Wat kost mijn persluchtlekkage?

Uit een energiebesparingsonderzoek bij Metaalbouw Vloet (www.metaalbouw-vloet.nl) kwam onder meer naar voren dat er mogelijk besparingen op perslucht te realiseren zijn. Om inzicht te krijgen in het lekverlies van het persluchtsysteem heeft Metaalbouw Vloet een onderzoek uit laten voeren door Stichting Adviescentrum Metaal.

Geen beschrijving

Metaalbouw Vloet is een metaalconstructiebedrijf gevestigd aan de Industrieweg in Mill. De kernactiviteit is het ontwerpen, produceren, bouwen en opleveren van zowel kleine als grote metaalconstructies. Naast de divisie constructiewerk is er ook een divisie lichte constructies en plaatwerk. Binnen deze divisie worden onder andere trappen, balustrades en luifels geproduceerd. Tevens is er een gescheiden afdeling voor RVS en aluminium plaat-/constructiewerk.

 Het persluchtsysteem van Metaalbouw Vloet bestaat uit een 18.5 kW schroefcompressor, een koeldroger en een 900 liter buffervat. De werkdruk is afgesteld op circa. 8 bar. De compressor is voorzien van een nullast-vollastregeling. De lucht wordt getransporteerd middels een stalen ringleiding. De installatie wordt buiten bedrijfstijd uitgeschakeld, zodat er geen verliezen zijn buiten werktijd. Met behulp van de ultrasoon detector is het gehele leidingnet gecontroleerd op lekkages.

Met de ultrasoon detector kan tijdens bedrijf gecontroleerd worden of er zich lekkages voordoen in het leidingnet en/of bij aansluitingen, ook op hoogte (tot circa 8 meter). Het voordeel hiervan is, dat voor het uitvoeren van dit onderzoek de werkzaam­heden niet stilgelegd hoeven te worden. Er kan dus gewoon worden doorgewerkt.

Tijdens een rondgang door het bedrijf zijn alle leidingen en aansluitingen gecontro­leerd op lekkage. Waar lekken geconstateerd werden, zijn deze gemarkeerd met een opvallend label. Hierdoor zijn alle medewerkers gelijk op de hoogte van de geconstateerde gebreken, en kunnen direct vervolgmaatregelen getroffen worden.

In totaal zijn er tien lekkages geconstateerd van verschillende grootte. Er zijn geen lekken in het vaste leidingnet geconstateerd, maar uitsluitend bij de diverse aansluitingen, veelal bij de koppelingen. Dit zijn zaken die eenvoudig verholpen kunnen worden en zich binnen korte tijd, in dit geval binnen een jaar, terug verdienen.

De totale besparing die gerealiseerd kon worden bedroeg op jaarbasis circa 2.700 euro. Hiervoor moest voor circa 1.000 euro geïnvesteerd worden.

Onze ervaring is dat een persluchtsysteem vrijwel altijd lekkage vertoont, zeker wanneer het enkele jaren oud is. Dit is min of meer inherent aan het systeem. Een besparing is doorgaans gemakkelijk te realiseren!

Ook besparen met perslucht? Kijk op www.metaaladvies.nl, onder nieuws, voor een uniek aanbod.

De Stichting Adviescentrum Metaal (SAM) is een praktijkgerichte kennispartner voor metaalondernemers op het gebied van milieu, kwaliteitszorg en arbo, ruimtelijke ordening, bouw en techniek en duurzaam ondernemen.

SAM (voorheen Stichting Metaal en Milieu) is in 1993 op initiatief van enkele metaalondernemers gestart met het bieden van externe milieuexpertise. In een snel tempo zijn daar andere thema’s aan toegevoegd. Momenteel biedt de stichting een breed adviespakket aan voor de metaalbranche. Het stichtingsconcept maakt specialistische kennisopbouw binnen de metaalbranche mogelijk. SAM vervult daarin een belangrijke netwerkfunctie. Naast de individuele bedrijfsadvisering investeert de stichting tevens in brancheonderzoeken. Hierbij worden nieuwe thema’s op het gebied van beleid en techniek vertaald naar concrete projecten voor de branche. Hiermee wordt tevens de continue kennisontwikkeling van SAM bewerkstelligd. Voor meer informatie:
Stichting Adviescentrum Metaal tel. 030 – 693 00 55 of op www.metaaladvies.nl

Heeft u een concrete vraag over één van bovengenoemde onderwerpen?
Deze kunt u mailen naar jlv@metaaladvies.nl

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Werkplaatstechniek

Intelligente besturing Boge voor alle compressoren

17-06 Met de airtelligence provis 3 presenteert Boge de nieuwste versie van haar  intelligente besturing…

Toeleveren

Verdubbeling van Boge compressoren bij DAF

27-11 Persluchtfabrikant Boge heeft afgelopen zomer bij DAF Trucks het aantal perslucht compressoren mogen verdubbelen;…

Toeleveren

Grote efficiëntieslag dankzij compleet nieuwe Boge persluchtinstallatie

10-10 Persluchtfabrikant Boge heeft bij voedselverwerkingsfabrikant Tate & Lyle een compleet nieuwe installatie geplaatst die…

Oppervlaktetechniek

Geluidsniveau gehalveerd door nieuwe blaaspistolen

06-05 Lawaai wordt vaak aangeduid als één van de grootste gezondheids- en veiligheidsproblemen in de…

Toeleveren

Persluchtbedrijf Silvent opent kantoor in Nederland

20-09 Persluchtbedrijf Silvent heeft in de zomer een verkoopkantoor in Nederland geopend. De uitbreiding is…

Werkplaatstechniek

Perslucht-slijpers van Metabo

14-09 Met twee nieuwe slijpers wordt het Metabo perslucht-assortiment uitgebreid: de rechte perslucht-slijper DG 700-90…

Automatisering

Persluchtconcept Boge CIP speelt mee aan de top

15-07 Persluchtspecialist Boge is met zijn Continuous Improvement Programme (CIP) als tweede geëindigd in de…

Toeleveren

DAF fabriceert trucks met olievrije perslucht van Boge

28-06 Persluchtfabrikant Boge heeft in de productiefabriek van DAF Trucks in Eindhoven twee van haar…

Metaalnieuws inBeeld

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen

21/10/2020

Enorme productiviteits verbeteringen met Magistor duikfrees

19/10/2020

Veel investeringen in de plaatbewerking

X