Waterjet verbreedt markt en versnelt productieproces Tumill-Tech

Spoedklussen zijn bij Tumill-Tech in Middelburg aan de orde van de dag. Het komt vaak voor dat de te bewerken onderdelen al bij de fabriek worden afgeleverd, terwijl de specificaties van de order nog via de mail moeten volgen. Klanten hopen op deze manier zo snel mogelijk te worden geholpen. Om aan die wens te kunnen beantwoorden heeft Tumill-Tech, toeleverancier van machine-onderdelen, een waterstraalsnijmachine aangeschaft. De keuze is gevallen op een Omax 80X JetMachining Center, geleverd door IWE in Nieuwerkerk aan den IJssel

Machinefabriek Tumill-Tech, ooit opgericht onder de naam Poortvliet & Seijner Verspaningstechniek, hield zich tot voor kort uitsluitend bezig met verspanende technieken. De productiehal staat vol met draai- en freesmachines. “Draaien kunnen we tot een draaidiameter van 1 meter, onze freescapaciteit reikt tot 3 meter en 10 ton”, vertelt Niels van de Gruiter. Hij is sinds 1 januari directeur van het tien medewerkers tellende Tumill-Tech, na er een aantal jaren als bedrijfsleider te hebben gefunctioneerd.

Korte levertijd
De klanten van het bedrijf zitten in de industriële sectoren waarom Zeeland van oudsher is gekend, zoals de scheeps- en machinebouw, de petrochemie, de offshore en de voedingsmiddelenindustrie. Deze klanten komen met zeer diverse opdrachten, die allemaal snel klaar moeten zijn. Vaak komt daar ook snijwerk aan te pas en dat moest Tumill-Tech tot voor kort altijd uitbesteden. “Levertijden van anderhalve week waren daarbij normaal”, aldus Van de Gruiter. “Dat was ons te lang en daarom hebben we geïnvesteerd in een waterstraalsnijmachine. Tevens verbreden we hiermee onze markt.”

Bij de investering in eigen snijcapaciteit heeft Tumill-Tech ook de aanschaf van een plasmasnijmachine onderzocht. “Maar die is qua materiaaldikte en -soorten toch beperkt”, aldus Van de Gruiter. “We bewerken veel verschillende materialen en met een Waterjet – die weliswaar niet zo snel is als een lasersnijder – kun je bijna alles snijden: niet alleen metalen, maar bijvoorbeeld ook kunststof, steen, glas en foam.”
De Zeeuwse toeleverancier zet het waterstraalsnijden vooral in als voorbewerking. Daar waar het snijden voorheen werd uitbesteed, of waar met een andere machine maar een gat in een plaat werd geboord, snijdt de Omax machine nu de gaten en volgt de nabewerking op de draaibank. Dat scheelt enorm qua bewerkingstijd. “En we gooien bijna niks meer weg”, aldus Van de Gruiter. “Vaak kunnen uit het restmateriaal nog onderdelen worden gesneden. En dat is toch prettig, zeker als het gaat om materiaalsoorten van 30 euro per kilo.”

Onder een hoek snijden
De waterstraalsnijmachine is zorgvuldig uitgezocht. “We hebben speciaal gekozen voor een 5-assige draaibare kop, die ook onder een hoek kan snijden”, zegt Van de Gruiter, terwijl hij een fraai gesneden tandwiel uit kunststof laat zien. Hij heeft diverse machineleveranciers bezocht om zich de waterstraalsnijtechniek te laten demonstreren. “We hadden vooraf geen tekeningen toegestuurd. Die stonden op een usb-stick, die we ter plekke overhandigden. Zo konden we precies zien hoe snel het programmeren aan de machine verliep. Ook hadden we een hard materiaal meegenomen om laten te snijden.”
De bezoeken aan de machineleveranciers leverden verschillende resultaten op. “Bij één leverancier spoot het water tegen het plafond”, herinnert Van de Gruiter zich met een glimlach. “Sommige samples zagen er verschrikkelijk uit. Maar de Omax machine van IWE stak er bovenuit. Binnen 5 minuten stond de machine te snijden en de kwaliteit van het product was zonder meer goed.”

Eenvoudige besturing
Tumill-Tech heeft gekozen voor een machine met diverse opties. Belangrijk is onder meer het abrasief verwijderingsysteem, bestaande uit een buizensysteem dat het zand en het water opzuigt en afvoert naar een bak naast de machine. Belangrijk zijn ook de lage onderhoudskosten aan de pompen en de nozzle en de eenvoudige besturing. “De machine is makkelijk te bedienen”, aldus Van de Gruiter. “Een van onze medewerkers en ik zelf hebben de bedieningscursus gevolgd en we hadden het zo onder de knie.”
Van de Gruiter rekent er op dat de waterjet het qua bezetting binnen afzienbare tijd net zo goed zal doen als zijn verspanende machines. “Het gaat goed met Tumill-Tech. Qua omzet is er nog steeds een stijgende lijn te zien. De markt trekt over de hele linie behoorlijk aan.”

Tags

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

Studenten leren veel van werken met waterjet

08-10 Op Hogeschool Vives in Kortrijk wordt les gegeven aan technische bachelorstudenten en daarnaast ingezet…

Plaatbewerking

Waterjetproducent Omax verder onder vleugels van Hypertherm

25-03 De Amerikaanse producent van abrasieve waterstraalsnijsystemen Omax gaat de krachten bundelen met het eveneens…

Plaatbewerking

Avontuur bevalt Resato goed

25-09 Een avontuur. Zo noemde CEO Rob Castien van Resato de Waterjet Technologie Open Dagen…

Plaatbewerking

Waterjet Technology Open Days bij Resato

21-06 Met de focus op de technologie van het waterstraalsnijden organiseert Resato  op 14 en…

METAVAK Gorinchem

Waterjet brengt instrumentmakers efficiencywinst

21-10 Als waterstraalsnijden nu werkelijk een langzame en onnauwkeurige snijtechniek is, zoals nog vaak wordt…

Geen categorie

Derde OMAX waterstraalsnijmachine voor Stainless Products

23-06 Met zijn bedrijf Stainless Products in Zwaag wil Marco Collette hét waterstraalsnijbedrijf van Nederland…

Geen categorie

Lasbedrijf Verhoef verkort levertijden door zelf te snijden

12-02 Lasbedrijf Verhoef in Andijk besteedde tot voor kort veel snijwerk uit. Maar dat hoeft…

Geen categorie

WWD Metaal kiest voor flexibiliteit waterjet

28-08 WWD Metaal in Nederweert heeft onlangs geïnvesteerd in de nieuwe ByJet Flex 4030 waterstraalsnijmachine…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen