Verspaners positiever

0

De inkoopmanagers in de verspaning waren in december positiever over de groei in hun branche dan in november. De jongste meting van de Hamel Verspaningsindex kwam uit op een score van 58,8 versus 55,7 in november.

De verspanende sector ontwikkelde zich in december wel vrijwel hetzelfde als de totale Nederlandse industrie (57,5 , wordt maandelijks door branchevereniging Nevi gemeten). Omdat een score hoger dan 50 ‘groei’ betekent, kan geconcludeerd worden dat er in de verspaning (maar ook in de industrie algemeen) sprake is van groei.

De Hamel Verspaningsindex is opgebouwd uit vijf componenten. Met betrekking tot de ontwikkeling in december ten opzichte van november zijn met betrekking tot deze componenten de volgende conclusies te trekken:

– De productie in de branche Verspaning ontwikkelt zich veel positiever ten opzichte van vorige maand

– Over de orders denken de inkopers vrijwel hetzelfde

– De levertijden van de leveranciers zijn korter

– De voorraden eindproduct zijn vrijwel hetzelfde

– Over de werkgelegenheid denkt men veel positiever.

De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale Verspaningsindex, nemen flink toe volgens de inkopers ten opzichte van vorige maand.

Ten opzichte van de totale industrie (Nevi) zijn de volgende conclusies te trekken m.b.t de verschillende aspecten in de afgelopen maand:

– Het productieniveau is in de verspaning in december veel beter dan in de industrie

– Het orderniveau is veel minder goed

– De levertijden van de leveranciers zijn veel langer

– De voorraadniveaus in de Verspaning zijn flink lager

– Over de werkgelegenheid denken de inkopers veel positiever.

De inkoopprijzen, geen onderdeel van de totale Verspaningsindex, zijn in de Verspaning relatief vrijwel hetzelfde als in de totale industrie.