Verspanende snelweg voor zij-instromers en sprinters

Onder de noemer ‘verspanende snelweg’ biedt STODT drie landelijke opleidingen aan voor de niveaus 2 t/m 4 van de Beroepsbegeleidende Leerweg (BBL). Dit betreft BBL 2 Verspaner op maat (onder meer voor zij-instromers), Sprint BBL 3 Allround verspaner CNC en BBL 4 Moderne productietechnologie.

In de aantrekkende markt voor verspanende bewerkingen zijn ‘zij-instromers’ van harte welkom. Komende vanuit een heel ander beroep hebben ze wel gevoel voor techniek en zijn ze theoretisch onderlegd, maar missen ze nog kennis van de verspanende bewerkingen. Daarnaast zijn er in de praktijk geschoolde verspaners die, bijvoorbeeld na een EVC-traject, theoretisch moeten worden bijgespijkerd. Bij EVC-trajecten zoals ook STODT Toekomsttechniek die verzorgt, gaat het erom medewerkers te laten ontdekken wat ze allemaal al kunnen en te laten nadenken over hun functie en hun ontwikkeling. De BBL 2 opleiding Verspaner op maat biedt uitkomst voor zowel zij-instromers als praktijkmensen. Met individuele opleidingsprogramma’s kunnen zij na succesvolle afronding toegang verkrijgen tot het volgende opleidingsniveau, BBL 3.

Sprint
Op BBL 3 niveau speelt STODT in op de behoefte aan korte opleidingstrajecten om mensen snel professioneel inzetbaar te maken. Van de opleiding Allround verspaner CNC werd een Sprint-versie ontwikkeld, waarmee deelnemers in één jaar hun diploma kunnen halen. Centraal in de opleiding staan vier projecttaken; in totaal moeten deelnemers zo’n 25-30 producten programmeren, op productiemachines maken en met moderne gereedschappen meten.

Steeds meer bedrijven investeren in moderne productietechnieken op basis van lean, 24/7, multitask bewerkingscentra, et cetera. Zij vragen om breed opgeleide CNC productietechnologen. In reactie daarop ontwikkelde STODT twee jaar geleden de BBL 4 opleiding Moderne productietechnologie. Inmiddels zijn drie groepen gestart, waarvan de eerste binnenkort wordt gediplomeerd.

Ruben Schalk (21) maakt deel uit van de eerste groep. Hij werkt nu vijf jaar bij Norma UPS in Hengelo en heeft in die periode bij STODT al een hele leerweg doorlopen. Ruben Schalk: “Ik deed eerst havo, maar was zo’n jongen die graag met zijn handen werkt. Op het vmbo ben ik toen twee jaar machinaal verspanen gaan doen. Een leraar zei dat Norma een goed opleidingsbedrijf was, dus ben ik daar na school gaan werken. Ik heb toen eerst een niveau 2 opleiding gedaan, maar zij verwachten minimaal niveau 3. Daarom heb ik bij STODT CNC verspanen geleerd en alles wat daarbij hoort; dat kon ik meteen in de praktijk brengen. Vorig najaar ben ik ook nog frezen op niveau 3 gaan doen.” Daarvoor kreeg Ruben begin maart zijn diploma. Omdat hij nog een vervolgopleiding op hbo-niveau ambieert, meldde hij zich eerder al aan voor de BBL 4 opleiding Moderne productietechnologie.

Meepraten
“Op niveau 4 leer je nog meer over CNC verspanen, met tekenprogramma’s en CAD/CAM werken, en wat je bij moderne bedrijven tegenkomt op het gebied van lean en zo.” Ruben kan zich voorstellen dat hij werkvoorbereider wordt, maar weet op dit moment alleen zeker dat hij nog meer wil leren. “Het voordeel van deze niveau 4 is dat het een specialistenopleiding is, die tussen de praktijk en het kantoor in zit. Het geeft je wat extra mee in het bedrijf, waardoor je bij werkbesprekingen kunt meepraten.”

Bij alle opleidingen krijgen de deelnemers bij de afronding een landelijk erkend diploma. Er zijn interessante subsidiemogelijkheden. Iedere eerste donderdag van de maand wordt er bij STODT een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd.

STODT Bedrijfsopleidingen
METAVAK Hardenberg 2011, Standnummer 665

Vraag hier  gratis uw entreebewijs aan.
Download hier de beursplattegrond met deelnemers

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Automatisering

Steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden

24-10 “We zijn nu 6 maanden live en steeds meer mensen weten OrderOn.com te vinden”,…

Automatisering

Onderscheidend vermogen van TFT

24-10 Vol passie heeft het sales-team van Tools for Technology bezoekers geïnformeerd over de vele…

MetavakNieuws

METAVAK trekt 6.200 bezoekers

10-10 Daar was drie dagen lang veel te beleven op de beursvloer. De exposanten toonden…

Verspanen

Hoffmann laat verspaners binnen vier dagen onbemand produceren

06-10 Dat wordt geen eenvoudige klus, weet ook Peter Jansen, Automation Specialist bij Hoffmann Quality…

Verspanen

Dymato presenteert Hyundai Wia instapmodel voor vijfvlaks verspanen

06-10 De KF3500/5a is gebaseerd op de drie-assige verticale KF5600 van Hyundai Wia. In tegenstelling…

MetavakNieuws

Vandaag derde en laatste METAVAK-dag

06-10 Na de gebruikelijke rustige aanloop op de eerste beursdag, wisten de bezoekers uit de…

MetavakNieuws

Steeds meer gebruikers kiezen voor CAD oplossing Hexagon

03-10 Designer is volgens ATS EdgeIT – dat hierover uitleg geeft op METAVAK – een…

MetavakNieuws

Econox verbetert snijproces met Yawei laser

02-10 Econox is leverancier van luchtbehandelings- en ventilatieproducten. Het bedrijf produceert deze zelf en handelt…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen