Volautomatisch stralen van rupswielen

Leering Hengelo heeft bij een fabrikant van wielen voor rupsvoertuigen onlangs een installatie geplaatst voor het volautomatisch stralen van deze rupswielen.

In de oude situatie werd het straalproces handmatig uitgevoerd in een Normfinish drukstraalcabine. De wielen werden na het stralen voorzien van een slijtvaste metallische deklaag. Om een meer constant straalresultaat (in dit geval ruwheid) te verkrijgen en de operationele kosten te verlagen werd Leering Hengelo benaderd voor het ontwikkelen van een installatie.

De inmiddels geleverde installatie is voorzien van een inloopsectie waar het wiel na plaatsing automatisch gepositioneerd wordt en een hoogtemeting plaatsvindt om het type wiel te bepalen. Aansluitend wordt de toegangsdeur pneumatisch geopend en het wiel in de straalcabine getransporteerd. Hier wordt het wiel gekanteld, geroteerd en gestraald.
In eerste instantie wordt de schuine zijde gestraald en na kantelen van de straalnozzle de vlakke zijde zodat de straalhoek (=straalresultaat) overal gelijk is. Na het straalproces wordt het wiel afgeblazen en via een tweede  pneumatische deur naar de uitloop rollenbaan getransporteerd waarna de installatie gereed is voor het volgende proces. Het gehele proces is volautomatisch uitgevoerd en door de hoogtemeting kunnen zonder extra handelingen de verschillende wielen gestraald worden.

De techniek
Het straalproces verloopt volgens het drukstraalprincipe, waarbij de straalketel is voorzien van niveausensoren zodat er geen straalproces mogelijk is met te weinig straalmiddel. Voor het reinigen van het straalmiddel en verkrijgen van een constante bedrijfsmix is een cycloon met slijtvaste bekleding geplaatst. Om de diverse parameters zoals straaltijd, rotatiesnelheid en taktafstand te kunnen instellen is een Siemens PLC met touchscreen ingebouwd.  Het programma is voorzien van verschillende niveaus (operator, TD, programmeur). Door toepassing van pneumatische deuren met een speciale verklemming en een volautomatische  PLC gestuurde filterreiniging wordt ruimschoots voldaan aan de ARBO, NER en CE.

Het geleverde concept heeft geresulteerd in een aanzienlijke besparing aan operationele kosten –  de besparing op mankosten is bijna 100%, immers men hoeft het wiel alleen op een rollenbaan te  leggen en er weer af te halen- en in een constant straalresultaat, dus een beter eindproduct. Engineering, productie, voorafname, plaatsing en service is volledig door Leering Hengelo gerealiseerd.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Sterke groei door focus op RVS en gericht investeren

15-12 Jansen is rond de eeuwwisseling begonnen als lasbedrijf. In 2006 nam hij zijn eerste…

Geen categorie

RVS Finish streeft naar topniveau op alle fronten

01-10 RVS Finish in Bergeijk heeft zich binnen enkele jaren ontwikkeld van een eenvoudig keramisch…

Geen categorie

Hevami stelt straalmachines centraal

01-10 Hevami oppervlaktetechniek uit Veghel zal op de Surface met name het programma straalmachines onder…

Geen categorie

Leering installeert eigen demo-straalhal

02-10 Leering Hengelo, leverancier van straaltechniek, heeft in de eigen vestiging in Hengelo een volledig…

Geen categorie

Leering Hengelo levert Normfinish XXL

18-06 Als er lange producten in een handstraalcabine gestraald moeten worden, wordt normaliter gekozen voor…

Geen categorie

Nieuwe installatie Kverneland straalt aluminium delen plaatselijk

01-09 Leering-Hengelo heeft een volautomatische, klantspecifieke Normfinish straalinstallatie geleverd aan Kverneland te Nieuw-Vennep. Kverneland fabriceert…

Geen categorie

Straaltechniek verhuisd naar Oosterhout

31-05 Na bijna 30 jaar te zijn gehuisvest in Dordrecht, is Straaltechniek International begin mei…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

X