Vlam Machinefabriek vier keer zo groot

Vlam Machinefabriek is afgelopen zomer verhuisd naar een vier keer zo groot pand op het industrieterrein in Andijk. Een opmerkelijke groei voor een toeleveringsbedrijf van draai- frees- en assemblagedelen, zo realiseert ook eigenaar/directeur Mathieu Vlam zich.

Zijn vader richtte het bedrijf in 1958 op en richtte zich aanvankelijk op de landbouwmechanisatie in de regio. Al gauw kwam daar de productie van hydraulische cilinders bij. “Zo kwamen we langzaam in de algemene machinebouw terecht en dat doen we nog steeds: draaien frezen, monteren en assembleren van modules en machinesamenstellingen ten behoeve van een aantal grote machinebouwers met wereldafzet”, aldus Mathieu Vlam.
Hij heeft het bedrijf in 1997 van zijn vader overgenomen. Jaren geleden waren er al uitbreidingsplannen, maar daar werd vanwege de recessie van afgezien, hoewel de vergunningen voor de nieuwbouw van 1400 vierkante meter productieruimte al rond waren.

Failliete timmerfabriek
Maar omdat de productieruimtes op de oude locatie te krap waren, bleef uitbreiding toch een wens. Vlam: “In 2009 kwam het pand, waarin we nu gehuisvest zijn, in de verkoop. De investeringsmaatschappij die het pand 2 jaar daarvoor voor een timmerfabriek had gebouwd bood het te koop aan. De timmerfabriek was namelijk failliet gegaan en het pand kwam leeg. Eigenlijk was dit nagenoeg nieuwe pand met twee hallen van elk 1300 vierkante meter met zware productiegeschikte vloeren en een zware loopkraan van 3200 kilo uitermate geschikt voor ons. De investeringsmaatschappij wilde er van af en zei ‘doe maar een bod’. Het bod wat we toen gedaan hebben werd na enige onderhandeling geaccepteerd. Zo kwamen we voor een redelijk bedrag, wat zelfs lager lag dan voor de oorspronkelijke nieuwbouwplannen, aan twee prachtige, praktisch nieuwe hallen, waar we voor de toekomst de ruimte zouden hebben om door te groeien.”
In de ene hal zijn de CNC draaibanken, CNC freesbanken en volautomatische zaagmachines neergezet. Ook wordt in deze hal het lichte en zware laswerk verricht. Vlam kan draaien tot een lengte van 3 meter tussen de centers en een diameter van Ø 500 mm. De CNC bedfreesmachine met horizontale en verticale freesspil heeft een tafelverplaatsing van 1480x670x850 mm.
De andere hal is voor de assemblage, montage- of demontage van machines en hun onderdelen. “We kunnen hier tot 100 ton maximaal persen. Verder kunnen we hier een complete assemblagelijn neerzetten; de ruimte is er”, aldus Vlam.

Regionale machinebouwers
De meeste producten, modules en subsamenstellingen die Vlam en zijn elf medewerkers produceren, worden geleverd aan een aantal regionale machinebouwers. Bijvoorbeeld aan een straatveegmachinefabrikant in Alkmaar, een machine- en installatiebouwer voor de cacaoverwerkende industrie in Westwoud en een logistieke systemenleverancier voor de railtransport. Deze bedrijven zetten hun machines wereldwijd af, zodat ze niet direct afhankelijk zijn van de recessie in West-Europa. “Dat is uiteindelijk ook ons geluk”, zegt Vlam. “Daardoor hebben wij de investeringsstap durven zetten. Nu we de ruimte hebben, wil ik in de toekomst meer naar de afbouw en oplevering van complete projecten gaan. Wij zijn er klaar voor.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Geen categorie

Zandstra investeert in tweede MTE bedfreesmachine

18-10 Amper anderhalf jaar nadat Zandstra Metaalbewerking in Geleen in een bedfreesmachine van het Spaanse…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen