Weer prijsverhogingen staal

De prijsverhogingen voor staal gaan onverminderd door. Arcelor Mittal Staalhandel en Reesink Staal verhogen per direct hun bruto verkoopprijzen voor diverse materialen.

Reesink Staal voert prijsverhogingen door in de productgroepen balkstaal, staafstaal en bandplaten. Er komt 30 euro per ton bij. Deze prijsverhogingen zullen op 2 februari in de prijslijsten zijn verwerkt.

Arcellor Mittal Staalhandel heeft per 1 februari de verkoopprijzen voor balkstaal, koudgevormde profielen, warmgewalste bandplaten, kwarto platen, koudgewalste platen, thermisch verzinkte platen, elektrolytisch verzinkte platen met 30 euro per ton verhoogd.

Arcellor Mittal meldde al eerder sterke stijgingen van de prijzen van de grondstoffen en zegt nu in een mededeling aan haar klanten: “We moeten ook constateren dat de vraag wereldwijd beter is dan wij in onze directe omgeving ervaren. Levertijden van nieuwe orders lopen uit. Ook worden wij wederom geconfronteerd met nieuwe verhogingen.”

Voorspelling staalexperts

In een onderzoek dat onlangs is gepubliceerd in de Financial Times voorspellen zestien staalexperts dat de staalprijzen dit jaar sterk gaan stijgen, omdat staalproducenten de hogere grondstoffenkosten gaan doorrekenen aan hun klanten. De experts gaan gemiddeld uit van een stijging van de prijs van normaal staal aan het einde van 2011 met 32 procent. De verwachtingen lopen uiteen van een prijsstijging van 13 tot 66 procent. De hogere prijzen zijn vooral het gevolg van de flink stijgende kosten van grondstoffen zoals coking coal en ijzererts. De experts denken verder dat de wereldwijde staalproductie dit jaar met gemiddeld 6,2 procent groeit.

Groei staalproductie

Vorig jaar is de wereldwijde staalproductie naar een nieuw recordniveau gestegen van 1,414 miljard ton. Dat is een stijging van 15 procent ten opzichte van 2009. Dat maakte de brancheorganisatie World Steel Association onlangs bekend. Het is de sterkste groei sinds 1955. Vooral in de Europese Unie en de Verenigde Staten ging de staalproductie in 2010 sterk omhoog nadat een jaar eerder de productie nog scherp was gedaald. De totale staalproductie kromp in 2009 wereldwijd met 8 procent omdat er door de recessie minder vraag was naar staal. In de VS steeg de staalproductie afgelopen jaar met 38,5 procent en in de EU met 24,5 procent. In Azië ging de productie met 11,8 procent omhoog en in de landen van de voormalige Sovjet-Unie klom de productie met 11,2 procent. China was in 2010 met 626,7 miljoen ton met afstand de grootste staalproducent ter wereld. Japan was nummer twee met 109,6 miljoen ton. De VS kwamen op de derde plaats (80,6 miljoen ton), gevolgd door Rusland (67 miljoen ton). Duitsland is de grootste staalproducent van Europa met 43,8 miljoen ton en staat internationaal op de zevende plek.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Verschillende soorten metaal op een rijtje

17-01 Daarnaast bestaan alle metaalsoorten vrijwel altijd uit een mengsel van verschillende metalen, ook wel…

Materialen

Autofabrikanten kiezen voor slimme materiaalmix van staal en aluminium

12-01 De zelfdragende carrosserieconstructie van staal is wereldwijd het meest gebruikte type carrosseriebouw, maar staat…

Plaatbewerking

Paul Meijering investeert in nieuwe BLM LT8.20 Fiber buislaser

14-12 Paul Meijering levert buizen, flenzen en fittingen in roestvast staal en special alloys. Het…

Materialen

Mega aluminiumklus voor Aldowa

23-11 Deze tunnel is een onderdeel van de 11 kilometer lange verbindingsweg tussen de A16…

Materialen

Staalprijzen blijven dalen

17-10 Immers veel grondstoffen zijn in prijs gestegen en over het algemeen zijn energieprijzen en…

Materialen

Lichtere vrachtwagenwielen van CO2-arm staal

10-10 Voor de verbeterde CO2-balans van het wiel voor Accuride worden verschillende parameters geoptimaliseerd op…

TechnishowNieuws

Prodec live in actie op ESEF

24-08 Tijdens ESEF Maakindustrie zijn de superieur verspanende eigenschappen van Prodec live te zien op…

Plaatbewerking

Romonta snijdt in eigen huis, met eigen stikstof

18-08 Romonta – opgericht in 1978 – is hoofdzakelijk actief in de voedingsmiddelenindustrie. Het bedrijf…

Metaalnieuws inBeeld

20/04/2022

Komt u ook naar de MIX Noordoost 2022

09/05/2022

Morris Solutions, Retrofit beste optie voor kantbank WIFO Anema

19/02/2021

Voorbeschouwing Thema Plaatbewerking 23-02-2021

05/11/2020

Vakopleiding Techniek kweekt enthousiasme voor modern CNC verspanen