Verspanersforum organiseert praktische avondopleiding

0

Trainingen voor deelnemers, die in de eigen regio, een specialistische scholing willen volgen. Het Verspanersforum introduceerde op METAVAK de opleiding ‘Verspaningstechnologie’ in de praktijk. Dit initiatief past in het kader van de doelstelling bestaande kennis en ervaring in het vak te behouden.

De bijscholing is dan ook bedoeld voor het kaderpersoneel bij bedrijven en leraren uit het technisch onderwijs in het bijzonder (ROC). Op 22 november start de eerste pilot om de gekozen presentatie definitief vast te stellen. Een achttal ROC leraren uit Eindhoven heeft zich hiervoor spontaan aangemeld.
Op eerdere bijeenkomsten van het Verspanersforum bleek dat er bij de aanwezige docenten behoefte bestond aan kennis over de moderne verspaningstechniek in de bedrijfspraktijk. Voor deze docenten wordt het scholingsinitiatief allereerst opgestart. De uitvoering is onderverdeeld in de modules draaien, frezen, boren en kotteren.
Als opleiding is het ook een aanvulling op de initiatieven van de verschillende gereedschappenleveranciers, die dit soort speciale trainingen ook organiseren voor eigen relaties, met eigen producten als uitgangspunt.
De bedoeling is dat het ontwikkelde scholingsconcept, nu in een onafhankelijke opzet, regionaal wordt overgenomen. De stuurgroep van het Verspanersforum zet zich in om dit te realiseren en de kwaliteit te bewaken door het uitgeven van certificaten aan deelnemers.
Op de beurs was Harm Kort (gastdocent verspaning) aanwezig om collega’s en bezoekers meer informatie te geven en hun persoonlijke wensen te bespreken. Maar ook bedrijven konden zich op de hoogte stellen en afspraken maken over het trainen van medewerkers. Ook de sponsors van het Verspanersforum kunnen met eigen ideeën de uitvoering van de cursus helpen inhoud te geven.

Verder werd op de stand van het Verspanersforum een toelichting gegeven op de onlangs vernieuwde website.
Met als slagzin ‘SharpCAM software voor CNC Frezers’, toonde men bovendien de nieuwe versie 1.1.6 van dit pakket. Het werken met deze software schept niet enkel veel plezier, maar het levert vooral een flink aantal uren besparing op aan de machine. De toepassing krijgt men snel onder de knie door het hoge bedieningsgemak. Het pakket wordt standaard met postprocessors voor Fanuc, Fadal, Haas, Heidenhain en Siemens formaten geleverd, inclusief Nederlandse start-up bijlagen.
Ook werd de nieuwe software versie 2.2.2. van de ‘Fanuc NC Programma Editor’ gedemonstreerd, met nadruk op de unieke faciliteit om macro programma’s te maken met grafische weergave als controle. Het vooraf testen van macro’s bespaart zo veel directe uren aan de machine. Het inzicht om met macro’s oplossingen te creëren voor praktijk toepassingen, komt hiermee volgens het Verspanersforum binnen het bereik van slimme CNC frezers en CNC draaiers.
Verder liet men de ingenieuze software ‘MillWrite’ zien voor het graveren van letters, cijfers, symbolen en afbeeldingen op vlak, rond en bol oppervlak.