Verspanersforum organiseert praktische avondopleiding

Trainingen voor deelnemers, die in de eigen regio, een specialistische scholing willen volgen. Het Verspanersforum introduceerde op METAVAK de opleiding ‘Verspaningstechnologie’ in de praktijk. Dit initiatief past in het kader van de doelstelling bestaande kennis en ervaring in het vak te behouden.

De bijscholing is dan ook bedoeld voor het kaderpersoneel bij bedrijven en leraren uit het technisch onderwijs in het bijzonder (ROC). Op 22 november start de eerste pilot om de gekozen presentatie definitief vast te stellen. Een achttal ROC leraren uit Eindhoven heeft zich hiervoor spontaan aangemeld.
Op eerdere bijeenkomsten van het Verspanersforum bleek dat er bij de aanwezige docenten behoefte bestond aan kennis over de moderne verspaningstechniek in de bedrijfspraktijk. Voor deze docenten wordt het scholingsinitiatief allereerst opgestart. De uitvoering is onderverdeeld in de modules draaien, frezen, boren en kotteren.
Als opleiding is het ook een aanvulling op de initiatieven van de verschillende gereedschappenleveranciers, die dit soort speciale trainingen ook organiseren voor eigen relaties, met eigen producten als uitgangspunt.
De bedoeling is dat het ontwikkelde scholingsconcept, nu in een onafhankelijke opzet, regionaal wordt overgenomen. De stuurgroep van het Verspanersforum zet zich in om dit te realiseren en de kwaliteit te bewaken door het uitgeven van certificaten aan deelnemers.
Op de beurs was Harm Kort (gastdocent verspaning) aanwezig om collega’s en bezoekers meer informatie te geven en hun persoonlijke wensen te bespreken. Maar ook bedrijven konden zich op de hoogte stellen en afspraken maken over het trainen van medewerkers. Ook de sponsors van het Verspanersforum kunnen met eigen ideeën de uitvoering van de cursus helpen inhoud te geven.

Verder werd op de stand van het Verspanersforum een toelichting gegeven op de onlangs vernieuwde website.
Met als slagzin ‘SharpCAM software voor CNC Frezers’, toonde men bovendien de nieuwe versie 1.1.6 van dit pakket. Het werken met deze software schept niet enkel veel plezier, maar het levert vooral een flink aantal uren besparing op aan de machine. De toepassing krijgt men snel onder de knie door het hoge bedieningsgemak. Het pakket wordt standaard met postprocessors voor Fanuc, Fadal, Haas, Heidenhain en Siemens formaten geleverd, inclusief Nederlandse start-up bijlagen.
Ook werd de nieuwe software versie 2.2.2. van de ‘Fanuc NC Programma Editor’ gedemonstreerd, met nadruk op de unieke faciliteit om macro programma’s te maken met grafische weergave als controle. Het vooraf testen van macro’s bespaart zo veel directe uren aan de machine. Het inzicht om met macro’s oplossingen te creëren voor praktijk toepassingen, komt hiermee volgens het Verspanersforum binnen het bereik van slimme CNC frezers en CNC draaiers.
Verder liet men de ingenieuze software ‘MillWrite’ zien voor het graveren van letters, cijfers, symbolen en afbeeldingen op vlak, rond en bol oppervlak.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Goede klantenrelaties zijn goud waard voor Jeva

07-11 Jeva Metaalbewerking is een specialist in CNC draaien en frezen. Daarnaast is het bedrijf…

Verspanen

Deze zes metalen kunnen gebruikt worden voor het CNC frezen

18-11 Zoals je mogelijk al wel weet kun je bij CNC frezen gebruik maken van…

Personeel en Opleiding

CNC Simulator voor programmeerscholing op 3D virtuele draai- en freesmachines

09-09 Voor vmbo/mbo techniekopleidingen introduceert het CNC Instructie Buro de software CNC Simulator Pro. Leerlingen…

Featured

Frezer Daniël (20) wil op WorldSkills het beste uit zichzelf halen

07-07 ‘Supermooi’. Het is een woord dat Daniël van Voorthuizen (20) regelmatig in de mond…

Verspanen

Volautomatisch ponsen met krachtcilinders

04-04 Het thema van de Brabantse Metaaldagen (procesoptimalisatie en productieverbetering) sluit uitstekend aan bij het…

Verspanen

ROC van Twente met 22 finalisten naar Skills the Finals 2019

11-03 Tijdens Skills The Finals 2019 doen 22 studenten van ROC van Twente een greep…

Verspanen

CNC-precisie draaimachine voor Mevi

29-05 Mevi Fijnmechanische Industrie in Helmond heeft al meer dan 50 jaar een naam opgebouwd…

Automatisering

Waveform frezen standaard in nieuwe SharpCAM software

16-04 Met de nieuwe versie van SharpCAM 3D Pro, beschikbaar sinds begin april, kunnen werkstukken…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen