Watersnijcapaciteit verdubbeld

Snelle levertijden vormen een handelsmerk van Becker Watersnijtechniek. Om deze te kunnen handhaven heeft het in Hardenberg gevestigde bedrijf afgelopen zomer een tweede waterstraalsnijmachine geïnstalleerd. Ook deze machine van het Amerikaanse merk Omax is gekocht bij IWE in Nieuwerkerk aan den IJssel.

Jan Becker is ruim 3 jaar geleden met watersnijtechniek begonnen als nevenactiviteit naast zijn varkensboerderij. Dat liep van meet af aan als een trein. Bovendien gaf het werken met techniek veel voldoening aan Becker, die een MTS-opleiding werktuigbouw heeft gehad. Het watersnijden werd dan ook al snel zijn hoofdactiviteit. De varkensboerderij verhuurt hij tegenwoordig.

Proef op de som
Becker is min of meer toevallig met watersnijtechniek in aanraking gekomen. Hij moest RVS remschijven voor een paardenkar laten snijden en ontdekte dat dit het beste kon gebeuren middels watersnijden; een koude snijtechniek, die het materiaal niet verkleurt en/of vervormt. In de omgeving van Hardenberg was echter geen enkel bedrijf te vinden, dat deze techniek aanbood. Becker moest ervoor naar Twente of naar Friesland. Hij rook zijn kans en besloot zelf met watersnijden te beginnen. Maar met welke machine? “Omdat ik een leek was op dat gebied, heb ik een paar plavuizen en wat metalen achter in de auto gegooid en ben daarmee naar verschillende machineleveranciers gereden. Zo wilde ik er proefondervindelijk achter komen wie deze materialen het snelst en met een goede kwaliteit kon snijden. IWE kwam met de Omax machines verreweg als beste uit de bus. Bovendien was hun prijs goed.”
Becker kocht een machine met een standaard werkbereik 3 x 1,5 meter en begon zonder kennis en zonder klanten met zijn nieuwe bedrijf. Een week of 6 voor de komst van de machine ontving hij de software, waarmee hij iedere avond oefende. Een cursus van enkele dagen deed de rest. “Nadat de machine was geïnstalleerd, kon ik er direct mee aan de slag. De eerste weken was het nog wel vaak bellen met IWE voor ondersteuning, maar dat werd al heel gauw minder.”

Nauwkeurig werk
De eerste grote klant die een beroep deed op Becker Watersnijtechniek zorgde voor de helft van de omzet in het eerste halfjaar. Het betrof voornamelijk sloopwerk; kwalitatief geen hoogwaardig werk, maar wel mooi werk om de techniek goed onder de knie te krijgen. Andere klanten volgden al snel, ook met nauwkeurig werk. De Omax machine was daar prima geschikt voor. Alle soorten materialen konden er mee worden gesneden. Niet alleen metalen als staal, RVS en aluminium, maar ook kunststof, rubber, glas en hout. Becker heeft hiermee een zeer divers klantenbestand opgebouwd, dat onder meer bestaat uit machinefabrieken, reclamebureaus, landbouwmechanisatiebedrijven en tegelhandels.
Het bedrijf groeide snel en in de loop van 2010 kreeg Becker hulp van gereedschapmaker Gerwin Hakkers, die zijn compagnon werd. Samen zijn ze eind vorig jaar verhuisd naar een nieuw onderkomen in Hardenberg. Tegelijk werd ook de machine ingeruild. De machine met het werkbereik van 3 x 1,5 meter werd vervangen door een Omax 80X precisie snijmachine met bereik van 6 x 2 meter. Hierdoor kunnen nu langere materialen worden gesneden, maar veel belangrijker is de mogelijkheid om deze machine dubbel te beladen. “Materiaal langer dan 3 meter komt bijna niet voor”, vertelt Jan Becker. “Maar het is ideaal dat we al materiaal kunnen klaar leggen voor het volgende snijprogramma, terwijl de machine snijdt. We hebben namelijk veel spoedklussen en korte programma’s. Het komt regelmatig voor dat we dezelfde plaat wel twee keer per dag op de machine leggen.”

Dikkere materialen
Maar ondanks de dubbele beladingsmogelijkheid, liep ook de nieuwe machine binnen de kortste keren vol. Binnen een half jaar besloten Becker en Hakkers er daarom nog een te kopen. Opnieuw een Omax 80X. Het werkbereik en de bediening zijn exact hetzelfde, maar de nieuwste machine heeft wel een zwaardere pomp, van 50 in plaats van 40 pK. Hierop kunnen vooral dikkere materialen nog sneller worden gesneden, waardoor Becker Watersnijtechniek zelfs kan concurreren met plasmasnijden.

Dankzij de twee machines – en het op voorraad hebben van veel gerectificeerde materialen in staal, RVS en aluminium – slagen Becker en Hakkers er in hun korte levertijden te handhaven. Ze leveren kwalitatief hoofwaardig snijwerk aan zowel kleine als grote bedrijven en kunnen opdrachten van begin tot eind voltooien. Steeds vaker wordt hen gevraagd de voorbereiding van freeswerkstukken te doen. De werkstukken worden dan gesneden met een offset van bijvoorbeeld 1 mm, waarna de freesmachine ze op maat afmaakt. “Wanneer er in een werkstuk een tolerantie van bijvoorbeeld 0,1 mm wordt gevraagd, kunnen we dit op maat leveren, zonder dat er een nabewerking nodig is.”
Voor de meeste snij-opdrachten leveren de klanten dxf, dwg of eps bestanden aan. Maar ook als de klant met slechts een idee of een schets komt, kan het gewenste eindresultaat worden gerealiseerd. “We kunnen een snijprogramma maken van een CAD- tekening, maar ook van een ingewikkeld onderdeel waarvan een foto is gemaakt, die is ingescand. Eenmaal in het machineprogramma kunnen we de maatvoering correct maken door de juiste buitenmaat in te voeren waarna alle maten van dat onderdeel in verhouding worden aangepast. Zo kunnen zelfs foto´s van gezichten of gebouwen worden omgezet in een snijprogramma.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Plaatbewerking

OptiMAX is OMAX’ meest geavanceerde watersnijmachine ooit

07-03 Met de OptiMAX claimt de Amerikaanse machinefabrikant en pionier op het gebied van waterstraalsnijtechnologie,…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse levert nu ook snel watersnijwerk op maat

14-04 Bij de vestiging van De Cromvoirtse in het Limburgse Nuth is sinds kort een…

Featured

Spaanse snij-oplossingen op maat

28-10 Het Spaanse TCI Cutting, gevestigd in de regio rond Valencia, is een snel groeiende…

Plaatbewerking

Machinepark Giraf uitgebreid met buislaser

01-07 Giraf Metaalbewerking in Raamsdonksveer heeft opnieuw geïnvesteerd in een machine van Bystronic. Na enkele…

Plaatbewerking

Problemen van klanten oplossen zit in DNA Hypertherm

17-12 Laat me nadenken over uw probleem en helpen het op te lossen. Zo is…

Plaatbewerking

Automatische lintzaag naast watersnijder vergroot mogelijkheden Merford

02-08 Bitumen, gips, polyester, polyurethaan, vlokkenschuim… Merford Acoustic Materials levert geluidsisolatie- en geluidsabsorptieplaten in vele…

Featured

247watersnijden snijdt superstrak tandwielen

14-05 Nog geen jaar na de komst van de tweede machine heeft 247watersnijden in Pijnacker…

Oppervlaktetechniek

Watersnijden nu in 2,5D bij Sercon Special Products

18-04 Met de jongste aanwinst van de ACM 3060-2 Waterjet zet Sercon Special Products uit…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen