vanuit de samenwerking tussen gerenommeerde softwareleveranciers van de producten Bemet (voorheen…

MetavakNieuws

Topfinish – 30 jaar finishing

01-10 De afmetingen van de machines vormen een leuke uitdaging voor Topfinish, en ook voor…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X